Atacs als cristians
Fa uns dies, dos homes embolcallats amb explosius varen entrar a l’església de Tots Sants de Peshawar, Pakistan, i es varen fer esclatar. El resultat de l’acció sagnant varen ser setanta-tres morts (suposam que d’aquests, setanta-un cristians, de l’esmentada església, i dos islamistes radicals). La notícia va passar pràcticament desapercebuda. Com a molt, als mitjans de comunicació que jo vaig poder consultar, se’n va fer una lectura del tipus: una bomba més en una àrea tan convulsa com el Pakistan.
Amèrica
Es digui el que es digui sobre la posició de la Unió Europea en relació al procés que s’està portant a terme a Catalunya, només es pot remarcar, a hores d’ara, que no n’hi ha, de posició. La Unió Europea, com a tal, no s’ha manifestat –molt típic de l’UE!- en relació al procés sobiranista de Catalunya.
#16S: vaga indefinida a l'educació
Vaga per motius polítics
He vist que des de diverses fonts del Govern de les Illes Balears, del partit que li dóna suport i d’adlàters d’ambdós, s’ha criticat que es fes "una vaga política", tot dient que les vagues només es poden fer “per motius laborals”. Aquest tipus de raonament va en la línia dels que volen fiscalitzar els llibres de text que es fan servir als centres educatius.
Via Catalana: l'hora de la política
Per segon any consecutiu, la societat catalana ha parlat clarament, amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, l'11 de setembre. El clam de, segons xifres oficials del Govern de la Generalitat de Catalunya, "no menys d'un milió sis-centes mil persones" ha estat un i només un: "independència!".
Sols cap a la independència?
És molt possible que unes declaracions recents de Carles Viver Pi-Sunyer, portaveu del Consell per a la Transició Nacional, instaurat pel govern de la Generalitat de Catalunya, i format per experts de diverses branques de les ciències socials, hagin preocupat tant els catalans del Principat com els que compartim nació amb ells a la resta dels Països Catalans.
No són expedients polítics?
L’Ajuntament de Maó ha tractat, en una reunió recent, la qüestió dels tres directors d’institut de Menorca –IES Cap de Llevant, IES Pasqual i Calbó i IES Joan Ramis i Ramis- expedientats perquè han presentat un projecte lingüístic que no s’ajusta al decret del Tractament Integrat de Llengües (àlies TIL) a la conselleria d’Educació del Govern de les Illes Balears.
De qui és la cadira?
El cas de Marienna Sánchez-Jauregui, encara que sigui indirectament, ha revifat una qüestió que es ve arrossegant durant anys i panys, en relació a la representativitat democràtica. De qui és l’escó? De qui és l’acta de regidor/a de l’ajuntament? De qui és la representativitat, quan hom ha estat elegit per la gent?
Han obert pas
El passat dia 11 d’agost, santa Clara per més senyes, al baluard de Sant Pere de les imponents murades de la ciutat d’Eivissa, vàrem assistir a un concert memorable de la banda (en el millor sentit de la paraula, en el més anglosaxó) valenciana (també en el millor sentit de la paraula) Obrint Pas.
Església amb seny i coherència
La comunitat cristiana de Menorca acaba de donar una lliçó al conjunt de les Illes Balears, a tota la nostra societat. I, gràcies al seu exemple, la conselleria d’Educació del Govern de les Illes Balears, des de començaments d’agost ja ha tengut dos directors insulars d’Educació a Menorca.
Marca Espanya
El setmanari Focus, el tercer amb més tirada d’Alemanya, fa una cosa molt inhabitual entre nosaltres: diu les coses pel seu nom.
Beneficis paradoxals de la independència
En la discussió sobre el procés independentista de Catalunya, hi ha moltes veus que, des del costat del Sí, intenten mostrar els múltiples beneficis que comptar amb estat propi suposaran per a Catalunya.
Sotracs federalistes
S'equivocaria molt el Partit Socialista si es dedicàs a contraposar federalisme i independentisme. I tot apunta que el PSC, bàsicament, s'ha tret de la mànega, una vegada més, la qüestió federal per contraposar-la a l'independentisme.
Llibertat
Que Espanya sigui autista davant el procés sobiranista que va vent en popa, a tota vela, a Catalunya, no ens hauria de sorprendre excessivament. Ja ho deia Antonio Machado que el país vesí "desprecia cuanto ignora", i no fa la impressió que Espanya, a hores d'ara, tengui el més mínim interès per entendre Catalunya. Per tant, se suposa que l'autisme espanyol continuarà fins que a Catalunya se celebri el referèndum, la gent voti independència i acabi el procés. Llavors, estabornits, per devers Madrid es demanaran què ha passat, què han fet malament, què no han entès, què havien de veure i no han vist, i tot l'etcètera que s'hi vulgui afegir.
Passa quan ja ha passat
L'any 1987 hi va haver un assagista rus que va vaticinar que l'imperi soviètic era a punt de caure esmicolat. Segons ell, l'URSS no tenia remei, i faltava poc perquè tot allò s'ensorràs com un cartell de cartes. Evidentment, tothom el va prendre per boig i ningú no li va fer cas.
Sèrbia abans que Espanya
El govern espanyol, emperò, ha ficat la banya dins el forat i no està disposat a fer ni mitja passa endarrere ni a rectificar la seua posició. L'antiga potència dominadora dels kosovars, Sèrbia, pot haver reconegut Kosovo. Ho poden fer tots els seus vesins dels Balcans. Ho faran Rússia i la Xina. Ho faran els més recalcitrants al reconeixement de la pluralitat. I Espanya continuarà sense reconèixer la república kosovar.
Joana Lluïsa Mascaró
Na Joana Lluïsa és, si de res la conec, per damunt de tot, una persona que s'estima el seu país. Els seus paisatges van de la Nura natal a Llucmajor, on ha fet bona part de la seua vida...
Corrupció positiva?
La setmana passada em feia, en aquesta mateixa tribuna, el propòsit de mostrar una visió una mica més polièdrica de la corrupció del que estam observant últimament, en què tothom en parla i poca gent en parla a través d'una opinió pròpia.
Observar per defensar-nos
Ja he apuntat altres vegades que crec poc en la teoria de la conspiració. Estic convençut que no hi ha cap ment malèfica, situada al costat dels dolents...
Què s’ataca quan s’ataca la llengua
M'imagín que molta gent, tant dins com fora de les illes Balears, deu trobar sorprenent la fixació que els governs encapçalats pel PP...
- Un ciutadà envia una carta a la consellera de Salut per a denunciar el tracte lingüístic rebut a l'hospital Verge de la Salut
- El ple del Consell de Mallorca vota en contra de la subvenció per a la Setmana del Llibre en català
- Concentració aquest dijous: «Contra la segregació i l’empobriment del saber, reivindicam una educació pública, de qualitat i en català»
- Sergio Rodríguez (Vox), desbocat al Parlament
- Quan començarà el curs escolar 2025/2026 a les Illes Balears?