Aquest divendres ha tengut lloc la presentació del calendari 2020 de l’STEI, ‘Temps de dones, dones en el temps’, i ha estat tot un èxit. S’ha celebrat a Rata Corner i, atès que està dedicat a les dones músiques, s’ha pogut gaudir de les actuacions del Cor de Dones Codàlia, que ha impregnat l’espai d’una aura màgica; Marga Rotger, que ha cantat cançons d’empoderament i sororitat de les dones com el seu (juntament amb Joana Abrines) ‘Som Tantíssimes’; el duet de violoncel·listes Rosa Cardona i Fuensanta Martínez, amb una actuació magistral; i, la cirereta del pastís: Miquela Lladó, acompanyada de Jordi Tugores a la guitarra, ha interpretat poemes musicats de dues grans poetes, M. Antònia Salvà i Maria Mercè Marçal, gran referent feminista i tres voltes rebel.
Aquest calendari, realitzat per les Secretaries de la Dona de l’STEI, fa un repàs de les músiques des de l’Antiguitat, amb Safo de Lesbos, passant per les esclaves cantaires d’Al-Andalus, dones músiques que varen ser les principals contribuents i conductores de la transmissió de les arts durant l’Edat d’Or de l’Islam a la Península Ibèrica. A l’Edat Mitjana, amb les ‘trobairitz’, desconegudes durant segles. Al Renaixement, el ‘Concerto delle donne (o delle dame)’, grup professional de cantants femenines. I M. Anna Mozart, música destacada del Classicisme que va abandonar la carrera musical per a dedicar-se a ser una abnegada mare i esposa. I finament, a partir delmes de juny, presenta les músiques de l’època actual: Giselle Ben Dor, Wendi Carlos, Concha Buika, Pinar Toprak...
Les fantàstiques il·lustracions han estat realitzades per Cristina Nogales Aranda, que ha imprès el seu caràcter personal a les diferents imatges: Maria Anna Mozart representada tocant el piano amb les mans fermades pels cordons de la seva cotilla; Cindy Lauper i la frase de la seva cançó en versió feminista ‘Girls just wanna have fundamental rigths’, etc.
Una altra característica del calendari és que substitueix les efemèrides habituals per cites referents a dones o esdeveniments relacionats amb les lluites feministes. Al final, inclou una proposta d’activitats per cadascun dels mesos de l’any i per cadascun dels nivells educatius, des de primer cicle d’infantil fins a batxiller i persones adultes.