algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
14°

El senador d'Eivissa i Formentera considera que s’hauria de reformar la Constitució espanyola perquè l’habitatge sigui un dret fonamental

El senador d’Eivissa i Formentera, Juanjo Ferrer, planteja que la Constitució espanyola s’hauria de modificar perquè l’accés a l’habitatge tengui consideració de dret fonamental, la qual cosa obligaria l’Estat a garantir-lo. Ferrer va proposar estudiar aquesta proposta en el marc de la jornada 'Debates por el fin del sinhogarismo', organitzada aquesta setmana a Madrid per l’entitat 'Hogar sí', que treballa pels drets de les persones sense sostre.

El senador progressista va ser triat portaveu de la Mesa d’Habitatge, en la qual també va participar, entre d’altres, el director general d’Habitatge del Govern espanyol, Francisco Javier Martín Ramiro. Ferrer va defensar que s’hauria d’estudiar una reforma constitucional com una ferramenta per a donar una garantia real a la ciutadania. «El dret a un habitatge digne i adequat està reconegut a l’article 47 de la Constitució espanyola, però no com un dret fonamental. Aquesta diferència és clau, ja que situa el dret a l’habitatge en un nivell inferior de protecció respecte d’altres drets fonamentals com la llibertat d’expressió o el dret a la vida. Això no només limita la seva garantia efectiva, sinó que també redueix les eines legals i polítiques per fer-lo realitat», assenyala.

Per la seva banda, els representants d''Hogar sí' varen denunciar que en tot l’Estat hi ha ara mateix 37.000 persones sense llar. A més a més, un 13% de la població ha tengut problemes greus d’accés a l’habitatge, com la no renovació de contractes de lloguer, incapacitat per fer front a la hipoteca o pujades exagerades de preus. De fet, en 10 anys l’habitatge ha passat de ser el problema número 20 de la població al número 1.

En la Mesa tots els participants varen apostar per mesures de col·laboració públiques i privades. Per exemple, Ferrer va defensar que els hotels d’Eivissa i Formentera donin allotjament als seus treballadors, com s’havia fet històricament, una proposta que va rebre tot el suport.

També es va demanar que l’Administració pública tengui un funcionament més àgil i amb menys traves burocràtiques, garantint a les ONG i entitats les ajudes necessàries per a poder donar suport a les persones sense llar, reforçant la feina que puguin fer els ajuntaments.

Un altre assumpte que es va debatre va ser l’aplicació de la legislació catalana, que proporciona sòl a entitats sense ànim de lucre. Aquesta normativa va ser valorada molt positivament pels participants en la Mesa, així com d’altres iniciatives que s’apliquen en diferents territoris de l’Estat per fer front a la problemàtica de l’habitatge. En aquest sentit, varen apostar per traslladar les iniciatives que donen bon resultat a un territori a tot l’Estat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Jaume, fa 44 minuts
Quina pardalada insinuar que els que no poden accedir a un habitatge digne s'hagin de "jorobar". Un "patriota" o una persona amb sentit comú desitjaria que tots els seus connacionals poguessin viure dignament com cal, un país millor i aplicarien el famós l'article 47 des. El pannacionalisme espanyol és molt incoherent, carca, elitista i egoista, després encara es queixa que la bandereta espanyola al canell els identifica com a extremistes ultradretans...
Valoració:-1menosmas
Per 1/4, fa devers una hora
Una notícia, quatre nicks. Ànims, que estàs en números de rècord.
Valoració:1menosmas
Per @ Anthony, fa devers una hora
La indissoluble unitat de la Nació espanyola, no serveix per a viure, no és imprescindible per a viure dignament i a més a més és una fal·làcia car fins i tot durant el franquisme i el regnat de l'emèrit es van separar i dissoldre territoris de la fictícia suposada "unitat indissoluble". Exigir el compliment de l'article 47 no és cap befa, no sabem d'on ho treus tu això, ni com pots arribar a deduir aquesta bajanada. El comentarista té raó que l'article 47 l'estat espanyol no el compleix ni l'ha complit mai.
Valoració:0menosmas
Per Anthony, fa devers 2 hores
Cuando sacáis a relucir la Constitución tildándola de "sacrosanta" en plan de befa, siempre aparece el 47, pero no el 2.
Por ejemplo.
Odio, resentimiento y enanismo en grado superlativo.
Os tendréis que jorobar.
Valoració:1menosmas
Per No cal, fa devers 5 hores
En teoria la constitució ja ho garanteix, tanmateix el PP no ho permetria. I el PSOE tampoc. En tot el que és fonamental per a les persones, hi ha consens d'Estat. El senador a hores d'ara ja hauria de saber que el sistema autonòmic és un fracàs.
Valoració:-4menosmas
Per I tant, fa devers 6 hores
Traducido al Román paladino: Que te la regalen.
Seamos serios y no caigamos en la demagogia.
Estoy cansado de repetir que el problema es de gente y no de viviendas.
Y para terminar y no levantar falsas expectativas: El que quiere una vivienda se la tendrá que comprar como ha hecho un servidor y solo trabajando. Entre otros muchos.
Valoració:-1menosmas
Per a Nen, fa devers 6 hores
És clar que sí, però quan l'hagués aconseguit faràs el que facen falta per a que els demés no tinga el mateix dret. Que se't vouen massa les plomes de les teves aspiracions.
Valoració:-8menosmas
Per Mascaró de son Llodrà, fa devers 7 hores
Ja ho és un dret malgrat que no s'especifiqui com a fonamental, és de sentit comú que tenir un habitatge digne és fonamental per a viure. Però resulta que pareix que cap espanyolista s'ha llegit ni complit mai aquest article de la seua sacraconstitució espanyola. es tracta de l'article 47 : "Tots els espanyols tenen DRET a un habitatge digne i adequat. Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per tal de fer efectiu aquest DRET, i regularan la utilització del sòl d’acord amb l’interès general per tal d’impedir l’especulació.
La comunitat participarà en les plusvàlues que generi l’acció urbanística dels ens públics".

Si a la sacrosanta constitució els hi digués que és un dret fonamental, aleshores en farien més cas?
Menys teoria i més fer, a Viena (Àustria) duen més de 100 anys fomentant l'habitatge digne i assequible, és considerat un model de bones pràctiques a tot Europa, allà la meitat de la població té hi té dret i viu en habitatges assequibles.
Valoració:-4menosmas
Per Guillem, fa devers 7 hores
Molt bé la proposta del senyor Senador Juanjo Ferrer.
Però si fem com en altres països i prohibim la compra de bens immobles, terres, cases i solars a tota la gent que no és resident i a la par fem pagar un IBI molt més alt als habitatges destinats al negoci del lloguer turístic, reduirem moltíssim el problema que tenim de manca d'habitatges per culpa del acaparament i l'especulació que s'està fent amb l'habitatge a les Illes.
El dret a un habitatge per viure, és un dret contemplat en l’actual Constitució Espanyola, però el dret a disposar de centenars d’habitatges per dedicar-los al negoci, no.
Valoració:-5menosmas
Per Segarro amego, fa devers 8 hores
y que dicen los senadores que no son progres? a las ONG ni aigua
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente