Els disturbis desmesurats que protagonitzaren certs veïns del Molinar la setmana passada i que requeriren la intervenció policial a la zona no han aconseguit aplacar la decisió de Cort de construir l’alberg provisional de transeünts a la Gruta, al barri del Molinar. Just al contrari. L’Ajuntament, lluny de cedir a les pressions dels detractors, referma la seva proposta.
Ahir mateix aprovà, en junta de govern, la construcció d’aquest edifici prefabricat que acollirà amb la provisionalitat d’un any els usuaris del SAPS, al polèmic número tres del carrer Golf de Biscaia, al Molinar.
Segons precisà la regidora d’Urbanisme, Yolanda Garví, les obres començaran a mitjan mes des setembre i tindran una durada d’uns 4 mesos. Per tant, si els càlculs no fallen, els transeünts s’ubicaran al nou centre –que contra l’opinió dels residents acull persones amb dificultats laborals i no amb problemes de toxicomanies tal com prediquen– a començament de 2009, sis mesos més tard dels terminis prevists per Cort en un inici.
Si es compleix el calendari, els usuaris ja serien traslladats a la Gruta des del mes de juliol. Mentrestant, continuaran compartint les instal·lacions de Can Campaner amb els usuaris de Projecte Home, entitat propietària d’aquest recinte i que ha accedit a prorrogar el conveni amb Cort per allargar l’estada dels transeünts a Can Campaner. La regidora detallà que l’edificació serà de tipus modular i de caràcter permanent.
Per això, aquest centre es destinarà a altres usos socials pel barri una vegada els usuaris del SAPS es desplacin al centre definitiu que es projecta al Portitxol, uns metres més enllà de l’antic alberg de Can Pere Antoni, on actualment es construeix el palau de congressos.
Cort efectuà divendres l’estudi geotècnic del terreny que provocà enfrontaments de veïns amb la Policia Local, que se saldaren amb ferits i denúncies de residents.
Menys places que a l’antic Can Pere Antoni
L’edifici es construirà en un solar de 1.100 metres quadrats i la superfície construïda n’ocuparà 1.032, repartits en dues plantes on s’ubicaran un total de 13 dormitoris triples, cinc més d’individuals, com també banys i dutxes col·lectives per a homes i per a dones, un menjador, despatxos, sala d’espera i un magatzem.
El centre disposarà de 45 places, 15 menys de les que hi havia a l’alberg de Can Pere Antoni. Segons la regidora d’Urbanisme, Yolanda Garví, a mitjan mes de setembre l’empresa contractista en presentarà el projecte definitiu. Afegí que el retard del trasllat ve causat pel fet que hi havia un conveni de 2007 amb l’empresa Ibercon que executa l’obra perquè sufragàs un centre assistencial a Son Ferragut per un cost de 2.840.065 euros.
Però el solar on s’havia de construir l’equipament tenia un ús docent i, per això, no es materialitzà el pla esmentat. Ara s’empren 1,5 milions d’euros del conveni per sufragar el SAPS provisional.
Els veïns no es cansen
L’alberg de transeünts és un servei que treballa amb cadascuna de les persones per aconseguir la seva inserció laboral. Els usuaris del centre no són exclosos, ni toxicòmans ni immigrants: són majors de 18 anys, gent comunitària, amb permís d’estada i treball. Part de la societat ha donat l’esquena a un dret assistencial des del moment que s’anuncià el trasllat, el mes d’abril.
Un servei que qualsevol ciutadà podria necessitar en un moment donat de la seva vida. Tanmateix, els veïns han estat protagonitzant escenes de rebuig aquests quatre mesos. Potser s’hauria de recordar que negar assistència és negar un principi d’igualtat.