Ningú no ha explicat per què aquest estiu no ens ha visitat la terrible i dissuasiva plaga de grumers. Com a mínim no ho han explicat els mitjans de comunicació anostrats, tan amants de repicar els galindons sobre els aspectes funestos que cauen dins els àmbits de les Conselleries de Medi Ambient i de Turisme – curiosament en mans del mateix soci de govern, Més- . Potser perquè, en una carambolesca conclusió, hauria pogut ser mèrit d'aquestes conselleries que tan urticària plaga hagués fet marrada a les costes de les illes i turistes i autòctons s'han pogut immergir en la mediterrània sense sorpreses dèrmiques.
Haurien bastat quatre titulars ben disposats perquè la gent se n'entràs amb precaució extrema dins l'aigua i el mínim contacte amb una alga o un plàstic fos percebut com una furibunda picada de la medusa infecta.
Encara que la gent, diuen, no llegeix la premsa, jo no n'estaria tan segur. Potser sí que no en llegeixen la lletra menuda però, pens, humilment, que encara avui la premsa – sigui en el format que sigui- contribueix a generar un estat d'opinió. La gent amplifica allò que diuen els mitjans a través de les xarxes d'una manera exponencial mai no vista. Abans, el jo ja t'ho deia o el veus com tenc raó de les tertúlies del cafè es fonamentava amb una lectura més o menys interessada de la premsa escrita. Ara, els mateixos conceptes de tenir raó o d'autocomplaença es fa compartint o likejant una notícia a la xarxa. I també pens que la capacitat de ser mínimament crítics – o deixar de ser viscerals- no ha augmentat, si més no no ho ha fet en la proporció que han augmentat els angles possibles des d'on ens arriben els ímputs. (perdonau-me la filigrana pseudo pretensiosa). Moltes vegades ha de ser topar-se amb la realitat la que fa modificar els clixés que els ímputs – i la bona o mala voluntat dels informats- han prefabricat. O han prejudiciat.
Em contava una amiga meva, suecana per més senyes – el locatiu és important-, que té una coneguda a qui això del procés, o si voleu, el Procés, no li fa ni fred ni calor. Més aviat li fa fred. Podeu comptar, d'aquí la importància del locatiu i de no arribar-los cap bri de la CCRTV, que a gent com aquesta l'única informació que reben sobre el que passa al nord del Sènia és la que els arriba de la premsa, més o menys cavernària – en aquest tema ho és quasi tota- de Madrid. O la provincial i provinciana. Bé, idò l'amiga de l'amiga va anar a Girona i va veure que això del Procés no és com els ho havien contat. Que hi havia coses que no concordaven. Que els tòpics que tot és producte d'una minoria radical, etc.etc, es varen fondre més aviat que un gelat exposat a la canícula agostenca.
Bé, aquests amics meus suecans han vengut a Mallorca, la segona quinzena d'agost. Com fan des de fa quatre anys. Venien una mica alçurats perquè el que els havia arribat era allò de la massificació i tenien por de no caber-hi. Val a dir, que és gent excursionista, sensible amb el medi ambient, que valora més una caminadeta per la Serra o una excursió en bicicleta per les vinyes del camí de Muro que no un bany i una festota a Magaluf. Val a dir que hem trescat quatre dies per l'illa i no hem trobat cap aglomeració de gent. Si més no, no n'hi havia més que l'any passat o que l'anterior. Anàrem a Cala Sant Vicent sense cap cua per l'autopista d'Inca, ni a l'anada ni a la tornada, i a Banyalbufar i també a Sóller. També és cert que una amiga mallorquina, que fa el trajecte per l'autopista de Llucmajor, m'ha dit que ella s'ha vista involucrada en més d'un embús. La meva pregunta és: no presenten embussos aquestes vies els dies de cada dia de la temporada baixa, quan no hi ha turistes? Voleu dir que hi ha hagut més turistes que mai? I, se m'acut una altra pregunta: el diari anostrat – el prefix a és ben conscient- bombardejaria dia sí i dia també, amb els mateixos titulars, si la Conselleria de Turisme no estàs en mans de Més? Jo tenc els meus dubtes. Si no comparau la postura que emprendrà amb l'apujada de l'ecotaxa i intentau esbrinar si concorda amb els titulars de massificació etc., etc.