El GOB ha denunciat davant l'Ajuntament de Manacor, el Consell de Mallorca, el Seprona i la Conselleria de Medi Ambient del Govern la "destrossa ambiental" que s'està duent a terme a la serra de Llodrà, molt a prop de l'Ermita, en el terme municipal de Manacor. Els ecologistes critiquen la construcció "d'una enorme pista forestal i d'un edifici" just damunt el cim del puig del Collet, dins d'una zona protegida com a sòl rústic forestal.
"L'impacte ambiental i paisatgístic és indiscutible", segons el GOB, que sosté que és visible des dels municipis de Manacor i Vilafranca. L'entitat lamenta que el puig "ha estat arrasat de dalt a baix només per a la construcció de la pista" i que l'entorn més immediat de l'Ermita (a 212 metres sobre el nivell de la mar) "queda desvirtuat per aquesta pista aberrant, executada fins a arribar a un dels punts més alts de tota la serra (uns 225 metres) i, per tant, amb més impacte paisatgístic".
Actuacions
Entre d'altres actuacions que s'han executat a la zona, el GOB detalla que "s'han arrasat més de 7.000 metres d'un bosc natural d'ullastrar i garriga d'alt valor ecològic i paisatgístic". També es refereixen a l'abocament de "tones d'enderrocs sobre l'ullastrar" i a la "profunda erosió" que ha creat l'excavació en una zona de gran desnivell.
Així mateix, el GOB denuncia una sèrie d'incompliments en referència a aquestes obres que s'estan realitzant a la serra de Llodrà. Segons recorden els ecologistes, dins sòl rústic forestal, la parcel·la mínima per poder-hi construir ha de ser de 50.000 metres quadrats, mentre que "segons el cadastre la parcel·la no arriba a aquesta superfície". A més, es refereixen a la normativa vigent -en concret, la Llei del sòl rústic, la Llei d'Espais Naturals i el Pla Territorial de Mallorca-, segons la qual no es pot edificar en els cimals o promontoris.
L'entitat també posa de manifest que la pista forestal ha de menester un projecte amb visat col·legial, la declaració d'interès general i la preceptiva llicència. "No sabem si la promotora té aquests permisos", va indicar el portaveu de l'entitat, Jaume Adrover. Tanmateix, va deixar clar que "cap llicència no pot emparar allò que es fa a la zona" i assegurà que, en el lloc de les obres, "no hi ha cap permís exposat".
Finalment, el grup ecologista recorda que fa 22 anys que reclama més protecció per a aquesta "zona natural de gran riquesa". Tanmateix, lamenten que a dia d'avui la serra de Llodrà "continuï destrossant-se amb impunitat de totes les administracions".
Tot el meu suport al Gob que vetlla per la protecció del nostre territori. No afluixeu