L'Estat no farà part de Pol·lèntia
El Consorci Ciutat Romana de Pol·lèntia, integrat per l’Ajuntament d’Alcúdia, el Govern de les Illes Balears i el Consell de Mallorca, va rebutjar ahir l’esborrany del conveni pel qual el Ministeri de Cultura havia d’incorporar-se dins aquest organisme amb la finalitat de garantir la seva implicació amb vista al finançament del futur museu de la ciutat romana.
Selva es rebel·la contra la reforma de la carretera general
Ecologistes i veïns demanen la suspensió immediata del projecte de millora i ampliació de la carretera entre Inca i Caimari, les obres de la qual ja han estat adjudicades pel departament insular de Carreteres i que pretén traslladar el model de carretera que avui connecta Inca i Llubí al peu de la serra de Tramuntana. En aquesta iniciativa, es planteja una carretera de dos carrils de 3,5 metres d’ample cadascun, amb metre i mig de vorera a cada costat, exceptuant les travessies urbanes a Selva i a Caimari i el pont del torrent entre ambdues poblacions.
La pintura mediterrània de Rox, a la galeria Miramon
Pintura mediterrània amb un elevat contingut personal. Així és l’obra de la jove artista mallorquina Rox (Rocío Mena Cañellas), que s’exposa des de dissabte i fins al pròxim 28 d’abril a la galeria Marimon de Can Picafort.
Santa Margalida, de l'hort cap a la plaça de la Vila
Mai no plou a gust de tothom. Ahir, l’hort i els muls de la plaça de la Vila eren el centre de tots els comentaris, uns a favor i d’altres en contra. En qüestió de fires, gairebé tot està inventat i, arribats a aquest punt, Santa Margalida es manté en la seva aposta per l’oferta firal de tota la vida, aquella amb gust de camp, en la qual els animals i les diferents exhibicions de vehicles de motor són els elements estrella.
Quina oloreta!
Les fires cada vegada més es reconeixen per la seva aroma. N’hi ha que fan oloreta de camp, de formatge, d’animals... A altres, però, hi preval la gastronomia i això es nota especialment quan arriba el migdia. Per exemple, a Alcúdia ahir per dinar s’oferia menú de sípia al competitiu preu de cinc euros, una oferta atractiva en temps de crisi. Milers de persones mossegaren l’ham i ahir gaudiren al Port d’Alcúdia de la quarta edició de la Fira màutica i de la Mostra de la sípia, un certamen que es consolida any rere any i que no defraudà.
Un altre cop en guerra
La crisi econòmica torna a obrir, després de vuit anys de calma relativa, la guerra entre els taxistes de Palma i els de la Part Forana per tal d’aconseguir els clients més suculents. Els professionals partforaners han sol·licitat una reunió urgent amb els responsables de la Conselleria de Mobilitat perquè obliguin els seus homòlegs de Ciutat a complir els convenis subscrits el 2001, pels quals es varen comprometre a no recollir passatgers a sis dels pobles de la Part Forana a canvi que els taxistes d’aquests municipis no n’acceptassin cap a l’aeroport de Palma.
Tornarà l'arena a cala Barques?
La regeneració artificial de la platja que encara no s'ha recuperat dels efectes del gran temporal de l'any 2001. Foto: Elena Ballestero És una de les cales més boniques de l’Illa, reclam des de temps ancestrals per artistes procedents de tot el món. L’espectacularitat de les seves ones ofereix una de les vistes més impressionants de Mallorca, però tot té el seu preu. Des de 1955, cala Barques ha perdut 11 metres de superfície de platja, com a conseqüència del fort onatge que desplaçà la sorra fins a la part posterior de la roca submergida coneguda popularment com la Llosa. El gran temporal que va arrasar la costa balear el novembre de 2001 va augmentar els efectes d’una pèrdua d’arena que llavors es feia ja més que evident. L’Ajuntament de Pollença negocia ara amb la Demarcació de Costes de Balears la possibilitat d’accelerar artificialment el procés de recuperació d’arena d’una platja, la de cala Barques, que si seguís la seva regeneració natural no es completaria fins d’aquí a vint-i-cinc anys.
Tancat amb pany i clau
La barrera torna a tancar el pas a la carretera vella de Lluc. Foto: Elena Ballestero La carretera vella de Lluc torna a estar tancada amb pany i clau. El propietari de la finca de l’Empeltada, Rafel Morro, ahir va tornar a posar barreres a aquesta via, quan es compleixen dues setmanes de l’acte reivindicatiu protagonitzat per representants de mitja dotzena de plataformes ciutadanes que van desmuntar i van traslladar les anteriors barreres que hi havia a l’Empeltada fins a la seu del Consell de Mallorca, al carrer de General Riera de Palma. Els fets, encara són investigats per la Guàrdia Civil. La instal·lació de la reixa coincideix, a més a més, amb la decisió del Defensor del Poble d’arxivar la investigació oberta per determinar si l’Ajuntament de Pollença ha incorregut en alguna il·legalitat per no garantir el pas públic per la carretera. El Defensor del Poble eximeix l’Ajuntament de tota responsabilitat després de comprovar que la carretera és de titularitat del Consell de Mallorca.
“Volem que la febre de llevar barreres s'estengui tant com la grip”
"El tema de les barreres és com la grip, es contagia tancar camins, vejam si es contagia també llevar barreres." Jaume Sastre, del Lobby per la Independència, convidava ahir la població perquè combati el tancament de camins públics, tal com van fer fa ara una setmana mitja desena de plataformes ciutadanes.
Caça major d'elit a la península de Formentor
"A l’extrem nord de Mallorca, a la península de Formentor que limita la punta de l’Avançada, el Colomer i el far de Formentor, es troba el primer i més exclusiu vedat privat de caça major de les Illes Balears". Aquesta és la carta de presentació de Gestió Ambiental i Cinegètica de Formentor (GAC), la societat que gestiona 1.250 hectàrees de la península de Formentor amb l’objectiu de convertir la zona en una destinació turística per als caçadors d’elit de tot el món que arriben a pagar fins a 5.500 euros per incorporar a les seves col·leccions un trofeu d’or de Balearian boc. Aquest activitat just és a l’abast de caçadors amb un bon nivell econònic, que combinen les jornades de caça amb estades vacacionals de luxes.
Els treballadors confirmen l'acord amb Casa Buades
Els treballadors de Casa Buades van donar ahir el vistiplau en referèndum a la proposta de regulació d’ocupació de la direcció de l’empresa que garanteix la continuïtat de la fàbrica de Binissalem durant els pròxims cinc anys. Es garanteix la conservació de 90 dels 171 llocs de feina que hi ha actualtualment, dels quals 85 corresponen a la fàbrica binissalemera i els 5 restants es recol·locaran la península Ibèrica, principalment en València.
Tornarà a tancar
Rafel Morro va confirmar ahir la seva intenció de tornar a posar noves barreres. Foto: Elena Ballestero. El propietari de la finca de l’Empeltada, Rafel Morro, va confirmar ahir la seva intenció de tornar a posar en el termini d’una setmana, prèvia notificació al batle, les barreres que un grup de trenta persones van serrar i traslladar dissabte des de l’accés a la seva finca, en el quilòmetre 7 de la carretera Vella de Pollença a Lluc, fins a la seu del Consell de Mallorca a Palma. L’acte reivindicatiu, convocat per una desena d’associacions i plataformes en defensa dels camins públics i del medi ambient, pot tenir conseqüències penals si prospera la denúncia que Morro va formalitzar ahir a primera hora del matí al quarter de la Guàrdia Civil de Pollença. El propietari de la finca de l’Empeltada va denunciar davant la Guàrdia Civil el que considera un "robatori" i un "espoli", i valorà els danys en 1.000 euros (800 de la barrera i 200 del cost d’instal·lació). Això, a la pràctica, podria representar una sanció penal per als autors de l’acte, perquè l’import dels danys supera la xifra de 400 euros.
De les paraules als fets
El grup dugué les barreres davant la seu del Consell de Mallorca. Foto: N.R. N’havien avisat per activa i per passiva. Ha passat més d’un any des que el número 187 del BOIB oficialitzà la declaració de la carretera vella de Pollença a Lluc com una via pública i amb titularitat del Consell de Mallorca. La mesura significava el triomf dels moviments excursionistes més reivindicatius que, des de l’any 2005 i encapçalats per la Plataforma pro camins públics i oberts, havien denunciat la interrupció de la ruta amb barreres il·legals. No obstant això, la declaració oficial no implicà en la pràctica cap canvi. El corresponent expedient de delimitació i citació d’aquesta carretera encara no ha estat obert i les tanques continuen allà mateix. Se’n poden comptar més de quatre entre Lluc i Pollença, una menys des d’ahir.
Tractorada contra el corredor nord que ha de dur el tren a Alcúdia
La plataforma "Per Son Fe no pot ser" prepara una tractorada reivindicativa contra el corredor nord que defensa la Conselleria de Mobilitat per dur el tren de sa Pobla a Alcúdia. Un centenar de membres i simpatitzants de l’associació es reuniren divendres a vespre al Casal de Cultura d’Alcúdia per decidir mesures de pressió. Ha estat després de saber, en fa devers un mes, que l’anomenat corredor nord, que discorre paral·lel a la carretera general entre sa Pobla i Alcúdia.
Carreteres no veu segur el tren pel nord
"Les recomanacions sobre el sistema de contenció de vehicles de la Direcció General de Carreteres del Ministeri de Foment consideren com a risc d’accident greu o molt greu l’existència d’una línia fèrria paral·lela o molt pròxima a la carretera". El departament insular de Carreteres adverteix la Comissió balear de Medi Ambient d’aquest risc, a través d’un informe, en relació amb la proposta del corredor nord del tren que ha presentat la Conselleria de Mobilitat del Govern balear i que haurà de rebre el vistiplau de l’esmentada comissió.
Les obres de Can Ramis a Alcúdia, paralitzades
Les obres de construcció de l’edifici de Can Ramis, a Alcúdia, estaven ahir aturades a l’espera de l’informe tècnic que elaborarà el director de l’obra sobre l’esbucament de part de l’estructura que provocà dimarts cinc ferits, un dels quals es troba greu. Aquest estudi és el mateix que ha demanat, a més de l’Ajuntament, la Inspecció de Treball. El batle d’Alcúdia, Miquel Ferrer, confirmà ahir que "no continuarem l’obra fins a tenir-ne totes les garanties". Mentrestant, els tres ferits que estan ingressats evolucionen favorablement.
Feim un cafè... a ca teva a Pollença
El voluntariat porta per porta està de moda. La posada en marxa de campanyes informatives de reciclatge o de recollida selectiva d’escombraries ja no sorprèn ningú. Però aquest tracte directe, de tu a tu, entre veïns, no s’havia aplicat mai fins ara en el foment de l’ús i el coneixement de la llengua catalana.
Tanca l'escoleta de les monges de Pollença
Els pares d’alumnes de la guarderia que ocupa la planta baixa del convent de les monges del Sagrat Cor de Pollença han demanat a l’Ajuntament que intercedeixi davant del Bisbat per evitar-ne el tancament, que deixaria sense escolaritzar mig centenar d’infants menors de tres anys. La falta de places escolars de 0 a 3 anys al municipi és més que evident i la nova escoleta municipal no començarà a funcionar fins al setembre del 2011. Per això, el tancament de les esmentades instal·lacions pot provocar un problema important als pares i a les mares treballadors.
21.500 caçadors a Mallorca
Gent gran i també petits en la Diada del Caçador a Pollença. Foto:E Ballesteros Es calcula que a Mallorca hi ha 21.500 caçadors actius, aproximadament el 3 per cent de la població de l’Illa. Desenvolupen habitualment l’activitat cinegètica en 1.400 vedats de cacera distribuïts al llarg de tota la geografia balear i que ocupen aproximadament tres quartes parts de la superfície insular. Les xifres reflecteixen la influència que aquesta activitat pot tenir sobre l’agricultura, l’ecologia, el medi ambient balear i, per què no, en el turisme.
Ja fa un any que esperen
Acaba de complir-se un any d’ençà que el jutge va rebutjar paralitzar de manera cautelar les obres de construcció d’habitatges plurifamiliars a la falda de la muntanya de Can Botana, en la primera línia de Cala Sant Vicenç. La resolució era demolidora per als veïns i els ecologistes. Les noves promocions de pisos no causen cap dany "irreversible" a la cala perquè encara hi ha la possibilitat de demolició.
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- S’han mort el Papa Francesc, el reformador de l’Església catòlica
- dBalears, Ona Mediterrània, VIDA i L’ESTEL conviden tothom a celebrar la Diada de Sant Jordi a la plaça de Cort de Palma
- Entitats de Maria de la Salut presenten manifest contra el projecte de megaparc fotovoltaic