Sant Antoni té un temps de festa reservat a gairebé tots els pobles de Mallorca, però n'hi ha un parell que viuen els foguerons i les beneïdes amb més intensitat: a Muro, sa Pobla, Manacor, Artà, Sant Llorenç i Capdepera ja s'ensuma l'olor dels foguerons i se senten les primeres gloses.
Una setmana abans de la festivitat –dia 17– ja es dóna el sus als diferents actes, que van des dels més tradicionals fins als més recents, inventats pels qui no poden esperar a mitjan gener per veure els dimonis.
La penjada de penons a les façanes de l'església i l'ajuntament aquest dissabte ha servit per donar el sus a les festes de Sant Antoni a Muro. Les banderoles, inspirades en l'escapulari, amb la Tau de color vermell, que duen la petita imatge de Sant Antoni presideixen únicament les beneïdes mureres des de temps immemorials.
Amb la penjada oficial, vuit dies abans de la festa, s’ha aprofitat per convidar a tots els veïnats i forans a les festes, que s’han iniciat amb la celebració del 12è aniversari dels Xeremiers de Muro 'Es Reguinyol', amb un fogueró i un concert dels Xeremiers de Sóller. Un acte que obrí boca abans de la revetlla, on els Dimonis de sa Pedrera i altres colles varen mobilitzar més d’un centenar de persones pel 10è aniversari.
Mentrestant, sa Pobla ha donat el sus a les festes de Sant Antoni aquest dijous amb l'elecció del clamater, personatge que enguany encarnarà Guillem Capó 'Cerol'. L'elecció la va fer la Prohomènia, formada pels membres de l'Obreria de Sant Antoni, el rector i el batle. La reunió es va celebrar a l'església i s'hi varen tractar aspectes relacionats amb les festes de Sant Antoni.
La processó del Novenari, recuperada fa uns anys, i l'elecció dels dimonis de l'Ajuntament foren els altres actes amb els quals quedaren inaugurades les festes d'enguany.
Aquest diumenge l'Obreria de Sant Antoni de Capdepera ha donat inici a les tasques per a la festa del proper cap de setmana. Entre les feines, hi ha la de tallar la murta –que lluirà al balcó de l'obrer major– i la mata per a la creu de l'església. Després de les tasques, dimonis, obrers i ajudants han fet una bona paella de germanor.
Enguany també s'han preparat camisetes i bosses per a vendre, que es podran comprar també dia 13 al mercat de Capdepera, a part de la tenda de Ca Na Rafela a Capdepera i Toys Center a Cala Ratjada.
A Manacor, la festa va començar divendres amb els assajos dels Goigs –una festa que se celebra des de fa uns 10 anys perquè es puguin assajar els cants abans de les completes–a la plaça de la Concòrdia, on també hi va haver torrada, mistela i herbes.
D'altra banda, el carro de la Colcada començava a agafar forma aquest diumenge, tal com s'ha pogut veure a les fotos penjades a la pàgina de Facebook del Patronat. Aquest dimarts dia 12, els dimonis i sant Antoni faran el primer ball a la plaça Ramon Llull, després de la torrada que començarà a les 20.30h. Tota la informació i l'agenda d'actes es pot consultar a través de l'aplicació mòbil Sant Antoni, disponible per a iPhone i Android.
A Sant Llorenç, el Firó de dissabte va voler dir l'inici de les festes. Els goigs s'assajaren a la rectoria. A la plaça de l'Església, el Sobreposat va convidar a vi i herbes després del Ball dels dimonions, durant la torrada popular.
A Artà, on la festa també és molt sentida, el sus el va donar una tradició més moderna: l'acte de vestir al dimoni de la rotonda, organitzat per Xots a Lloure; i un bon dinar, que s'allargà fins al vespre. És un inici oficiós.