La Fiscalia tracta la cúpula d’UM d’entitat criminal i la interrogarà
Anticorrupció i el titular del Jutjat d'Instrucció número 6 de Palma interrogaran la cúpula de la desapareguda Unió Mallorquina, començant dia 21 per l'expresidenta del Parlament i del Consell de Mallorca Maria Antònia Munar. Ho faran en el marc d'una causa, fins ara secreta, que investiga el partit pel presumpte finançament il·legal i en què la Fiscalia en considera la cúpula una "associació il·lícita", una entitat criminal que tenia com a objectiu "executar delictes". Arran de les declaracions de l'excomptable penedit d'UM Álvaro Llompart, Anticorrupció va posar en marxa el maig passat una querella contra catorze dirigents d'UM pels delictes de suborn, malversació de doblers públics, frau a l'Administració, prevaricació, blanqueig de capital, delicte electoral i un delicte d'associació il·lícita.
L'Ajuntament de Palma duu a la Fiscalia irregularitats a Emaya
L'Ajuntament de Palma ha posat en coneixement de la Fiscalia Anticorrupció la informació sobre diverses irregularitats detectades a Emaya, les quals podrien estar relacionades amb el cas Ossifar. Aquestes irregularitats administratives (que també poden ser penals) han provocat l'acomiadament -ahir horabaixa- dels dos treballadors d'Emaya implicats. El portaveu municipal de Cort, Julio Martínez, assegurà que "la decisió d'acomiadar dues persones és la més dura", encara que insistí que "cal actuar" quan es detecten irregularitats.
Cort s’oblida dels joves
La retallada del PP a l’àrea de Joventut és grossa. No debades, és la regidoria que pateix una major davallada del pressupost, que el 2013 caurà un 32%. L’ajust econòmic es traduirà en l’eliminació de dos programes consolidats de Joventut: el servei de vacances per a infants i l’Agència del Voluntariat de Palma. A més a més, l’hotel d’entitats juvenils (ubicat a la Gerreria) perd capacitat de gestió. La regidora, Esperança Crespí, lamentà ahir les retallades als serveis, però les justificà per la manca de pressupost. "Hem hagut de prioritzar uns serveis davant d'altres", explicà. Dels tres grans programes afectats, el de més volum és el Servei de vacances. Es tracta del programa de campaments d'estiu, en el qual participaven devers 600 al·lots cada estiu.
Campos vol que el sòl dels xalets de les Covetes sigui urbà
L'Ajuntament de Campos preveu mantenir com a urbà el sòl on hi ha ubicats els ja polèmics xalets de les Covetes. Un dels punts de l'ordre del dia del ple d'avui vespre és l'aprovació de l'avanç del planejament corresponent a la revisió de les Normes Subsidiàries del municipi, que podrà sortir endavant gràcies a la majoria de l'equip de govern (PP i +Acció). Aquest planejament municipal no suposa en cap cas una requalificació d'aquest sòl. En les noves Normes Subsidiàries el Consistori campaner acata la sentència del Tribunal Suprem de març de 2011, que anul·là la sentència que el 2006 dictà el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears i que confirmava que els terrenys on es començaren a edificar els apartaments, devora de la platja del Trenc, no eren urbans. D'aquesta manera, l'Ajuntament de Campos, amb la redacció del nou planejament, dóna per bones les Normes Subsidiàries de 1991. Aleshores, la Comissió Insular d'Urbanisme, a proposta del Consistori campaner, aprovà la normativa que considerava urbà el sòl on posteriorment es començaren a construir els apartaments.
Juaneda pagà a la dona de Matas per un projecte hoteler a Manhattan
L'exdirector de l'Administració de l'Estat a Menorca, Antoni Juaneda, va declarar ahir al jutge José Castro que havia pagat 9.800 euros a la dona de Jaume Matas, Maite Areal, per poder treballar per a l'expresident en un negoci a Manhattan. El jutge i el fiscal Pedro Horrach l'interrogaren com a imputat arran del cas Over Marketing -conegut com el Gürtel balear-. En concret, segons fonts que varen tenir accés a la declaració, Juaneda va explicar que l'expresident -l'any 2009, quan vivia a Nova York- li va oferir de treballar cercant inversors per a un negoci de 130 milions de dòlars.
Aturen metro i tren amb un ampli seguiment entre els treballadors
La vaga dels treballadors del Servei Ferroviari de Mallorca (SFM) ha començat aquest matí, amb interrupcions d'alguns combois entre les 6 i les 9 del matí. Fonts dels representants dels treballadors han indicat que hi ha hagut un seguiment massiu de l'aturada, de prop del 90 per cent de la plantilla. Devers les 8 del matí, una seixantena d'empleats s'han concentrat a l'Estació Intermodal, i poc després han duit la seva protesta durant uns minuts enmig de les Avingudes, fins que la Policia hi ha acudit i ha restablert la normalitat. En l'altra part implicada en aquest tema, els usuaris del metro i el tren, hi ha hagut diversitat d'opinions sobre com han viscut l'inici de la jornada. Alguns expressaven la normalitat, i d'altres incertesa i nervis.
Armengol: "Els comptes de 2013 perjudiquen els més febles i just salven els bancs i IB3"
La portaveu parlamentària del PSIB, Francina Armengol, ha anunciat que el seu partit presentarà una esmena a la totalitat als pressuposts de Balears de 2013, ja que no comparteix ni el capítol d'ingressos ni el plantejament de la despesa, que "perjudica els més febles i només salva els bancs i IB3".
Institut Ramon Llull sortida Balears
Bauzá “menysprea” la cultura pròpia i els seus creadors
“Menyspreu”, “autoodi” i “involució” foren alguns dels termes amb els quals agents culturals i representants polítics d’esquerres de les Balears qualifiquen la decisió de José Ramón Bauzá de sortir de l’Institut Ramon Llull. Només un sector se n’alegrà: el Círculo Balear. El seu president, Jorge Campos, “agraí” al president popular l’eixida per no continuar “en un organisme al servei de la independentista Generalitat de Catalunya”, apuntava ben cofoi en un comunicat al matí. Precisament, el procés sobiranista d'Artur Mas i els criteris econòmics "d'austeritat" han estat els arguments al·legats per Bauzá per donar portada a la projecció exterior de la cultura i la llengua catalanes.
1312-2012, no tanta diferència...
Hi ha coses que amb el pas del temps no perden vigència ni actualitat. Ara que assistim a una situació desencertada respecte de Catalunya per part (de la resta) d'Espanya m'he topat amb unes paraules que va escriure fa cent anys Joaquim Miret i Sans (1858-1918).
1887: Bunyols de Can Xonis
Bunyols de Can Xonis eren anunciats a la premsa i tenien especialment èxit en les festes de novembre. Deia un dels anuncis: "Es fan, per vendre, de tota casta a sa botiga des carrer des Set Cantons, cinc, que té portal en es carrer de Joanot Colom.
Institut Ramon Llull sortida Balears
Tots som Llull
Altre cop fora del Llullamb intenció manifesta:apuntar amb la ballestaal centre del nostre orgull.N'hauran mogut d'aldarullper fer aquest poble bastard.Tot i així trobarem l'artper un ressorgir intern.Tanmateix aquest Governno té dret a ser-ne part.
La pèrdua del benestar
Els pressuposts de Cort per a l'any que ve són el reflex de la pèrdua de l'estat del benestar que ha duit la crisi econòmica, l'endeutament públic i la incertesa envers el futur. L'Ajuntament tanca les piscines de Sant Jordi i Son Roca; redueix un 33% els recursos destinats als joves, amb l'eliminació, entre d'altres decisions feridores, dels campaments d'estiu.