Per quan vingui un altre octubre
El 6 d'octubre de 1934, el president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, va proclamar l'Estat Català, com a resposta a la involució conservadora de l'Estat espanyol. Aquest intent desembocà en l'empresonament dels membres del Govern de Catalunya i la suspensió de l'Estatut de Núria per part de l'Estat espanyol.
La mort d'en Guillem
Aquest dimecres s'estrena a Palma, València i Barcelona la pel·lícula 'La Mort de Guillem', en tres actes organitzats per la Federació Llull (formada per l'Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià i Òmnium Cultural). A Palma l'estrena es farà Can Alcover. L'OCB organitzarà altres projeccions de la pel·lícula a Menorca, Eivissa, Formentera, Maria de la Salut, Alaró, Marratxí, Petra, Manacor, Sencelles i Costitx, Algaida i Llucmajor. 'La mort de Guillem' és un film dirigit per Carlos Marques-Marcet, que explica la història de l'assassinat d'en Guillem Agulló, un jove de devuit anys militant de l'esquerra independentista i antifeixista, assassinat d'una punyalada al cor per un grup de neonazis l'11 d'abril del 1993.
Consideracions sobre la inhabilitació de Torra
El Tribunal Suprem espanyol ha ratificat la sentència contra el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha estat inhabilitat per a exercir càrrecs públics durant un any i mig i haurà de pagar una multa de 30.000 euros per un delicte de desobediència.
Darrer avís al Govern: fa falta més oferta de cursos en català
L'Obra Cultural Balear ha denunciat aquest dissabte que hi ha ciutadans de les Illes Balears que volen estudiar català i no ho poden fer perquè no hi ha cursos suficients per satisfer la demanda.
Leonarda Dibrani i el racista xenòfob Manuel Valls
El 9 d'octubre de 2013, Leonarda Dibrani, una estudiant gitana de 15 anys, va ser detinguda per la policia francesa davant els seus professors i companys de classe i deportada a Kosovo, juntament amb els seus pares i els seus cinc germans. L'adolescent va ser detinguda durant una activitat escolar per a ser expulsada de l'Estat francès juntament amb els seus parents. Vivien des de feia quatre anys i deu mesos a França però, a dos mesos de normalitzar la seva situació administrativa, el ministre de l'Interior, Manuel Valls, va determinar l'expulsió de tota la família.
El Mago Pop i el Mago Bluf
El Mago Pop és un il·lusionista nascut a Badia del Vallès, que triomfa arreu del món amb els seus trucs de màgia que sorprenen els espectadors. El Mago Pop ha assolit gran èxits de públic amb les seves il·lusions que ha exhibit en els teatres més importants del Planeta.
La necessària digitalització: eliminar la burocràcia per viure millor
Entre les hores més malbaratades de la meva vida hi comptaria, sens dubte, les que he dedicat a repetir absurdament processos burocràtics, com si vivíssim en els anys cinquanta del segle passat: fer llargues coes a diferents oficines; emplenar formularis; expedir una còpia d'un document a una oficina de l'administració per poder exhibir aquell mateix document davant una altra oficina de la mateixa administració; fer i signar documents per acreditar que jo som jo; esperar dies o setmanes per rebre un certificat; certificar davant l'administració que l'administració certifica que jo estic al corrent de pagament davant l'administració...
Contra la crisi: societat en xarxa
Ja començam a percebre les primeres manifestacions de la severa crisi econòmica que patirem els propers mesos. Serà una crisi dura. Cruel amb les persones i col·lectius més desafavorits. Mallorca i les Illes Balears han estat durant molts segles, societats-xarxa i això explica que, malgrat tot, s'hagin assolit uns nivells de cohesió social i de solidaritat molt elevats.
Resistència catalana contra violència espanyola
El 20 de setembre de 2017, ara fa tres anys, em vaig despertar al pis de Barcelona on vaig viure uns mesos i com cada dia vaig dutxar-me i vaig berenar mentre escoltava la ràdio. Quan vaig sentir que la Guàrdia Civil espanyola estava assaltant diversos departaments del Govern de Catalunya i estava detenint alguns alts càrrecs, vaig decidir anar cap a Rambla Catalunya, on hi havia el departament de Vicepresidència. En arribar-hi, ja hi havia milers de persones que s'hi havien concentrat, per manifestar el seu estupor per l'atac dels militars espanyols al Govern català i el rebuig a l'intent de frenar de manera violenta el referèndum previst per deu dies després.
Un bumerang anomenat 'Aporellos'
Diversos autors han explicat amb molt de detall que el principal eix de l'espanyolisme polític és la catalanofòbia. L'odi a tot allò català és el principal pal de paller de l'expressió política de l'espanyolisme, des de fa segles.
Quan sentis els de Vox bramar, posa les barbes a remullar
L'organització feixista Vox va impulsar una proposició al congrés dels diputats espanyol per reformar la llei de partits perquè es puguin il·legalitzar formacions independentistes com ara ERC, Junts i la CUP.
Casos que esKitchen
La providencial limitada intel·ligència dels agents dels cossos policials espanyols és directament proporcional a la seva imaginació per batiar les operacions que duen a terme. La que han decidit posar de moda aquests dies és l'anomenada 'operació Kitchen', una trama delictiva que va tenir lloc durant els anys 2012 i 2013 en el si del Govern de Mariano Rajoy, que va consistir en espiar l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, per intentar esbrinar si amagava informació que pogués comprometre el president espanyol i els seus ministres.
Patiment, pobresa i mort
Ha passat mig any des que l'Organització Mundial de la Salut va declarar el coronavirus Covid-19 com una pandèmia planetària. En aquest temps els gestors polítics han estat sotmesos a una tensió extrema, a un estrès brutal.
Mitjans al servei de Mallorca
El projecte Ona Mediterrània va néixer a finals de 2012 i les primeres emissions de la ràdio varen començar a finals de 2013. Ara comença la vuitena temporada d'aquesta ràdio associativa, amb voluntat de servei públic i amb l'ambició de ser una emissora de ràdio en català, plural, centrada en Mallorca i oberta al Món.
Sí, viure vol dir prendre partit
El mes de maig de l'any 2017 es vaig traslladar a viure a Barcelona per poder participar de la manera més directa possible en els esdeveniments polítics que havien de convertir el Principat de Catalunya en una República lliure.
La meva primera detenció (i el rei Borbó)
El setembre de l'any 1989 es va (re)inaugurar l'estadi olímpic de Montjuïc. El president de la Generalitat, Jordi Pujol, i el batle de Barcelona, Pasqual Maragall, varen convidar el rei espanyol, Juan Carlos de Borbón, a fer-ne els discurs d'inauguració. L'organització independentista en la qual militava qui signa, la Crida a la Solidaritat, tenia el costum de llançar coets de protesta contra la presència del rei espanyol, cada vegada que aquest visitava els Països Catalans.
L'independentisme català, per guanyar, ha de recuperar la iniciativa
Per ventura ara és un bon moment per recordar una idea que hem proclamat en altres ocasions i que mantenim: l'independentisme català és un dels moviments populars més exemplars que hi ha hagut en tota la Història, en tot el Món. Hi ha molts fets i arguments que sustenten aquesta premissa, existeix un emperò: si l'independentisme català no acaba guanyant, no hauran servit de res ni els fets, ni els arguments, ni l'exemplaritat.
Una nit (d'estiu) dels llibres
Aquest passat dijous les llibreries de Mallorca varen sortir al carrer en un espècie de 'Sant Jordi d'estiu' que, en conjunt, i a falta de la valoració que en faci el Gremi de Llibreters, crec que es pot afirmar que va ser una experiència positiva.
Turista Zero d'Agnès Llobet Deià
Aquest dijous, finalment, els llibres tornen a sortir als carrers de Palma i d'altres poblacions de Mallorca. Entre la múltiple oferta, hi trobareu una col·lecció de poesia que, modestament, s'obri camí, titulada 31D Poesia, i de la qual en formen part els llibres 'Retaule sutjós de la Mallorca continental' de Marcel Pich Esteve; 'Miloques i rabasses' de Clara Fiol Dols i 'En un alè tan breu. Diàlegs de proverbi amb Joan Alcover' de Miquel Ripoll Perelló.
Els escuts protectors d'en Jaume Vicens
Aquest dijous es celebra la Diada de les llibreries al carrer, una espècie de Sant Jordi d'estiu, ja que a la Primavera no el vàrem poder gaudir (si més no al carrer). Com a primera recomanació, deixau-me que triï un producte de la casa: el quart volum de la col·lecció Quaderns d'Ona Mediterrània dBalears, el llibre de l'escriptor, activista i columnista de dBalears, Jaume Vicens i Escandell, titulat 'Escuts protectors'.
Una Rosa i un Clam pels drets lingüístics
Vivim uns temps ben estranys i complicats per a tothom. Les mobilitzacions populars massives són avui impossibles i cal que siguin substituïdes, provisionalment, per convocatòries simbòliques. Aquest és el cas de les activitats que conformen la 'Setmana pels Drets Lingüístics' impulsada per l'Obra Cultural Balear.
Exercir els nostres drets lingüístics
Ara que som a la Setmana dels Drets Lingüístics, crec que és important recordar que:
Fiscalització del rescat i objecció a la Casa Reial i a l'exèrcit
Europa haurà de tornar a rescatar Espanya. Una vegada més. Tot i les queixes dels Països Baixos, Àustria, Suècia i Dinamarca coneguts com a 'països frugals', que voldrien que els ajuts als estats en fallida, com l'espanyol, funcionassin com a crèdits o ajudes condicionades, sembla que la Unió Europea acabarà creant un 'fons de reconstrucció' per ajudar els estats arruïnats.
Participar a la Setmana pels Drets Lingüístics
Aquest proper divendres comença la 'Setmana pels Drets Lingüístics' convocada per l'Obra Cultural Balear en la qual, malgrat la situació provocada per la pandèmia de Covid-19, tothom hi podrà participar d'una manera o altra.
Mil dies empresonats per recordar-nos que hem de continuar
Aquest diumenge, 12 de juliol, s'han complit mil dies des que el Tribunal Suprem(acista) espanyol, molt probablement a partir d'unes directrius d'indole política, va enviar a la presó dos líders socials catalans per motius estrictament polítics.
El Govern ha de poder assumir la gestió de tots els imposts i dels ports i aeroports
Aquesta setmana, l'Obra Cultural Balear ha registrat al Parlament, un document que recull algunes propostes que l'entitat demana que es es vehiculin a través del 'Decret Llei 8/2020, de 13 de maig per a l’impuls de l’activitat econòmica i la simplificació administrativa en l’àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears'.
El polítics, la política i la crisi
Amb la gravíssima crisi sanitària provocada per la pandèmia de Covid-19 hem pogut veure diverses formes de gestió política de la mateixa. En el món hem vist governants que han fet una gestió prou bona, altres que han fet una gestió millorable i altres que han fet una gestió dolenta de tot plegat.
L'ultradreta a Perpinyà, a Espanya i a la UE
Quan el partit neofeixista espanyol Vox va assolir representació a les institucions del nostre país ja varem recordar que el feixisme era present a les nostres institucions des de feia una bona partida d'anys: des que el Front Nacional de Jean-Marie Le Pen va aconseguir representació a diversos ajuntaments de Catalunya Nord.
Idees per millorar la funció social dels mitjans de comunicació
Els mitjans de comunicació, entre d'altres funcions, fan una tasca de servei social. A les Illes Balears, per millorar aquesta feina, es podrien implementar, sense gaire cost afegit, aquestes mesures que ajudarien els mitjans a complir la seva funció social.
Tenim dret a saber
Ara que ja s'ha acabat l'estat d'alarma, els ciutadans/subdits del Regne d'Espanya tenim dret a saber:
Felipe de Borbón, a Mallorca no ets benvingut
Felipe de Borbon, àlies 'Senyot Smith', Ja que el teu entorn, que jo com a contribuent a la força del Regne d'Espanya mantenc amb els meus imposts, se'n cuida molt de que, al teu voltant, sembli que tothom t'adora i et venera, et vull fer arribar, públicament i succintament, les raons per les quals consider que no ets benvingut a Mallorca.
Per Palma amb un maia i una maputxe
L'estiu de l'any 2011, l'Obra Cultural Balear, entitat de la qual jo n'era el coordinador, va organitzar dues sessions del Fòrum OCB, titulades 'Cultures minoritzades: els maies a Guatemala i els maputxes a Xile'. L'activitat comptà amb la participació de José David Catu (Guatemala), membre del consell de Formació maia-CEFORMA, i de Rosa del Carmen Curihuentro Llancaleo (Xile), periodista maputxe i integrant del projecte 'Curs Lingüístic de Pobles Indígenes'. Els actes es varen fer el 15 de juliol a Can Alcover-Espai de Cultura, i el 16 de juliol a la sala de plens de l'Ajuntament d'Esporles.
Un iceberg anomenat discriminacions lingüístiques
He parlat amb totes les víctimes d'agressions lingüístiques dels darrers 25 anys a les Illes Balears que han acceptat fer públic el seu cas. També he parlat amb moltes que no han volgut/pogut fer pública la discriminació patida. I sabem i, també, intuïm, que els casos que es produeixen multipliquen per, com a mínim deu, els que s'acaben fent públics.
Bon dia, dignitat!
Talment com l'amo que prohibia als esclaus parlar entre ells amb llur llengua, el Tribunal Suprem(acista) espanyol sentencia que la Generalitat Valenciana, la de Catalunya i el Govern no poden comunicar-se en la seva llengua pròpia i ho han de fer en castellà.
Espanya té un greu problema de convivència
Espanya, el Regne d'Espanya si l'hem d'anomenar pel seu nom oficial, un Estat que inclou a la força les nacions catalana, basca i gallega, a més de les colònies africanes, té un gran problema de convivència.
Tot és GAL?
Tot i que la justícia espanyola va ser incapaç de trobar aquell a qui va batiar com a Senyor X, és a dir, el màxim responsable dels GAL, la CIA sí que sabia qui hi havia darrera la creació dels Grups Antiterroristes d'Alliberament (en castellà Grupos Antiterroristas de Liberación, GAL), un grup armat parapolicial espanyol que va practicar el que es coneix com a guerra bruta o terrorisme d'Estat.
Països exagerats
L'economista turc-estatunidenc, Dani Rodrik, escrivia que amb la crisi del coronavirus covid-19, els països són exageracions d’ells mateixos.
Si fossin d'or els lleons, se'ls endurien els Borbons
L'emissió per part de TV3 i d'ÀPunt del reportatge titulat 'El virus de la Corona', emès anteriorment en el programa '360º' de la televisió basca, dirigit i presentat per la periodista Eider Hurtado, segur que haurà estat un èxit d'audiència i, ben segur també, servirà per remoure algunes consciències.
Periodisme, llengua i premis
No m'he presentat mai a cap premi. Tot i amb això, m'han guardonat amb dos, la qual cosa em fa relativitzar molt la importància d'aquesta mena d'estímuls. L'Ajuntament de Palma ha anunciat la creació del premi de Periodisme Miquel dels Sants Oliver. Sens dubte una bona iniciativa. Inexplicablement, hi ha hagut alguna persona i alguns col·lectius relacionats, d'una manera o altra amb el periodisme, que no ho han considerat una bona iniciativa i han volgut interpretar que es tracta d'una «exclusió» als periodistes que exerceixen la seva feina en castellà.
Donem suport a la cultura! Apostem per la cultura!
Fa pocs dies s'ha presentat el manifest i el procés participatiu titulat 'La cultura imprescindible', impulsat per l'Obra Cultural Balear, l'Institut d'Estudis Eivissencs, l'Obra Cultural de Formentera, l'Institut Menorquí d'Estudis i una quinzena d'entitats sectorials de l'àmbit de la cultura.
- Un ciutadà envia una carta a la consellera de Salut per a denunciar el tracte lingüístic rebut a l'hospital Verge de la Salut
- Concentració aquest dijous: «Contra la segregació i l’empobriment del saber, reivindicam una educació pública, de qualitat i en català»
- Sergio Rodríguez (Vox), desbocat al Parlament
- El ple del Consell de Mallorca vota en contra de la subvenció per a la Setmana del Llibre en català
- L’equip de la Universitat de les Illes Balears, campió de la Lliga de Debat Universitària 2025