Alcúdia dispara la inversió pública per plantar cara a la crisi
Invertir en temps de crisi amb la intenció de generar ocupació. L'Ajuntament d'Alcúdia trenca enguany tots els motles i incrementa un 38,33 per cent la inversió pública al municipi, malgrat la crisi, amb l'objectiu d'activar l'economia local. Aquest petit pla E municipal permetrà injectar 4.817.715 euros.
Dret a decidir
Treballaran amb l'objectiu de desenvolupar iniciatives legislatives que afavoreixin el dret a decidir lliurement quin ha de ser el futur de les Illes. Miquel Gelabert (Independents de Sineu), Andreu Perelló (UM de Llubí), Jaume Payeras (Entesa de Muro), Joan Llodrà (Esquerra Republicana de Manacor), Margalida Tous (Independents d'Artà), Catalina Gayà (Assemblea per Sant Joan) i Andreu Caballero (PSM d'Inca) formen el nucli impulsor de la nova Plataforma "Pel Dret a Decidir", que es constituirà de manera formal el pròxim 12 de desembre a Cura.
Primeres autoritzacions per passar la barrera de Ternelles
Passar les barreres del camí de Ternelles amb autorització municipal ja és possible. El batle de Pollença, Joan Cerdà, ha autoritzat el pas de més d'un centenar de persones pel camí de Ternelles des que el 12 d'octubre centenars de persones convocades per l'associació ProCamins Públics protagonitzassin la marxa a favor de l'ús públic del camí, marxa que va concloure amb la destitució del regidor Bartomeu Cifre (PSM), que botà la tanca.Aquell dia, la Policia Local custodiava per ordre del batle l'entrada al camí per fer complir la sentència amb què el Tribunal Suprem reconeix l'ús públic d'aquesta via i en limita el pas a vint persones diàries per raons mediambientales. La resta de manifestants botaren la tanca. Pro Camins denuncià que mai fins llavors l'Ajuntament s'havia implicat per garantir el compliment de la sentència.
La reforma del monument de la Beata és avui “imparable”
La reforma integral del simbòlic monument a la Beata de Santa Margalida continuarà endavant, malgrat l'allau de crítiques que ha despertat la instal·lació d'una gerra de ferro de grans proporcions en el nou espai, que només manté el bust original, esculpit per Remigia Caubet l'any 1974. El fill de l'artista, l'escultor Damià Ramis-Caubet, ha registrat una carta a l'ajuntament en què sol·licita la paralització immediata d'unes obres, que considera que són "completament incompatibles amb l'espiritualitat de l'obra".
Aigua dessalada pel nord dia 9 de desembre
Les turbobombes de la planta dessaladora de la badia d'Alcúdia començaran a funcionar dilluns en fase de proves. Després de cinc anys d'obres, la dessaladora estarà en disposició de donar aigua dia el 9 de desembre, segons van confirmar ahir fonts de la Conselleria de Medi Ambient. Fa setmanes que l'Ajuntament d'Alcúdia, el més pròxim a la planta aqüífera, negocia amb l'empresa concessionària de les instal·lacions la connexió de la dessaladora al dipòsit municipal.
Contractacions sota vigilància a l'Ajuntament de Pollença
Una comissió integrada per membres dels distints grups polítics amb representació municipal (UM-UNPI/PP/PSOE/PSM) vetlarà cada dos mesos perquè es compleixi estrictament la llei en totes les contractacions i pagaments que realitzi l'Ajuntament de Pollença a fi de garantir els principis de publicitat i lliure concurrència.El ple de l'Ajuntament aprovà ahir per unanimitat l'esmentada mesura, després de detectar, arran d'una denúncia d'Alternativa Esquerra Unida Els Verds, que el segon tinent de batle i regidor de Serveis, Martí Ochogavía (UM-UNPI), ha votat a favor de pagaments a empreses que facin serveis d'electricitat i jardineria per a l'Ajuntament, empreses vinculades a alguns dels seus familiars directes. La majoria municipal (UM-UNPI/PSOE) rebutjà reprovar el regidor, tal com ho proposava l'oposició.
Crisi? No a la Fira de l'Oliva de Caimari
Mancaven pocs minuts per a les nou i mitja del matí i la carretera d'Inca-Caimari ja era ahir una reguera constant de vehicles. Com cada any en aquesta data, Caimari bull i ho fa amb oli de primera qualitat. La Fira de l'Oliva de Caimari no només no ha perdut amb la crisi, sinó que enguany han augmentat encara més les sol·licituds dels mestres artesans per exposar als carrers. "Crisi? Al revés, l'espai de què disposam és el que hi ha i cada any hem de dir no a més gent, explica Pere Seguí, batle pedani de Caimari i autèntic impulsor d'aquesta fira, creada del no-res fa ara dotze anys i que té nombroses imitadores. El secret: un autèntic sabor de camp, amb un marcat aire gastronòmic i l'oliva com a estrella mediàtica.
Reforma integral de la carretera d'Artà al seu pas per Can Picafort
El conseller d'Obres Públiques del Consell de Mallorca, Antoni Pascual, es va comprometre aquesta setmana, en una reunió amb el batle de Santa Margalida, Martí Torres, i amb el delegat de Can Picafort, Bernat Amengual, a començar el novembre de 2010 les obres de reforma integral de la carretera d'Artà al seu pas pel terme municipal. La millora respon a anys de reivindicacions de veïns, hotelers i polítics, que denuncien la falta de seguretat en una artèria turística vital per a Can Picafort. El projecte tindrà continuïtat amb el que ja es va aplicar en els termes d'Alcúdia i Muro, tot procurant una reducció natural de la velocitat en benefici dels vianants, cosa que facilitarà el pas d'un costat a un altre de la carretera, tenint en compte que ambdós laterals són plens d'hotels. Els responsables polítics municipals feia anys que denunciaven el greuge comparatiu que patien respecte dels seus veïns, i és que fa quaranta anys que no es realitza una inversió en la carretera.
Tot a punt a l'estació marítima d'Alcúdia
Els passatgers que es desplacen des del port d'Alcúdia fins a Barcelona i Ciutadella deixaran prest els barracons prefabricats que s'han fet servir durant anys i accediran als vaixells a través d'unes modernes instal·lacions dissenyades per Luís i Jaime García Ruiz. L'estació marítima d'Alcúdia està acabada des de setembre i està pendent que Gesa li subministri corrent elèctric. Si tot va bé, a començament d'any ja serà plenament operativa allà on es coneix com el segon port de Palma, a causa de l'elevat trànsit de mercaderies i de viatgers que rep principalment procedents de Barcelona i de Menorca. L'Autoritat Portuària de Balears aprofita l'impàs (es preveia l'entrada en funcionament de les noves dependències el setembre) per fabricar i instal·lar les passarel·les elevades, que permetran per primera vegada a Mallorca que els passatgers puguin accedir directament als vaixells sense necessitat de tocar el moll, garantint així la completa separació entre passatge i càrrega amb l'increment de seguretat que això suposa.
El patrimoni de Santa Margalida, nu davant els excessos de l'urbanisme
Talaiots, molins, fàbriques, possessions... Santa Margalida és ara com ara el municipi amb més densitat de béns patrimonials de Mallorca i, tanmateix, manca d'un catàleg de béns municipals aprovat que els protegeixi dels excessos urbanístics.
La reserva de l'Albufereta recupera la zona humida dessecada els anys 70
La Conselleria de Medi Ambient del Govern balear i l'Obra Social la Caixa treballen en un ambiciós projecte de recuperació de la zona humida de l'Albufereta, una reserva natural situada en els termes municipals d'Alcúdia i Pollença i que es troba majoritàriament en mans de propietaris privats pendent que s'aprovi definitivament la delimitació de Costes.
Paralitzada la tala de 1.258 pins a Biniagual
El batle de Binissalem, Jeroni Salom (PP), decretà ahir la paralització immediata d'una tala de 1.258 pins autoritzada per la Conselleria de Medi Ambient al conegut com el pinaret de Biniagual, una finca de titularitat privada però que els binissalemers han cuidat com a pròpia durant els darrers cinquanta anys i que acull, a més, un dels actes més populars de la Vermada. La finca té llicència d'activitats relacionades amb la fusta des dels anys 60, moment en què els amos hi plantaren una pinar artificial del qual es conserven, avui, 1.270 arbres. L'any 2008, l'Ajuntament protegí els terrenys incloent-los com a sòl rústic protegit en la nova normativa urbanística.
El Bisbat n'és l'amo
Les dependències situades a la part alta del Castell d'Alaró, més concretament els edificis d'obra nova, de la taverneta, els estables i uns terrenys limítrofs són propietat del Bisbat. Així ho ha determinat el jutge en una sentència, els detalls de la qual es donaran a conèixer públicament avui per part dels responsables de la fundació Castell de Alaró, formada per l'Ajuntament d'Alaró, el Consell de Mallorca i el Bisbat.
Dos mesos sense cobrar a Per Envant
Any i mig després que el jutge obrís diligències sobre presumptes falsificacions, estafa i delictes comesos contra els treballadors de Per Envant a Inca, els 15 empleats discapacitats d'aquesta societat limitada denuncien que fa dos mesos que no cobren el sou.
Volen un altre model de país
Prop de 250 persones demanaren ahir amb una marxa reivindicativa entre Caimari i Selva que es retiri el Pla de carreteres. "Ni més asfalt, ni més creixement, ni més especulació". Prop de dues-centes cinquanta persones es van manifestar ahir migdia en contra del Pla de carreteres del Consell de Mallorca que s'aprovarà de manera definitiva abans que acabi l'any. La marxa va discórrer pacíficament pel lateral de la carretera general que uneix Selva i Caimari. Col·lectius ecologistes, sindicats i plataformes ciutadanes s'han afegit a la campanya iniciada el desembre del 2008 pel GOB contra aquest pla, que preveu entre altres actuacions la construcció d'autovies entre Llucmajor i Campos, Manacor i Sant Llorenç i Peguera i Andratx. La creació de noves circumval·lacions al voltant de nuclis com Sineu, Felanitx, Bunyola, Santa Margalida, Llubí i la Ràpita és, segons els manifestants, "escessiva" i "desmesurada" i respon a "un model que no volem per a Mallorca". Això va explicar ahir la portaveu del GOB, Margalida Ramis.
La Mancomunitat Nord, a una passa de desaparèixer
La Mancomunitat Nord és a punt de desaparèixer. Els batles de Pollença, Muro, sa Pobla, Alcúdia, Santa Margalida i Artà van acordar dilluns vespre en una reunió urgent suprimir tot l'entramat administratiu que manté operativa aquesta entitat des de la legislatura 95-99 amb l'objectiu de reduir al mínim les seves despeses. La Mancomunitat Nord continuarà operativa durant el 2010 i ho farà com un fòrum de debat en el qual podran compartir experiències abans de decidir si desapareix definitivament el 2011. Queden enrere 15 anys d'experiència comuna, en els quals s'han impulsat projectes, com la rehabilitació de molins i la creació de rutes cicloturístiques.La Mancomunitat renunciarà amb caràcter immediat a la subvenció que tenia concedida enguany per impartir cursos d'orientació laboral, funció que assumirà directament el SOIB. Amb una població de 53 mil habitants i una extensió de 535,87 quilòmetres quadrats, la zona nord de Mallorca representa aproximadament el 10 per cent de la població total de Mallorca i el 15 per cent del territori de l'Illa.
Una nova zona verda de tothom a Formentor
L'Ajuntament de Pollença, el Consell de Mallorca, els veïns de Formentor i el Grup Barceló, propietari de l'hotel Formentor, han assolit un principi d'acord sobre la cessió de les zones verdes públiques necessàries per desenvolupar per complet l'emblemàtica urbanització Formentor. El Grup Barceló, propietari majoritari de terrenys a la zona, ha accedit a cedir una zona verda situada entre la carretera i la platja, les característiques de la qual tenen el vistiplau dels tècnics del Consell de Mallorca, una decisió que li permetrà guanyar el consens necessari per redactar un projecte d'urbanització imprescindible si vol ampliar i reformar l'emblemàtic hotel Formentor.
Inca salda el seu deute amb la mestra Maradiaga
Severa Maradiaga es va convertir ahir en la primera filla adoptiva d'Inca. El ple va aprovar en un emotiu acte el reconeixement a aquesta mestra avançada al seu temps que va lluitar tota la vida per reivindicar la necessitat d'instruir la dona en una societat dominada per homes. L'acte públic de nomenament es farà el 5 de novembre al Casal de Cultura. Ahir es va debatre i es va aprovar la ponència de reconeoxement.
Ternelles, camí públic o privat?
Els partidaris i detractors de la declaració de la titularitat pública del camí de Ternelles tindran 45 dies per aportar una nova documentació al catàleg de camins públics del Pollença amb l'objectiu de determinar si es tracta d'una via de titularitat privada i d'ús públic, com diuen els tribunals, o si és pública d'ús públic, que és el que diu el catàleg de camins públics del municipi.
Enguany, oli verge de més qualitat
Ahir s’inicià la recol·lecta de l’oliva a les instal·lacions d’Oli Caimari. La campanya de collita de l'oliva ja ha estat oberta de manera oficial. "Es preveu obtenir un oli d'excel·lent qualitat, d'acidesa baixíssima i moltes notes aromàtiques". Això va anunciar ahir Catalina Mateu, de la família Mateu propietària d'Oli Caimari, en la festa d'inici de la temporada del 2009.Mateu va explicar que el nivell de producció d'oliva a Mallorca serà previsiblement similar al de 2008 pel que fa a la quantitat, però s'hi registrarà un augment de qualitat. "Cal tenir aquest plus perquè el consumidor valori el nostre producte", va dir Mateu, que enguany incorpora una nova finca amb 5.000 oliveres al seu àmbit de treball.
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- El PSIB calcula que amb el decret turístic del PP-Vox «27.000 habitatges de lloguer vacacional ja no es revertiran per a residents»
- Sebastià Taltavull: «La despesa en armament es podria dedicar a acabar amb la fam al món»
- Així no es defensen les pensions públiques