algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 13°
21°

'Festa grossa' dels sectors baleàrics perquè IB3 'salarà' els informatius

El perfil digital dels exlingüistes d'IB3 'Retalls de llengua' deixà anar aquesta broma ben crítica a les xarxes, on es veu clarament la decidida aposta de la cadena per 'lo nostro'. | @retallsllengua

Les reaccions a la notícia sobre el canvi lingüístic que adoptaran imminentment els serveis informatius de la televisió pública de les Illes, IB3, ompliren la xarxa amb comentaris favorables i desfavorables a la mesura.

De tots, els que més destacaren foren els primers, entre els quals hi hagué diversos usuaris que en castellà es felicitaven, i felicitaven els responsables de la cadena per la decisió.

Així per exemple, @rosselloarrom defensava: 'mientras se imponga el catalán en Baleares expresarse en otros idiomas es síntoma de libertad, algo subversivo'. També @MarianoPlanells, qui s'autodefineix com a escritor fenicio de Ibiza -talment, en castellà- constatava: "Es lo mejor que puede hacer Baleares, saltar, puentear el idioma de los totalitarios catalanistas".

Seguint una línia una mica més relaxada, però igualment incisiva, també comentà l'actualitat "l'estrella tuitaire" del Partit Popular, Aina Aguiló. A més de contestar i mantenir altre pic diàlegs amb el seu fake, la diputada considerà que "es una pena que haya gente que a nuestras modalidades les llame analfabetismo. Estoy muy orgullosa de mi mallorquín", afegint-hi que per a defensar la llengua i les modalitats illenques "hi ha que xerrar-les i no parlar-les".

Però qui possiblement expressà més sense embuts la seva alegria per sentir pròximament 'es' i 'sa' durant els informatius fou d'enfora Joan Pons (@JDPons). Pons és un estudiant d'Història que exerceix de director de la revista TOC·TOC, nascuda de l'entorn del Círculo i lluitadora a ultrança per la promoció de la parla dialectal, per damunt de l'estàndard del català, fins i tot a contextos comunicatius formals.

Els missatges de Pons, una mica forçats, semblaven voler incitar a què algú li digués alguna paraula gruixuda, cosa que tanmateix no va passar, perquè els usuaris que l'interpel·laren empraren el respecte i els arguments racionals, en comptes de deixar-se endur pels sentiments i la passió del debat.

Com el fermíssim i fidel afeccionat que veu marcar 'la Roja' en un moment crucial, el jove menorquí piulà: "Esplèndid dissabte d'abril i disfrutant de ses vacacions com mai: fot un diàs, i es pancatalanistes qui treuen sabonera per #IB3ensalat. Mel". I també: "S'enhorabona a sa nostra IB3. Sa majoria de balears mos sentirem representats, per fi, an es nostros informatius!".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 7
Siguiente
Per Jo estim l´Estàndard, fa mes de 10 anys

El Català estàndard crea llocs de feina, ajuda a la integració de les persones, favoreix els intercanvis culturals, ajuda als artistes en la promoció dels seus treballs, també ajuda en la inmigració-emigració entre els habitants dels Països Catalàns, és més elegant, i més adequat pels treballs lñiteraris, científics i pels periodistes i comunicadors. O no ho fan els que el mos prohibeixen amb l´Estàndard Castellà?

Valoració:0menosmas
Per lògic, fa mes de 10 anys

Una televisió generalista i moderna fa servir una llengua estàndard.
Una televisió folklòrica i de tercera regional fa servir dialectes locals: chapurreau a l'Aragó, zezeo a Andalusia, panocho a Múrcia, pla a Menorca, pagès a Eivissa, salat a Mallorca, pollencí a Pollença.
Per això és una televisionetxa fracassada que no la mira ningú. Ni tan sols els peperos miren la PP3. Per mirar una còpia baratera de canal foraster barribaixer, s'estimen més mirar directament els canals del Madriz natal d'en talibauzán.

Valoració:3menosmas
Per Toni, fa mes de 10 anys

És realment patètic. Als medis de comunicació , com als escrits formals, s'utilitza la modalitat estandard de cada llengua. Imagina que fassin això Madrid o Bilbao.. o tots a la vegada... venga festa... completament patètic, ningú ens entendríem.

Trob que s'hauria de fer una "mescla", utilitzar les paraules d'aqui (com han dit) però respectant la versió estandard. És la meva opinió.

Valoració:8menosmas
Per I que!, fa mes de 10 anys

Es de veure quan es refereixin a la Seu, el Bisbe o el Mallorca com ho faràn. Sa Seu, es Bisbe, es Mallorca. Simplement patètics aquests que s´autoproclamen defensors de "lo nostro".
Vaja una tropa d´ignorants.

Valoració:9menosmas
Per S´Agaró, fa mes de 10 anys

Quins galtes aquests peperros. Primer van en contra de la llengua, en minven l´ensenyament, prohibeixen les senyeres.. Per a arreglar tot el desgavell diuen que sa sol.lució és "salar" sa llengua televisiva.
Hi pot haver gent més inepta i curta ?

Valoració:11menosmas
Per Catalineta, fa mes de 10 anys

Deixant de banda sa "qualitat" d'IB3, es maltractament que han fet sempre de sa llengua (tampoc eren capaços abans de seguir sa normativa, que ja recull ses formes pròpies balears)..., si algú és creu que pes fet de "salar" ja estem defensant sa llengua i "lo nostro", es que som més curts del que pensava... com a mínim, hipòcrites, perquè els mateixos que ho defensen no diuen ni mu davant tota sa programació en castellà o es fet que sa nostra llengua tampoc sigui un requisit per a s'administració, per a la qual sovint ja n'hi ha prou amb passar un text en castellà pes google translator i ni tans sols revisar-ho. Es podria fer molt més que simplement salar, vull pensar que som més que això... però està clar que no volen i el que és pitjor, a molts ja els hi està bé, per molt que vagin de defensors de "lo nostro" i entrin en atac d'histèria cada vegada que senten qualsevol paraula començada per "cat". Ningú se'ls creu... en tot cas, que no facin mirar, que aquesta obsessió és de psiquiatra...

Valoració:3menosmas
Per Pere Tòfol, fa mes de 10 anys

Sincerament, no és una cosa que em molesti, estic ben orgullós de xerrar el mallorquí i tot i que sé que l'article salat no es pot escriure, una llàstima perquè és molt "nostro", no el deixaré d'emprar mai en l'idiioma xerrat, i es que sincerament no em veig parlant amb algú i dir-li "la taula" "el tassó" o "el ca", perquè diré sa taula, es tassó i es ca, de tota "sa" vida.
Arribarà un moment en que mentare no ho facin tot en foraster, ens haurem de contentar amb un mallorquí magre i ple de barbarismes com fins ara hem sentit a la IB3, per tan això de l'article salat és el que menys em preocupa i fins i tot no em molesta perquè és una cosa tan nostra com "es" Palo Ripoll.

Valoració:11menosmas
Per Tomeu, fa mes de 10 anys

Es veu que la IGNORÀNCIA està de moda entre alguns, i la volen extendre per tot arreu. Al final tots ignorants.

Valoració:3menosmas
Per Solleric, fa mes de 10 anys

Els informatius salats però les pel·licules seguiran en foraster... defensant "lo nostro" si si, mira que sou curtets els gonelles.

Valoració:6menosmas
Per SOMA, fa mes de 10 anys

Com més salat millor, a veure Si Sa indigesten..

Valoració:-7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 7
Siguiente