algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
20°

Els treballadors d'informatius d'IB3 no aposten per baratar-ne el model lingüístic

4316
Treballadors dels informatius d'IB3 durant un anterior conflicte per l'acomiadament d'alguns companys. | Laura Pons Bedoya.

El comitè d'empresa de CBM, l'empresa concessionària dels informatius d'IB3 Ràdio i Televisió, ha realitzat un comunicat on desmenteix categòricament que els periodistes que fan els informatius de la cadena autonòmica hagin demanat "un model lingüístic propi" ni tampoc "un canvi de model". En aquest sentit, els comunicadors consideren que "el registre comunicatiu adequat és el formal i aquesta fórmula no inclou l'article salat".

Amb la nota pública, els periodistes volen distanciar-se de la direcció d'informatius de l'ens, des d'on s'ha decidit iniciar el canvi lingüístic als espais informatius de la cadena. Sobre això, els treballadors indiquen que els seus caps els insistiren que "el projecte ha de passar pel sedàs parlamentari", perquè fer un canvi de model lingüístic és una qüestió "molt seriosa" i ha d'estar fonamentada en "criteris científics i tècnics".

D'altra banda, els representants dels empleats consideren que qualsevol modificació en la línia de l'expressada "ha de comptar amb un informe de conformitat de la UIB", l'organisme legitimat per l'Estatut en qüestions lingüístiques.

"Els periodistes que feim els informatius d'IB3 sempre informam des de la nostra varietat, sobre la base d'un estàndard i en un registre formal. L'article literari és tan balear com el salat i s'ha utilitzat, històricament, per mostrar formalitat; un estatus lingüístic que trobam a les misses, als textos acadèmics, a aquest comunicat...".

Els periodistes posen d'exemple "pròxim i directe" la tasca que durant anys ha fet TVE a Balears. Sobre aquest precedent d'informatiu públic en la nostra llengua, el comitè d'empresa assegura que "des del primer dia, els seus informatius s'han regit per l'estàndard i mai ningú no ho ha discutit".

Per als treballadors és un fet normal i comprovable a la resta de radiotelevisions autonòmiques que es faci servir un registre estàndard i un to formal. "És impensable sentir una informació a Canal Sur d'Andalusia on es digui 'hesú' en comptes de 'Jesús', per molt que col·loquialment sigui una forma admesa", insisteixen aquests professionals.

Així mateix, aprofiten per a reiterar la necessitat de "recuperar la figura dels lingüistes a IB3, que es regeixin per criteris científics i tècnics, i que assegurin un nivell de qualitat imprescindible a la ràdio i televisió de Illes Balears".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Fora, fora!, fa mes de 10 anys

Tenim dret A LA TOTALITAT de la nostra llengua, a l'article salat i a l'article literari, a la modalitat col·loquial i a la literària. Fora retalls lingüístics! Fora atemptats contra la nostra cultura, tant si provenen de forasters com de mallorquins ignorants o renegats!

Valoració:2menosmas
Per Alçau es cap, fa mes de 10 anys

Quan se censura s'article literari a Mallorca en un context de formalitat alta, el que s'està agredint és es mallorquí formal, que sempre ha emprat s'article literari. I és que sí, el que vol fer Bâütsá canviant s'article literari per s'article salat als informatius és eliminar una part des patrimoni de mallorquins, menorquins i pitiüsos.

Valoració:8menosmas
Per Pep, fa mes de 10 anys

http://www.uib.cat/noticies/Arxiu/La-UIB-reitera-el-seu-oferiment-per-assessorar.cid340658

Valoració:5menosmas
Per Marianna, fa mes de 10 anys

Jo també ho penso Somera Rossa, i també la seva muller demostra que no l´estima massa, perque sacrificar la carrera del seu home pel seu càrrec politic que tard o prest haurà de tornar, és pensar molt poc amb ell.

Valoració:6menosmas
Per Somera Rossa, fa mes de 10 anys

Per això no els demanen d'opinió. Perquè ja saben que els diran. Ara resulta que la màxima autoritat en matèria lingüística és en Toni Vera. El que no sap ell, és que s'està suïcidant laboralment.

Valoració:6menosmas
Per Pep, fa mes de 10 anys

Si, “criteris científics i tècnics”. Aquest criteris no es poden demanar al parlament, que és una institució política. Què saben aquesta panda d'incultes que hi ha en el parlament? Rés, defensar “lo seu”. Si tenen coratge, que els treballadors d’IB3 ho demanin a la UIB, que segons l’article 35 de l’estatut diu “La institució oficial consultiva per a tot el que es refereix a la llengua catalana serà la Universitat de les Illes Balears”. Que es comportin amb responsabilitat i facin el que diguin els tècnics competents.

Valoració:12menosmas
Per Idò sí, fa mes de 10 anys

Als locutors i corresponsals els crearan un gran problema: Problema de treball, perquè als qui dominen la modalitat literària, o estàndard, els costarà molt passar a la modalitat dialectal i fer-ho prou bé. (No és cosa fàcil). I problema de consciència, perquè allò que hauran de fer rebaixarà el prestigi de la nostra llengua, i el seu prestigi com a professionals.

Valoració:11menosmas
Per Malamant, molt malament!, fa mes de 10 anys

Ara faràn la vida impossible als periodistes de la televisió. Això és una màquina de capolar!

Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente