Bauzá compatible?
Quan vaig saber, l’any 2012, que els diputats del PSIB i de MÉS havien decidit portar davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears la qüestió de la compatibilitat de José Ramón Bauzá com a titular d’una farmàcia a Marratxí i com a president del govern de les Illes Balears, em vaig meravellar de la ingenuïtat de la nostra oposició al Parlament.
En l'abdicació de Joan Carles I
No diré que l’abdicació del fins ara rei d’Espanya Joan Carles I a favor del seu fill Felip (aviat Felip VI de Borbó) m’hagi sorprès gaire.
L'hora de la creativitat política
Diumenge passat, en les eleccions al Parlament europeu, va passar una cosa que, per al futur pròxim de les illes Balears, des del meu punt de vista, pot tenir una gran transcendència: per primera vegada, el PP es va situar per sota del 30% dels vots. Del 47% que li varen assegurar la majoria absoluta al Parlament de les illes Balears ara fa només tres anys, al 27% de diumenge, hi va pràcticament la meitat del vot.
Amb en Jaume Sastre, fent tertúlia
Fa uns dies, vaig anar a veure en Jaume Sastre, en vaga de fam, a sa Casa Llarga, un ramal de Can Gazà que el diligent Jaume Santandreu ha convertit en un focus d’esperança per a persones que podia parèixer que l’havien perduda tota.
Qui ha de seduir Europa?
S'acosten les eleccions al Parlament europeu i, com no pot ser d'altra manera, es reparteixen les crítiques entre les diferents forces polítiques que hi concorren.
Per una crispació civilitzada
L’episodi es troba en procés de magnificació, quan escric aquestes ratlles. Fa un parell de dies una dona li va etzibar un colp de puny a en Pere Navarro, primer secretari del PSC, mentre anava a una primera comunió a Terrassa.
Referèndums
A la nostra part del món més pròxima hi ha molt poca tradició de fer referèndums. A altres llocs, en canvi, hi ha tradicions sòlidament establertes, en aquest sentit.
Violència a la baixa
Els films futuristes tendeixen a mostrar-nos una societat del futur clarament marcada per la violència. Societat atomitzada, bandes, grupuscles armats i, sobretot, molts trets i explosions, amb armes de les més diverses classes i condicions. Per alguna raó, bona part dels que imaginen el futur, especialment si s’expressen a través de la gran pantalla, ho fan en clau d’augment de la violència.
Suárez
“Ha mort el president que va dur la democràcia a Espanya”. El titular, repetit a diversos mitjans de comunicació, en ser anunciada la mort d’Adolfo Suárez González, resulta una mica hiperbòlic i simplificador, en un estil molt propi dels obituaris. Quan algú s’ha mort, ja no pot fer mal, i, per tant, se’n solen fer grans elogis. L’expresident del govern espanyol traspassat diumenge, malauradament, feia temps que no podia fer mal a ningú, perquè vivia pres d’una malaltia tan terrible com l’alzheimer. I el titular amb què començ aquest paper, malgrat ser hiperbòlic, tenia un punt evident de veritat.
Política i moviment ciutadà
Escric aquest article encara sota l’impacte d’una entrevista que he escoltat per IB3 ràdio, en què diversos portaveus de l’autonomenada plataforma d’unitat ciutadana (PUC) s’atribuïen el suport de la Plataforma contra els desnonaments, la Plataforma del Professorat Preocupat, la Plataforma contra les prospeccions petrolíferes, i potser encara alguna altra. Davant la insistència de l’entrevistador sobre aquesta qüestió (“totes aquestes plataformes els donen suport oficialment?”, ha demanat, mirant d’aclarir la qüestió als oients), una de les portaveus ha reconegut que no hi són dins “oficialment”, però encara ha manifestat que els donen suport.
Tristos tòpics
Les declaracions de dissabte passat fetes pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, dient que “luchando contra el mundo no se gana” (referint-se a la proposta de referèndum per part del govern de Catalunya), m’ha dut a pensar sobre els tòpics que es fan servir contra el catalanisme, contra la llengua catalana o contra la nostra cultura, des d’Espanya.
Votació en bloc?
Les reaccions posteriors a la votació a favor de les prospeccions petrolíferes dels diputats balears del Partit Popular al Congrés dels Diputats han convertit en encara més esperpèntica l’esmentada votació. Comentaré, per tant, només alguns dels aspectes que personalment consider esperpèntics o kafkians, tot i que consider que encara n’hi ha més. Un article com aquest no pot abastar la magnitud de la tragèdia.
Ucraïna, entre la Unió Europea i Rússia
Ucraïna ha estat notícia durant aquests darrers mesos, a causa de la convulsió social que ha acabat amb la presidència de Víctor Ianúkovitx i ha desencadenat un canvi, ben previsible, en el futur d’aquesta república. El futur, emperò, encara es presenta incert. I només unes eleccions realment lliures i democràtiques (no com les últimes i sospitoses, que portaren Ianúkovitx al poder) podrà aclarir una mica les negres nuvolades.
Prospeccions petrolieres a Balears
Aznar busca (va) petroli
La gent té una memòria escassa. Fins i tot les persones que gestionen la cosa pública i que se suposa que han de tenir un coneixement d’allò que tenen al voltant –excloent-ne la senyora Consellera d’Educació del Govern de les Illes Balears, que, en entrar al càrrec, va reconèixer que d’Educació no en sabia res més que qualsevol personal del carrer- i que, per tant, s’han d’estalviar determinades frivolitats a l’hora de parlar-ne.
TIL: es pot corregir el fracàs?
Fa uns dies es va presentar un estudi realitzat per l’Assemblea de Docents d’Eivissa sobre l’aplicació del TIL als centres de primària i secundària de la nostra illa, on es varen poder constatar tota una sèrie de conclusions ben clares.
González al club de l'amenaça
Se suposa que l’expresident del govern espanyol Felipe González és una de les ments més ben moblades de l’Estat espanyol. Ningú no li pot negar la seua condició d’estadista.
Cristina de Borbó (davant Castro)
L’escena del dia serà la de la infanta Cristina Federica Victoria Antonia de la Santísima Trinidad de Borbón y de Grecia (per fer-ho més breu, Cristina de Borbó) anant a declarar davant el jutge José Castro, a Palma, d’on encara és duquessa, en relació al cas de corrupció pel qual ja va declarar el seu marit, Iñaki Urdangarín. La pregunta annexa a l’escena és: com ha arribat fins aquí? Com ha arribat a aquesta situació? I, encara: amb tot aquest enrenou, es pot precipitar una tercera república, a Espanya?
Prospeccions petrolíferes
Segons ens diuen les noves d’aquests últims mesos, hi ha almanco un parell de companyies petrolieres interessades a dur a terme prospeccions per veure si, al voltant de les illes Balears, i entre les illes Balears i el País Valencià, hi ha o no petroli.
Iran
L’Iran és un gran país, amb un potencial extraordinari. Té un importantíssim capital humà, i ha destacat –i destaca- per aspectes com ara el percentatge de ciutadans que compten amb estudis universitaris, la competència dels seus professionals o la capacitat de progrés demostrada per la seua societat.
- Un centenar de vehicles de mercaderies amb destinació a les Balears estan retinguts a València i Barcelona
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- Aproven tres borses de feina a l'EMT Palma amb l’exigència del B2 de castellà i l’exclusió del català
- Fan una crida a no adquirir productes d’Israel, com els comercialitzats per Illa Camp o Agromart
- El tren entre Palma i Llucmajor tendrà parades al Conservatori, Pere Garau, Coll d'en Rabassa, Platja de Palma, aeroport i Son Llàtzer