Aquest dimecres, 30 de setembre, s'estrena a Palma, València i Barcelona la pel·lícula 'La Mort de Guillem', en tres actes organitzats per la Federació Llull (formada per l'Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià i Òmnium Cultural).
A Palma l'estrena es farà Can Alcover. L'OCB organitzarà altres projeccions de la pel·lícula a Menorca, Eivissa, Formentera, Maria de la Salut, Alaró, Marratxí, Petra, Manacor, Sencelles i Costitx, Algaida i Llucmajor.
'La mort de Guillem' és un film dirigit per Carlos Marques-Marcet, que explica la història de l'assassinat d'en Guillem Agulló, un jove de devuit anys militant de l'esquerra independentista i antifeixista, assassinat d'una punyalada al cor per un grup de neonazis l'11 d'abril del 1993.
Record perfectament el dia que varen matar en Guillem. I record, també, tot el que va venir a continuació. La punyalada real i mortal dels feixistes va venir seguida de la punyalada policial, que va intentar fer passar l'assassinat com una brega de tribus urbanes. La punyalada mediàtica, que va intentar culpabilitzar les víctimes i victimitzar els botxins. La punyalada judicial, que va reduir al mínim la condemna a un sol membre del grup feixista assassí, que en poc temps ja era al carrer i exercia de regidor al seu poble de la formació feixista España 2000.
Si l'assassinat de Miquel Grau i Gómez a Alacant l'any 1977 és la metàfora que explica la Transició, l'assassinat de Guillem Agulló és el resum del període de postTransició.
Més d'un quart de segle després, arriba, de la mà de la Cultura, una certa Justícia i una certa reparació històrica en el cas Guillem Agulló...
Una justícia i reparació que no varen voler ajudar a fer ni la policia, ni els tribunals, ni els polítics, ni els mitjans de comunicació.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Bona iniciativa la de veure la recreació fílmica d'aquell crim. Esperem que no hi hagi problemes tècnics com els de la nit dedicada a Estellés.