Ciment contra natura. La vida de l'hort urbà que membres del moviment dels indignats cultivaven en un solar de Palma ha estat efímera. No debades, operaris contractats per la propietat del terreny començaren a tapiar-ne ahir les dues portes d'accés a partir de les 09.00 hores. La Policia Nacional hi envià tres furgons, en previsió que els joves emprassin la resistència, com també per escortar els picapedrers encarregats de clausurar l'accés.
En arribar al solar, hi trobaren un parell de joves que feien feina a l'hort i que no es podien avenir del desallotjament. De fet, denunciaren que la Policia Nacional actuava sense cap ordre judicial, en tant que no els havien mostrat cap document, malgrat haver-lo demanat amb insistència.
En tot cas, els joves no tingueren cap altra possibilitat que començar a recollir els estris de jardineria, diversos cossiols i plantes. Fins a l'indret hi pegaren un bot cada pic més joves col·laboradors del projecte, alertats a través de les xarxes socials.
Tot i que el desallotjament es dugué a terme sense incidents, la Policia Nacional acabà denunciant cinc dels presents per resistència pacífica.
Un solar abandonat
Malgrat que els propietaris instassin a desallotjar aquesta parcel·la (ubicada al carrer Maria Cristina de l'Eixample palmesà), el solar era buit des de feia anys. És per això que joves indignats, agrupats entorn de l'assemblea Toma la ciudad, l'ocuparen el 29 de març passat.
De fet, l'ocupació del solar s'emmarcà en les accions que un piquet agroecològic realitzà amb motiu de la vaga general d'aquella jornada. L'hort urbà, per tant, no ha arribat a conviure amb la barriada ni un mes sencer.
Ara bé, ja començava a mostrar la seva imatge. Després que els joves es dedicassin a fer net el terreny, que era ple d'herbes i de fems pertot arreu, en els darrers dies havien començat a sembrar-hi les primeres llavors. Concretament, s'hi havien plantat tomatigueres, carabasseres i albergínies, a més de pebre vermell i verd. "L'objectiu és sembrar-hi totes les varietats locals que sigui possible", explicà Borja Rosa, activista de l'hort, "com també un bosc fruiter". Així mateix, el solar té unes inquilines ben curioses: les sargantanes d'origen eivissenc. Els joves, almanco fins ara, es dedicaven al manteniment d'aquesta fauna.
Més horts
L'hort cooperatiu buidat ahir, això no obstant, no és l'únic que actualment es cultiva a la ciutat. Al carrer Bisbe Maura n'hi ha un altre, okupat igualment per membres de Toma la ciudad a principis d'any. Però a diferència de la parcel·la tancada ahir, el solar del primer hort no té murs i, per tant, serà molt mal de fer que la Policia desallotgi un espai sense barreres.
Ara bé, el valor sentimental del solar de l'Eixample és ben diferent. No debades, és el terreny on hi havia la Casa del Poble des de 1910. [Més informació a tomalaciudad.blogspot.com].
Jo li passaria la factura per neteja del solar, vaja barrut i deixat l'amo, ho tenia ple de merda. Contra això no hi ha cap ordenança? Vull dir, els amos dels solars els poden tenir plens de merda i rates i no passa res? Quins collons de ciutat!