nubes dispersas
  • Màx: 26°
  • Mín: 23°
26°

El pacte PP-VOX a Calvià derogarà el Reglament de Normalització Lingüística i el català deixarà de ser vehicular

221543

Al proper ple de l'Ajuntament de Calvià, el pacte PP-VOX derogarà l'actual Reglament de Normalització Lingüística, vigent des del 1998, i n'imposarà un altre perquè el català deixi de ser la llengua vehicular. Així, dijous, presentaran el nou reglament amb el qual pretenen eliminar el català com a llengua preferent de l'Ajuntament. Això afectarà, a banda de les comunicacions, qualsevol tipus de retolació municipal.

MÉS i el PSOE, en contra

MÉS per Calvià ha anunciat que emprendrà «accions polítiques i judicials per a protegir els drets dels catalanoparlants» al municipi. L'agrupació ha rebutjat de manera contundent la proposta de PP i VOX de derogar el Reglament, que han definit com «la principal eina de defensa dels drets lingüístics de la ciutadania calvianera». Aquesta acció, que els ecosobiranistes consideren «emmarcada en un context general a tota Mallorca d'atacs per part de l'extrema dreta i els seus socis contra la llengua i la cultura catalanes», suposa per a MÉS una «vulneració de l'Estatut d'Autonomia i la Llei de Normalització Lingüística» que, segons ha apuntat la formació, són «dos dels consensos socials més importants de la ciutadania mallorquina i calvianera».

«El reglament impulsat per l'extrema dreta habilitarà a l'Ajuntament de Calvià i tots els seus ens dependents a no haver de fer comunicacions ni retolacions en català, una cosa terminantment prohibida per la Llei de Normalització Lingüística de les Balears, una normativa de rang superior que no pot ser contradita per un reglament municipal», han advertit des de MÉS.

Per la seva banda, el grup municipal del PSOE ha remarcat que el PP compra el marc ideològic de VOX i l'assumeix, aconseguint la confrontació lingüística i «estenent la confusió intentant fer creure a la ciutadania que els dona drets que abans no tenien».

«El Reglament municipal actualment, vigent data de l'any 1988, ni tan sols va patir la més mínima modificació durant els dotze anys de govern del PP, inclosos els 8 de Delgado», han apuntat. A més, el PSOE ha volgut destacar que aquest Reglament ja garantia el dret a adreçar-se a l'Ajuntament en qualsevol de les llengües oficials, oralment i per escrit i rebre resposta en la llengua sol·licitada: «És evident que l'única raó que mou l'actual equip de govern a aquesta modificació és la imposició de VOX i la seva obsessió d'eliminar l'ús del català també a l'administració pública. La pena és que el PP accepti aquesta deriva i cerqui la confrontació lingüística».

«D'aquí uns dies farà 10 anys de la manifestació de les camisetes verdes, la més massiva a les Balears amb més de 100.000 persones al carrer reaccionant a imposicions lingüístiques del govern del Sr. Bauzà. Sembla que el batle Amengual i la presidenta Prohens no varen aprendre ni entendre aquest missatge: les llengües no són element de confrontació sinó d'entesa», han finalitzat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per a Jaume Francesc Mulet,, fa 11 mesos
Evidentment.
Valoració:0menosmas
Per Jaume Francesc Mulet, fa 12 mesos
Polititzar llengua, cultura i sanitat és propi dels Hitlerians
Valoració:7menosmas
Per Ja ho val!, fa 12 mesos
Amb persones normals i donat a que tots som de la mateixa ètnia, no s'hauria de notar ja qui és un mallorqui de socarrel i qui ha vingut, ell o els seus pares, de la península a les darreres dècades.
Però han assolit fer una guerra racial a on no hi ha races, que els mallorquins no comprenem i que pensam que hi ha qualcú a l'ombra atiant el foc de la discòrdia, la baralla i l'Apparheid cap a la gent arrelada aqui..
I en canvi, jo conec bastantes persones peninsulars vingudes de les Castelles, Galicia, Astúries i altres parts de la Espanya monolingüe castellanoparlant, que parlen i escriuen en Català i son defensores de la nostra llengua. També he d'afegir que la majoria és gent amb cultura i que han vingut aqui destinats amb una plaça fitxa i que no han hagut de demanar- nos res s noltros, fet que encara ho fa més incomprensible, si se prescindeix de la variable de la cultura, l'educació i els principis ètics i morals.
Ara bè, quan aquests forasters que voten als que volen esborrar- nos als mallorquins del mapa, s'en adonin de que ells son els mantenidors d'aquests gurus que només els treuen els doblers, que ells guanyen a base d'esforços, per viure bé i no preocupar- se més que per fer mal als bons mallorquins i oblidar- se dels problemes reals que puguin tenir,jo crec que reaccionaran i que els treuran defora.
No crec que siguin tan curts de mantenir aquesta secta durant anys i panys.


Valoració:7menosmas
Per escorpí, fa 12 mesos
Consistori lingüicida: criminal i assassí.
Valoració:11menosmas
Per Ja ho val!, fa 12 mesos
@Forasters? D'acord que hi ha molts mallorquins fatxes i ultres- fatxes. Però en el cas de Calvià, ha sigut la majoria forastera, que principalment treballa a la hosteleria i que gran part habita a Son Ferrer i altres pobles creats fa poc, els que de tractar de solucionar els seus problemes i cobrir les seves necessitats, com que se veu que no en ténen i viuen bé, voten a gent forastera agressiva i sense sensibilitat, que presenta el programa de destruir la cultura de la terra que els ha donat una vida més digna que la que duien al seu poble.
Ahir hi havia dos homes d'aquest tipus asseguts a una plaça de Palma, que cridaven com bojos animalades contra la nostra llengua i contra noltros i pareixia que érem els mallorquins, el que haviem vingut de fora a molestar- los a ells.
A aquestes altures i amb tants d'anys com fa que començaren a emigrar des- de la península, amb gent normal tot hauria d'estar arreglat i tothom ja hauria de ser mallorqui i parlar la nostra llengua. Però amb aquesta gent tan tancada, enlloc d'avançar, anam cap enrera. I encara ténen barra de dir- nos tancats a noltros.
Valoració:10menosmas
Per MMXXIX, fa 12 mesos
És millor que siguin així de clars i que no facin creure el que no són. Tanmateix el psoe que hi havia abans no era cap gran meravella en la defensa de la llengua.
Valoració:4menosmas
Per Forasters?, fa 12 mesos
Forasters i mallorquins que voten PP i VOX. I mallorquins dins l'equip de govern de les passades legislatures que atorgaren la concessió de les emissions de Ràdio Calvià a Jaime Mora, ara càrrec del PP, i la llevaren a Ona Mediterrània. A Calvià aquets darrers vuit anys hi ha governat el PSOE amb el suport de Més i Podemos, partits que perderen les eleccions municipals a causa del desencant dels seus votants, molts d'ells mallorquins.
Valoració:-4menosmas
Per A. Cirer, fa 12 mesos
Uns altres de cap als Tribunals!
No poden aprovar lleis il.legals.
Valoració:17menosmas
Per Ja ho val!, fa 12 mesos
Els forasters que treballen a la Hosteleria, que viuen a pobles- dormitori construits a les darreres dècades, que en linia general poca cultura ténen i encara menys interès en la terra en la que viuen son els que ens han fet aquest regalot enverinat.
Se varen creure les promeses de VOX de pujar- los el sou i els han votat perque no saben d'on surten ni de qui altre partit son parents, aquests als que han votat amb tanta fe.
Esper que aviat també els castiguin a ells, i així veuran el monstre al que han alimentat.
Valoració:14menosmas
Per Destroyer, fa 12 mesos
Los supuestos progres os habéis apoyado en xenófobos catalanistas, sediciosos, antiguos terroristas y habéis potenciado a Vox para restar votos al PP. Aquí tenéis el resultado. Disfrutadlo....y esperad con paciencia porque el PSOE puede gobernar en España pero solo con el apoyo de una turba totalitaria.
Valoració:-33menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente