Acaba de constituir-se l'associació 'Recuperem Marivent', la finalitat principal de la qual és la que el Palau de Marivent torni a ser d'ús i gaudi de la ciutadania de les Balears.
«Com és ben sabut, el Palau va ser donat pel mecenes i pintor Joan de Saridakis al poble de Mallorca a la seva mort, i amb posterioritat la Diputació de les Illes Balears, violant la lletra i l'esperit de la generosa donació, va expropiar a la ciutadania el palau i els terrenys
adjacents. Això, per a l'ús i gaudi amb caràcter d'exclusivitat per a la casa reial», han explicat des de l'associació.
Encara existeixen registres gràfics de l'entrada del Palau en els quals apareix el rètol 'Museu Saridakis'. Segons el parer de l'Associació es va produir en anys en què, per la proximitat al període franquista, era fàcil decidir en contra dels interessos de la ciutadania, «un real i injustificable espoli».
Com els hereus del magnat, a la vista de l'incompliment de les disposicions testamentàries varen litigar contra la Diputació, es va arribar a un acord extrajudicial per a compensar-los mitjançant el lliurament del ric patrimoni artístic que l'edifici contenia. Tot això, a esquena de la ciutadania de les Illes Balears, que va ser mer convidat de pedra davant aquests tripijocs.
A les Balears es va produir una situació curiosa, segons manifesten des de l'associació, mentre que en nombrosíssims països en els quals palaus que havien estat històrica propietat de la reialesa varen passar a ser gaudits pel poble, fonamentalment com a museus, aquí va tenir lloc el fenomen contrari, en el sentit que palaus que eren del poble varen passar a ser de gaudi exclusiu de la monarquia.
En els anys recents s'ha permès que una part del jardí pugui ser visitat per la ciutadania en determinats períodes, però això no suposa de cap manera un gaudi real per a la gent, i no és més que una rentada de cara «absolutament insatisfactòria». D'una altra banda, les desmesurades quantitats (un milió d'euros a l'any per al manteniment del palau) que el poble de les Illes suporta, no reverteix en el seu benefici, remarca l'associació.
Així, la nova associació considera que, per a la brevetat de les estades de la família reial que actualment té lloc, manca d'objecte que un bé tan preuat i que tan bon servei podria prestar a la societat es trobi expropiat. «Tenint en compte la tendència a abreujar les seves estades a l'illa, la família reial disposa d'un edifici adscrit al patrimoni nacional i que històricament ha constituït una residència real, com és el Palau de l'Almudaina, on a més, els monarques en les seves estades a l'illa podrien promoure la seva tan necessària faceta
de proximitat a la societat, en aquests temps de fort qüestionament de la institució, en lloc de recloure's en una torre d'ivori allunyada d'aquelles persones a les quals representen en la més alta magistratura de l'Estat», han destacat.
L'associació nounada té previst contactar i establir llaços amb la societat gallega que està pugnant, fins i tot en instàncies judicials, per la devolució del Pazo de Meirás a Galícia, perquè considera que existeixen nexes d'unió i de coincidència entre totes dues situacions. «Al costat d'actes de naturalesa cultural per a donar a conèixer el patrimoni que ha romàs ocult a la societat a la qual anava destinat, l'associació promourà la revocació dels acords que varen expropiar del gaudi comú del palau. Per a això esperam comptar amb un ampli suport per part de la societat de les Illes», han remarcat.
Os ha quedado clarito? @Sebastián se ha quedado sin brécol.