cielo claro
  • Màx: 12°
  • Mín:

La cova de Vallgornera serà declarada monument natural

El conseller de Medi Ambient, Gabriel Vicens, ho ha anunciat aprofitant una visita a la cavitat, un dels sistemes espeleológics costaners de major envergadura d'Europa

54990
El conseller i l'equip de tècnics dins la cova de Vallgonera han explicat la utilitat dels sensors. | Ferran Aguiló - M. À. Cañellas.

El conseller de Medi Ambient i Mobilitat, Gabriel Vicens, ha anunciat que la cova de Vallgornera (amb l'entrada situada a prop de Cala Pi, en el municipi mallorquí de Llucmajor) serà declarada monument natural durant aquesta legislatura per protegir-la. La cova de Vallgornera ja compta amb la declaració de lloc d'interès comunitari, figura europea de protecció, si bé la Conselleria ha considerat oportú tramitar la declaració de monument natural, figura autonòmica, "per la singularitat natural d'aquesta cavitat subterrània a nivell mundial" i per oferir així "majors garanties de conservació i preservació".

Així ho ha assegurat Vicens durant una visita a l'entrada de la mateixa cova amb motiu de la instal·lació, gràcies a un conveni amb la Federació Balear d'Espeleologia, de deu sensors i mesuradors de les condicions de l'hàbitat de la cavitat. L'acord ha suposat una inversió de 57.000 euros. Vicens ha estat acompanyat durant la visita pel director general de Biodiversitat, Vicenç Vidal; el director general de Recursos Hídrics, Antoni Rodríguez; el batle de Llucmajor, Joan Jaume; i pel president de la Federació Balear d'Espeleologia, Guillem Mulet.

Dels deu mesuradors instal·lats, quatre són de les condicions de l'aire (temperatura, humitat i pressió atmosfèrica) que oferiran dades cada 15 minuts. Uns altres quatre sensors es referiran a les condicions de l'aigua, dos externs (que mesuraran la temperatura i pressió) i dos interns (que avaluaran la temperatura, conductivitat, salinitat i nivell). Els quatre sensors d'aigua oferiran dades cada hora. A més, en l'entrada de la cova s'ha instal·lat un anemòmetre, que aportarà dades sobre els moviments d'aire (quantitat, direcció i velocitat), el qual oferirà dades cada 15 minuts. Finalment, també s'instal·larà un mesurador de diòxid de carboni i un altre de gas radó, que oferiran dades mensuals. A tots aquests aparells s'afegiran dues estacions meteorològiques, una a Llucmajor (ja existent) i una altra en cala Pi propera a la cova.

Les dades aportades per aquests aparells serviran per conèixer i necessitar les condicions ambientals actuals i futures de la cova, i, d'aquesta manera, establir evolucions i tendències, així com les condicions ambientals externes que poden tenir incidència. Amb un major coneixement de les condicions ambientals de la cova, tant internes com externes, es podrà disposar d'eines per a una millor gestió de la conservació i manteniment d'aquesta singular i espectacular cavitat subterrània. Les visites a la cova de Vallgornera estan restringides a l'exploració per part d'especialistes i la investigació científica, amb un màxim fixat de sis persones, federades o assegurades, al mes. No es permeten visites públiques ni turístiques, ja que no es poden garantir les mínimes condicions de seguretat.

Descoberta el 1968

La cova va ser descoberta el 26 d'abril de 1968, quan es duien a terme unes obres de perforació d'un pou negre. L'abundància d'espeleotemes de diversos tipus, el gran desenvolupament planimètric de la cova, les morfologies que aquesta presenta i els llacs que ocupen grans extensions de la cavitat han motivat la seva protecció per part de la Conselleria com a lloc d'interès comunitari.

Des del punt de vista geològic, el conjunt de sales i galeries de Vallgornera constitueix un dels sistemes espeleológics costaners de major envergadura, no sol de l'Estat espanyol sinó també d'Europa. La diversitat morfològica de la cova és notable, amb nombroses tipologies d'espeleotemas que es caracteritza per la seva bellesa i fragilitat, i una gamma variada de formes de corrosió que apareixen relacionades amb un mitjà geoquímic de barreja d'aigües dolces i salades, escassament documentat en la bibliografia internacional.

Actualment, a Vallgornera hi ha explorats uns 67 quilòmetres de sales i galeries, però encara queden nombrosos espais per explorar i topografiar. La cova és objecte de diversos estudis científics, tant geològics com de biodiversitat, entre els quals cal destacar l'excavació d'un jaciment paleontològic de Myotragus.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Un, fa mes de 13 anys

Idò disculpa la meva ignorància Maria, així doncs, segons el teu punt de vista, crec que el més oportú per a la cova és seguir-hi construint damunt, vist que gràcies a la construcció es va descobrir la mateixa.
Jo no he dit que s´hagués d´aturar la construcció el 2004, jo dic que s´ha d´aturar ara. Jo he dit que des del 2004 l´Ajuntament ha incomplert el pla territorial, i que sembla que no ha estat denunciat per Medi Ambient (segons dius) fins recentment.
Mira Maria, a jo tant m´és, no hi guany absolutament res ni de la cova ni de la urbanització, però el que t´he de dir es que així no anam i així no es fan les coses. Quan ho espanyam ho volem arreglar, i ja és tard.
En tot cas, em sap greu que tinguem opinions contraposades. En definitiva, que l´Ajuntament o el Govern o qui sigui faci el que vulgui, tanmateix tot vol,ta com sempre, en torn a la construcció i la destrucció dels hàbitats naturals.

Valoració:0menosmas
Per María, fa mes de 13 anys

No, evidentment l'estudi geofísic no garanteix una protecció; el que fa l'estudi geofísic és donar dades suficients com per poder valorar objectivament que sigui possible la construcció o no d'una nova vivenda, i aquesta valoració ja és cosa de l'Administració. Però si penses que el més convenient hauria estat aturar les construccions el 2004, el que ens trobariem avui dia és una urbanització amb un sistema de clavegueram com el que hi ha per totes les Balears, que no garantiria el més mínim la protecció de les coves; crec que val més que tardin el temps que estan tardant però garantint que la solució sigui definitiva i complaent per a totes les parts.
I referent al que comentes. l'ajuntament ja va ser denunciat per Medi Ambient l'any passat per incompliment de la normativa, de manera que crec que no s'estan fent tan malament les coses; en el moment que hi ha hagut algun "error" administratiu, s'ha tallat de cop, perquè crec que tothom sap i coneix de la importància i la rellevància d'aquestes coves.
Per últim, torn a dir que pens que urbanisme i medi ambient poden anar junts, i de fet hi ha molts d'exemples arràn del món (i en la mateixa illa) que ho ratifiquen. És molt possible que no es crein noves urbanitzacions en l'entorn de Cala Pi i Vallgornera donada la importància i el grau de protecció tant de les coves com dels terrenys que l'envolten (ANEI, ARIP, AANP, APR...), cosa que seria el més raonable en aquest cas; no obstant, crec que és important saaber que, en aquest cas, sense urbanisme (en concret, sense la construcció del Hotel Es Pas) avui dia encara no es coneixerien les coves de Es Pas de Vallgornera.

Valoració:2menosmas
Per Un, fa mes de 13 anys

María, jo no sóc de l´opinió de que el creixement urbanistic vagi de la mà amb la protecció del medi ambient. Crec que no he estat radical, crec que el que és radical és voler donar de la mà dos extrems oposats tals com la protecció d´un LIC i potenciar el creixement urbanístic.
Dius que la ciència està suficientment avançada? Et creus que l´estudi geofísic garantirar la protecció? Pens que una societat vertaderament avançada hauria aturat unes construccions que des del 2004 han anat incomplint el pla territorial, i denunciat a l´ajuntament que ho ha permés.
Però segurament m´equivoc, segurament d´aquí a 20 anys, quan l´increment poblacional sigui el que serà, i el creixement urbanístic sigui el que serà, hi hagi més protecció del medi ambient que fa 20 anys, posiblement perquè no hi haurà molta cosa a protegir.

Valoració:1menosmas
Per María, fa mes de 13 anys

Crec que no fa falta ser radical... Avui dia, es permet la construcció de noves vivendes a la urbanització sempre i quan l'estudi geofísic OBLIGATORI a realitzar per part del promotor per a obtenir llicència d'obra nova sigui favorable, és a dir, a grosso modo, que es garanteixi que no hi hagi possibilitat de rompuda mecànica que possi en perill la integritat de la cova.
D'altra banda, sí que es vera que avui dia no existeix xarxa de clavegueram en les urbanitzacions afectades, però també és vera que en un breu període de temps es durà a terme, ja que a ningú li interessa que es deixin de concedir llicències (per una part) ni que hi hagi la possibilitat d'infiltracions d'aigües negres a la cova (per altra part). No té sentit que es comparin els inicis de la urbantizació amb la necessitat d'un clavegueram, ja que la cova es va protegir molt posteriorment als anys 68, i legalment únicament es necessari el clavegueram en sòl urbà des de l'entrada en vigor del PTI de Mallorca (any 2004).
Crec que la ciència està suficientment avançada com per poder compaginar urbanisme i protecció del medi ambient, per la qual cosa no és necessari tancar-se en banda a una de les dues vessants.

Valoració:1menosmas
Per Un, fa mes de 14 anys

Curiós això de la cova de Vallorgornera. I de què serveix declarar-la monument natural si damunt estan construint una urbanització des de l´any 1968 sense clavegueram? On van les aigües fecals? A pous negres que infiltren cap a la cova, evidentment... A sí, m´oblidava que gràcies a un decret llei es pot seguir construint encara que no hi hagi xarxa de sanajament....

Valoració:17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente