L'estació marítima d'Alcúdia no obrirà fins al mes de maig
L'Autoritat Portuària de les Balears descarta que es pugui inaugurar la nova estació marítima d'Alcúdia abans del mes de maig. El retard en l'arribada de les passarel·les elevades que serviran per a l'accés dels passatgers directament al vaixell sense passar pel moll i la falta d'acord amb Gesa sobre el subministrament elèctric de les noves instal·lacions han motivat un nou ajornament en les dates previstes. És el tercer des que el juliol de 2009 Autoritat Portuària va anunciar l'obertura de les instal·lacions prevista inicialment per a setembre. El novembre de 2009, una vegada qua acabaren les tasques, a excepció de les passarel·les elevades que es fabriquen a la Península, Autoritat Portuària va plantejar una obertura gradual de les noves instal·lacions. Es preveia que a partir del mes de gener ja funcionaria l'estació marítima i que en una segona fase s'instal·larien les passarel·les que permetran separar completament el passatge de la càrrega, però l'acord amb Gesa sobre el subministrament elèctric encara no s'ha tancat i, tenint en compte que el trànsit de passatgers es redueix notablement a Alcúdia en aquesta època de l'any, s'ha decidit ajornar la inauguració fins al mes de maig per obrir directament al cent per cent.
Excursió per veure la destrucció de Son Bosc
El GOB ha convocat una excursió reivindicativa, per a avui dematí a les 11.00 hores, que partirà de la rotonda que marca el límit físic entre Muro i Can Picafort i que anirà en direcció a Son Bosc per comprovar-hi i denunciar l'estat de les obres per construir el camp de golf Platges de Muro. L'inici, a càrrec del Govern balear, de la tramitació del Pla d'Ordenació de Recursos Naturals de l'albufera de Mallorca atorga una protecció cautelar a una part de Son Bosc, però a la resta dels solars on es preveu la construcció del nou equipament, les màquines fan feina a bon ritme. Així, segons denuncien els ecologistes, "aquests dies s'ha arrasat una zona de gran bellesa, un hàbitat potencial per a l'orquídia de prat, una espècie amenaçada". A més, el GOB recorda que a l'àrea afectada per aquesta actuació també hi creixen, en concentracions importants, altres espècies d'orquídies. Els ecologistes mostren ràbia contra el que consideren una "destrossa sense gens de justificació" perquè, per si sols, els terrenys que han quedat al marge de la protecció cautelar no basten per completar el projecte del golf.
Llicència caducada
La comissió de govern del Consistori de Pollença autoritzà, el 16 de febrer passat, l'obertura de l'expedient de caducitat de la llicència que, per agost de 2005, concedí a l'empresari Alfonso Cortina per a la construcció d'un xalet a l'emblemàtica urbanització de Formentor. L'ocupació irregular de l'habitatge, l'agost passat, ha estat el detonant d'aquesta mesura, que podria derivar en l'esbucament de la casa, fortament criticada per l'impacte paisatgístic. Quan l'Ajuntament pollencí decidí concedir el permís d'edificació per construir el xalet, per agost de 2005, en posà com a condició que no fos ocupat fins que no disposàs del final d'obra i hagués conclòs el projecte de dotació de serveis de la urbanització. L'empresari ha incomplert els requisits, segons han comprovat la Policia Local i el zelador municipal d'obres, arran de la denúncia d'un resident de la zona que va posar els fets en coneixement de la Delegació de Govern i de la Sala. El setembre passat, l'Ajuntament encarregà els informes tècnics i jurídics necessaris per iniciar l'expedient de caducitat de la llicència, que és el que formalment s'ha obert ara.
418 adopcions i cap sacrifici
418 adopcions i cap sacrifici. Aquest és el balanç anual del refugi d'animals de Pollença, un exemple que el control de mascotes per part dels municipis encara és possible, sense necessitat d'injeccions letals. El refugi d'animals de Pollença és tot un referent al nord de Mallorca, un model que s'ha exportat més recentment a altres municipis, com Esporles, amb l'objectiu d'evitar el sacrifici inútil de cans i moixos. Mentre que la resta de localitats de la zona mantenen majoritàriament convenis de col·laboració per al trasllat i posterior sacrifici d'animals abandonats a Son Reus, l'Ajuntament de Pollença col·labora activament des de fa una dècada amb el refugi, que regenta la mítica Josefina Vivancos, tot un referent per als amants del món animal. El treball actiu a favor de les adopcions internacionals de cans i moixos l'ha convertida en tot un símbol per als animalistes. Mercats ambulants benèfics, campanyes populars a les televisions alemanyes... tot és vàlid per evitar els sacrificis. Només els animals profundament malalts reben l'eutanàsia a Pollença. Per la resta, el pas pel refugi és només una mesura transitòria fins que li trobin una llar definitiva.
Son Real, com ahir
Han transcorregut vuit anys des que el Govern de les Illes Balears comprà amb els fons de l'ecotaxa la finca de Son Real, al terme municipal de Santa Margalida. La transformació de les cases en un centre d'interpretació i la recuperació dels sistemes tradicionals d'agricultura i ramaderia han estat l'objectiu comú dels diferents grups polítics que han estat al capdavant de la fundació que gestiona aquest espai.
Una Pollença més verda per 1,5 milions
L'Ajuntament de Pollença haurà d'expropiar per valor d'1.560.000 euros dos solars de 1.000 i 2.260 metres quadrats que l'any 1991 van ser classificats com a zona verda. Dues sentències del Tribunal d'Expropiacions obliguen el Consistori a fer front a les indemnitzacions que deixen en una difícil situació un Consistori que travessa un dels pitjors moments econòmics de la seva història.
Un robatori deixa a les fosques Can Picafort
L'Ajuntament de Santa Margalida començarà avui a reemplaçar el cablatge de coure robat el passat 2 de febrer a Can Picafort amb l'objectiu de reactivar l'enllumenat públic amb la major celeritat possible. Així mateix, cerca una fórmula que impedeixi que es produeixi aquest tipus de robatori. La zona del Pinar de Santa Eulàlia, situada en el límit del nucli urbà amb el sòl rústic, és plena d'habitatges i també hi ha un hotel, encara tancat fins a l'inici de la temporada alta turística. Fins ara mai no s'havien produït robatoris similars a la zona, si bé en altres municipis com Palma s'ha convertit en una pràctica freqüent. De fet, fa poc que l'Ajuntament de Ciutat decidí cobrir tots els diferencials dels polígons industrials per tal de dissuadir així els lladres. En el cas de Can Picafort, els danys han estat valorats en 30.400 euros. Han desaparegut 1.000 metres de cable de l'enllumenat públic. "Creim que varen obrir la tapa del diferencial, varen enganxar el fil de coure a un vehicle i varen estirar-lo", explica el delegat municipal de Can Picafort Bernat Amengual. De moment, el Consistori de Santa Margalida, que va presentar una denúncia davant de la Guàrdia Civil dia 2 de febrer, ha reforçat la vigilància i estudia aplicar un nou sistema de seguretat per segellar els diferencials i evitar que es repeteixi la situació, que, a més de danys econòmics, ha ocasionat importants molèsties als veïns de l'indret.
La darrera residència sindical és ara un geriàtric
Construïda l'any 1948 per Educació i Descans per al gaudi de treballadors procedents de diferents indrets, la casa de vacances de Can Picafort, la darrera residència sindical de les Illes Balears, obrirà el pròxim mes transformada en un geriàtric comarcal amb capacitat per allotjar fins a 96 ancians, tant vàlids com assistits.
Volen el cap de Seguí
"El regidor d'Urbanisme d'Inca, Bartomeu Seguí, és el llop que guarda les ovelles. Per fer-se una casa, el responsable de l'urbanisme inquer enganà l'Ajuntament d'Alcúdia i la Comissió Provincial d'Urbanisme. És un fet provat i, encara que l'obra hagi prescrit, ha quedat fora d'ordenació i no pot tenir fluid elèctric". Són paraules del portaveu del Bloc per Inca, Antoni Rodríguez, que ahir, amb el regidor socialista Virgilio Moreno, demanà la destitució immediata de Seguí com a edil d'Urbanisme, després de saber que l'empresa de subministrament Gesa Endesa ha deixat sense corrent el xalet il·legal que Seguí té a Alcúdia. Aquest tall respon a una ordre expressa de la Comissió de Disciplina Urbanística del Consell. "A la fi, el Consell i Gesa hi comencen a actuar i això es fa patent en la interrupció del proveïment", manifestà Rodríguez, que considera urgent "adoptar mesures que fins ara el batle no s'ha atrevit a adoptar: la dimissió o la destitució del regidor d'urbanisme".
El Festival de Pollença, en el punt de mira
Alternativa Esquerra Unida-Els Verds registrà ahir una moció a l'Ajuntament de Pollença per sol·licitar que, en el termini màxim d'un mes, es posi a disposició de l'interventor municipal tota la informació relativa al Festival de Pollença, amb l'objectiu que la fiscalitzi tenint en compte que el certamen ha rebut aquests darrers anys doblers públics procedents de la Sala (140.000 euros el 2009) i de l'Inestur (180.000 euros).
Sense electricitat
El xalet il·legal que el regidor d'Urbanisme d'Inca, Bartomeu Seguí, es construí fa dues dècades al predi del Gerràs, a Alcúdia, ha deixat de tenir subministrament elèctric després que el Consell de Mallorca ordenàs el novembre passat a l'empresa Gesa que complís una ordre, dictada el 2006 i encara sense executar, d'interrupció del servei, perquè declarà l'habitatge en situació irregular i fora d'ordenació. El tall definitiu del proveïment -la casa disposava d'un comptador a pesar de no tenir el final d'obra ni, menys encara, cèdula d'habitabilitat- té lloc dos mesos després que el fundador del Partit Popular d'Inca, Joan Ferrà, denunciàs la situació a la institució insular. La mala relació que mantenen des de fa anys Ferrà i Seguí és més que evident. El litigi entre la Sala i el creador del PP de la localitat per l'expropiació dels terrenys necessaris per ampliar el col·legi públic Ponent empitjorà el tracte entre tots dos, que des de llavors mantenen diferents enfrontaments judicials.
2.000 metres més de platja a Son Serra
Demarcació de Costes de Balears suprimirà prop de 2.000 metres quadrats de vials municipals en el límit del nucli urbà de Son Serra de Marina per tornar l'espai a l'estat natural i per recuperar-ne les dunes. Es tracta de la zona limítrofa amb el solar on hi havia els apartaments turístics de Na Borges, que l'any 2002 el Govern balear va comprar i va demolir amb els fons de l'ecotaxa i que eren situats en una Àrea Natural d'Especial Interès del predi de Son Serra. Aleshores era conseller de Turisme l'actual cap de la Demarcació de Costes, Celestí Alomar.
Creix la zona humida
El parc de la Gola, a Pollença, recupera aquests dies 2.000 metres quadrats de superfície que, segons la delimitació de Costes, havia estat dessecada de la zona humida afegint-hi terra i escombraries. Després que Costes ordenàs la recuperació possessòria dels terrenys, el Consorci de la Gola va iniciar divendres els treballs de retirada de runes i dragatge, que permetran completar l'ambiciós pla de recuperació de la zona humida, que ara com ara inclou una superfície de 77 mil metres quadrats i que s'ampliarà en una segona fase fins a ocupar 150 mil metres quadrats.
70 anys per dibuixar un poble
En matèria de planejament urbanístic és difícil posar-se d'acord, i molt més si el projecte en qüestió ha de definir el futur de la plaça més emblemàtica del poble, la plaça Major. És un fet que els veïns de les illetes d'aquesta àrea tenen ben après, perquè durant els darrers setanta anys se'ls ha prohibit fer obra a les seves cases, a l'espera que els diferents grups polítics acordassin si aquests habitatges s'havien de conservar o substituir per pisos plurifamiliars i si podrien, en fi, acollir comerços. Per primera vegada des de 1936, l'any que entrà en vigor la prohibició de feines de construcció a la zona, tres dels propietaris disposen d'autorització per remodelar els seus immobles i obrir-hi els que seran els negocis més cèntrics de la localitat. La Sala negocia, a més, amb la Conselleria de Turisme la possibilitat de recuperar una de les cases, de propietat municipal, per ubicar-hi un centre d'interpretació de la serra de Tramuntana. El trasllat de la ràdio municipal a un local nou, que s'alçarà en un dels solars que té el Consistori, es dóna ja per segur.
Primer batle del PSOE a Campanet
Francesc Morell, en el moment de lliurar la vara al nou batle de Campanet, Joan Amengual. Joan Amengual és des d'ahir horabaixa el primer batle socialista en la història de Campanet, en virtut del pacte postelectoral subscrit in extremis l'estiu de 2007 amb el PSM local. El fins ahir batle, Francesc Morell, havia de renunciar al càrrec abans que acabàs el mes de gener i garantir amb els vots l'elecció d'Amengual com a nou pimer edil. A canvi, el PSOE donava la majoria a Francesc Morell, investit únicament amb els vots del PSM, que, tot i ser la llista més votada, mancava de majoria suficient per governar amb comoditat. Tres dels quatre vots del PSM haurien estat suficients ahir per facilitar l'arribada del primer batle socialista de la democràcia a Campanet, però el PSM, després de les nombroses discrepàncies sorgides al si del pacte aquests darrers dos anys i mig, ha volgut mostrar simbòlicament la confiança cap als seus socis donant suport unànime al candidat socialista.
Una Cavalcada de despropòsits
Els patges reials d'Inca esperaven ahir a primera hora del matí a les portes de l'Ajuntament per presentar una queixa formal davant el batle, Pere Rotger, per la "desorganització" de la Cavalcada dels Reis. Els voluntaris varen estar a punt de negar-se a repartir els regals dels nins i nines inquers la nit de dia 5 de gener, però, pel bé dels petits, van aguantar fins i tot que algú els xiulàs.
Batle d'Alcúdia per Sant Antoni
Miquel Llompart serà elegit batle d'Alcúdia el pròxim 16 de gener a les 12 hores, dos dies després que el batle actual, Miquel Ferrer, presenti la renúncia per dedicar-se en exclusiva a exercir de conseller de Turisme. El president del comitè local d'UM, Francesc Cladera; l'encara batle, Miquel Ferrer, i el futur primer edil, Miquel Llompart, van donar a conèixer públicament ahir els detalls del relleu a la batlia del municipi en una roda de premsa a la qual també varen assistir el secretari general d'UM, Joan Monjo, i el gerent de l'Ibanat, Domingo Bonnín, que torna com a regidor al Consistori en substitució de Ferrer, després de set anys d'absència.
La joia europea de l'egipci Hassan Fathy
La Fundació Yannick i Ben Jakober ha iniciat els tràmits davant el Consell de Mallorca per tal que l'habitatge de la finca de sa Bassa Blanca, projectat per l'arquitecte egipci Hassan Fathy, sigui declarat Bé d'Interès Cultural. L'expedient, avalat per informes de la Universitat de les Illes Balears, la Fundació ACA i diferents personalitats públiques i artístiques, demana, a més, la catalogació amb el mateix nivell de protecció de les coves naturals que hi ha a la propietat, del molí del segle XIX i també d'un mirador, exemple de l'arquitectura militar de Mallorca que va inspeccionar fa un any la Capitania General de l'Exèrcit.
Emotiu adeu de Miquel Ferrer a Alcúdia durant la festa de Sant Esteve
"Em vull acomiadar de tot el poble, perquè aquesta és segurament la darrera vegada en la qual us don oficialment els molts d'anys per Nadal. Les institucions queden i les persones passen: jo no m'he sentit més que una petita peça". El batle d'Alcúdia, Miquel Ferrer, inicià ahir amb aquestes paraules la tradicional felicitació d'aquestes dates en el marc de les festes de Sant Esteve, en les quals el poble celebra la victòria dels alcudiencs sobre els agermanats tal dia com ahir de l'any 1523.
1.248.263 euros per recuperar patrimoni en temps de crisi
Invertir en la rehabilitació del patrimoni històric en temps de crisi com a mesura per contribuir a la recuperació del sector de la construcció és un dels objectius del Govern de les Illes Balears, el president del qual, Francesc Antich, va visitar ahir el municipi de Pollença, on la Conselleria de Obres Públiques finança diferents projectes que compleixen amb aquests criteris: la supressió de barreres arquitectòniques a la Casa Consistorial, la substitució integral de la coberta de la nau central de l'església i la dotació d'un ascensor, rehabilitació dels banys i substitució de la coberta del casal de Can Aloy, que l'entitat Prodis té al nucli històric.
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- El PSIB calcula que amb el decret turístic del PP-Vox «27.000 habitatges de lloguer vacacional ja no es revertiran per a residents»
- Sebastià Taltavull: «La despesa en armament es podria dedicar a acabar amb la fam al món»
- Així no es defensen les pensions públiques