L'enfrontament entre veïns i socis del club del Molinar a favor i en contra del projecte d'ampliació d'aquest històric equipament palmesà ha crispat l'ambient del ple de l'Ajuntament de Palma d'aquest dijous, en el qual s'han rebutjat les propostes de l'oposició en contra de la iniciativa de l'Autoritat Portuària de donar el seu vistiplau a les obres de reforma.
La divisió d'opinions s'ha fet evident al plenari de Cort, amb l'assistència al saló de plens de veïns, pescadors, ecologistes i socis del club del Molinar, que han expressat les seves opinions enfrontades a través de més d'una desena d'intervencions de diferents entitats socials.
Uns a favor de l'ampliació, entre ells socis del club marítim i diverses associacions de veïns de Palma, han expressat la "necessitat de renovació" que tenen aquestes instal·lacions i que no poden assumir els associats. En el costat contrari, el mateix nombre d'associacions veïnals i entitats ecologistes com el GOB, que han qualificat el projecte d'ampliació de «despropòsit» per la seva magnitud i l'impacte mediambiental i paisatgístic que tindrà en l'essència marinera pròpia del Molinar.
Debat
Els punts del debat han estat presentats pels grups de l'oposició, PSIB-PSOE i MÉS, que han demanat a l'Ajuntament manifestar-se en contra d'aquest projecte que, en la seva opinió, és «desmesurat» i suposarà la «desaparició del club». No obstant això, la majoria del PP ha rebutjat pronunciar-se en contra perquè considera que és necessari analitzar en profunditat aquest projecte, que preveu passar d'uns 9.000 a uns 74.000 metres quadrats de superfície.
El regidor de Medi ambient, Andreu Garau, ha dit que és necessari «ponderar valorar i estudiar els pros i contres» del projecte, amb la finalitat de no actuar «ni en favor ni en contra» per a després prendre una decisió i «complir la llei». Garau ha deixat clar que l'important és que aquesta ampliació del club no ha de costar res als palmesans.
L'equip de Govern no es banya
«Hem de donar-li una perspectiva temporal, no ens posicionarem en aquest moment», ja que encara manca la informació dels tècnics per a prendre una decisió, ha insistit. Una posició que ha estat criticada per la regidora del PSIB-PSOE, Yolanda Garví, que ha acusat el PP de rebaixar el debat a un assumpte administratiu quan és un tema que afecta la vida de tot un barri del qual fan ús tots els palmesans.
«Demanem denegar a aquest projecte en particular per desmesurat i desproporcionat», ha afirmat Garví, que s'ha mostrat conscient que es tracta d'un tema «candent» en el qual no existeix un consens, a pesar que «ningú dubta que el club necessita sobreviure». El projecte suposarà endinsar-se un quilòmetre en el mar, ha manifestat Garví. «Volem mantenir el club, sí, però no a costa de carregar-nos el barri, ens endinsem un quilòmetre en l'aigua», ha recordat.
«Enterrar el Club en ciment»
El portaveu del grup municipal MÉS, Toni Verger, ha apuntat que l'actual projecte d'ampliació no suposa «simples millores» per al club sinó la seva desaparició, i «enterrar-lo en ciment». Verger ha assenyalat que l'ampliació suposa augmentar la seva superfície en un 630 % amb el consegüent «brutal» impacte paisatgístic i mediambiental.
«S'estan sacrificant els interessos de tot un barri en favor d'uns inversors», ha apuntat. Conscient de la divisió que ha creat aquesta iniciativa, el regidor de MÉS ha proposat que es realitzi un referèndum entre els veïns del Molinar, perquè siguin ells qui decideixin.
Entre les intervencions ciutadanes ha destacat la de Rafel Mas, de la Confraria de Pescadors Sant Pere de Palma, que ha expressat la seva perspectiva «des del mar» i ha advertit que la construcció de dics i dragatges crearan un gran impacte ambiental en tota la zona i les espècies marines.
Una minoria d'usuaris
Per la seva banda, la representant del GOB, Margalida Ramis, ha assenyalat que aquesta ampliació suposarà «arrasar tota la història» del barri del Molinar, que té el club marítim més antic de Balears i que afectarà a la majoria dels seus veïns, ja que els socis del club no arriben ni a l'1 %. Ramis ha apel·lat a la campanya en contra de l'ampliació «Al Molinar, port petit», com defensaven els cartells que duien molts veïns d'una de les bancades del ple, mentre a l'altre costat, es podia llegir: «Qui estima el club del Molinar no deixa que es mori. Per la supervivència d'un port segur i sostenible».
Aquest és l'argument dels què defensen el projecte, com Miquel Obrador, de l'associació de veïns El Born del Molinar, que ha expressat el seu suport a l'amplicació, perquè considera que «és el millor per al barri», ja que els mariners i socis no tenen el poder adquisitiu necessari per emprendre les millores necessàries del club. Obrador ha defensat que representa més de 1.000 persones, i que les essències marineres no es perdran amb l'ampliació del club.
El Sr. Obrador va errat de comptes, si es pensa que representa 1.000 persones, el president d'una associació de veïns, no representa als socis per a totes les qüestions.
Molts socis ho són, només per poder fer ús dels serveis que ofereix l'associació.