MÉS per Palma proposa “canviar radicalment la manera d’elaborar i gestionar els pressuposts municipals”. En compte de dissenyar els comptes de Palma des dels despatxos de l’Ajuntament, els ecosobiranistes proposen implantar els “pressuposts participatius” inspirats en experiències com la de Porto Alegre.
Antoni Noguera, regidor ecosobiranista, considera que “els pressuposts participatius són la millor eina perquè els ciutadans tinguin el dret de decidir en què s’inverteixen els doblers dels seus imposts”.
Noguera explica que “la concepció predominant a l’hora d’elaborar i gestionar els comptes municipals, i en particular la política pressupostària de l’actual equip de govern del PP, fa que massa vegades no es posi al ciutadà en el centre de les prioritats pressupostàries”. Per això considera que “cal un canvi radical que faci que els ciutadans prenguin les decisions de manera directa sobre quines inversions s’han de prioritzar a la ciutat i a les barriades”.
Democràcia directa
En aquest sentit, la coalició explica que els pressuposts participatius són una eina de “democràcia directa” en què determinades partides es decideixen de manera col·lectiva a través de la participació ciutadana (celebrant assemblees amb veïnats de les barriades, assemblees sectorials, etc).
Noguera afirma que “és una vergonya que es destinin 52 milions d’euros dels pressuposts de Palma als bancs. Hi havia marge polític per fer uns altres pressuposts, per destinar partides que repercuteixin positivament en els projectes de vida dels ciutadans de Palma”. “Evidentment, hi ha partides pressupostàries que són complicades de modificar, però n’hi ha unes altres en què hi ha marge perquè els ciutadans decideixin directament en què s’inverteixen els doblers dels seus imposts”, afegeix el regidor.
El grup municipal ecosobiranista portarà una proposta en aquest sentit al proper plenari de Cort. I també serà un dels arguments que utilitzarà en el debat pressupostari: “el missatge de la nostra esmena a la totalitat dels pressuposts de Palma és que aquests s’han d’elaborar de manera radicalment diferent”.
Guia d'elaboració
La coalició ha elaborat una guia per a l’elaboració d’uns pressuposts participatius, en la qual s'explica la metodologia que ha de permetre posar en pràctica la participació ciutadana per a elaborar els comptes municipals.
Els ecosobiranistes expliquen que el procediment per elaborar els pressuposts consta de la creació d'un Grup Motor de veïnats i veïnades, membres d’entitats i representats de l’Ajuntament que serien els encarregats d'impulsar el procés i elabora un Autoreglament per establir les normes per les quals es regirà.
Llavors es formarien les persones que hi haurien d’estar implicades, publicitant del procés i convocant assemblees sectorials i/o territorials. Finalment la Taula o Consell dels Pressuposts Participatius s’encarregaria de prioritzar les propostes recollides, i elaboraria un document final dels comptes, que hauria de ser aprovat pel plenari municipal i hauria de ser dotat amb les partides adequades.
Si hi ha deutes per haver gastar més
que ho paguin els regidors que han aprovat les
partides amb el seu vot.