muy nuboso
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
16°

Cala Torta es crema

Imatge del foc vist des de Ciutadella. | Josep Bagur

Els incendis forestals no donen treva als equips d'extinció i el foc amenaça de nou l'Illa. Entorn de les 22 hores d'anit, fonts de l'Institut Balear de la Natura (Ibanat) alertaven de la declaració d'un incendi de nivell 1, de grans dimensions, en les proximitats del Parc Natural de Llevant, concretament en la zona de Cala Torta, al municipi d'Artà.

De moment s'han cremat unes 450 hectàrees de gairebé sis quilòmetres lineals. Ràpidament, els parcs dels Bombers de Mallorca, de Manacor, Artà i Alcúdia es mobilitzaven, al costat de tot el personal disponible de l'Ibanat, Guàrdia Civil, Policia Local de Capdepera, Policia Local d'Artà i funcionaris de la Direcció General d’Emergències.

Els Bombers de Mallorca van informar que el foc afectava les zones de Cala Mesquida, Cala Torta i que es desplaçava pel camí de Can Barbassa cap a Cala Rajada.

D'una banda, els efectius d'extinció van aconseguir realitzar una barrera i contenir el foc que es propagava per Cala Mesquida, però lluitaven intensament per a tractar que les flames no avancessin cap l'agroturisme de Can Barbassa. «La magnitud de l'incendi i l'efecte devastador del mateix és tan gran que des de Menorca pot albirar-se el foc», apuntaven tècnics en extinció que estaven participant en el sinistre.

Per la seva banda, la Policia Local de Capdepera i d'Artà, a més de la Guàrdia Civil van acordonar la zona i van realitzar perímetres de seguretat amb la finalitat de no posar en perill vides humanes.


Desallotjament

En aquest sentit, al voltant de 180 persones han estat desallotjades, entre un agroturisme i diferents habitatges. Així ho ha informat el Servei d'Emergències 112 en el seu compte de Twitter, en el qual també ha detallat que alguns dels desallotjats es trobaven en la seva segona residència, pel que han tornat al seu habitatge habitual.

A més, l'Ajuntament de Capdepera ha ofert el seu poliesportiu per a la resta de persones que no tenguin on passar la nit. Un operatiu de 60 persones han treballat per terra durant tota la nit en les tasques d'extinció del foc. Els mitjans aeris s'han incorporat aquest matí a les tasques d'extinció. En total intervenen onze mitjans aeris i 130 efectius de l'Institut Balear de la Naturalesa (Ibanat). A més, la Unitat Militar d'Emergències (UME) ha desplaçat a la zona 80 efectius pertanyents al III Batalló d'Intervenció en Emergències (BIEM III) amb seu a Bétera (València), segons ha informat el Ministeri de Defensa.

El moviment de personal es realitza amb quatre helicòpters HU-27 «Cougar», del Batalló d'Emergències II (BHELEME II) de l'Exèrcit de Terra, sota comandament operatiu del general cap de la UME. Dos d'aquests helicòpters canviaran, posteriorment, com segona missió, a configuració de lluita contra incendis forestals, i per a això se'ls adaptarà la cistella per a llançament d'aigua. A ells se'ls unirà al llarg del dia un helicòpter lleuger HU-26, amb funcions de comandament i control, així com avions apagafocs CL-415 «Canadair», del 43 Grup de Forces Aèries de l'Exèrcit de l'Aire.

La presència de la UME ha estat autoritzada per la Direcció general de Política de Defensa (DIGENPOL) a petició de la Direcció general de Protecció Civil i Emergències i, sol·licitada pel Govern balear.


Previsions

Les previsions meteorològiques no juguen a favor dels equips d'extinció. La tramuntana moderada en la zona de l'incendi va acompanyar durant les primeres hores de l'incendi que les flames s'empenyessin cap a la zona de l'interior.

De la mateixa manera, els serveis de meteorologia apunten que durant tota la jornada d'avui el vent complicarà les tasques d'extinció. Les autoritats fan una crida a tota la població perquè no s'acosti a la zona de l'incendi per a no córrer riscos innecessaris i permetre les entrades i sortides amb fluïdesa dels equips d'extinció

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Arnau, fa mes de 10 anys

Turisme hooligan barater i groller amb masses, forasters no integrats que se fan Mallorca seva, chalets i hotels i piscines predominant els ametllerars, olivars i boscos, autopistes i accidents mortals, i els nostre poc i preciós entorn natural que ens queda, ara reduït amb cendres i desert, terra estèril.....edificable?..... S.O.S MALLORCA.

Valoració:25menosmas
Per Artanenc, fa mes de 10 anys

Neus Lliteres no tornis per Artà! Mos has fotut be.

Valoració:0menosmas
Per ianekin, fa mes de 10 anys

Quin desastre! Clar, han retallat en vigilància forestal, idò què esperaven? Vaja gestió feresta! Ens du a la ruina en tots els aspectes.

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente