L'escrit enviat per l'Associació de Juristes ha estat adreçat als portaveus parlamentaris. | T. AYUGA

TW
16

L'Associació de Juristes de les Illes Balears mostra "preocupació" per l'avantprojecte de la llei de funció pública i insta el Govern i el Parlament que "reexaminin" la rebaixa del català de requisit a mèrit. L'escrit, que consta de cinc folis i ha estat adreçat als portaveus parlamentaris, està signat pel president, Lluís Moyà Noguera.

L'entitat considera que retirar el requisist del català "entra en contradicció directa amb l'estatut d'oficialitat atorgat fins ara a la llengua". Segons els juristes, "en l'actualitat, l'Administració autonòmica, els consells insulars i els ajuntaments segueixen el model denominat de bilingüisme dels serveis i bilingüisme dels agents. És a dir, els aparells administratius en conjunt, i tots els empleats públics que els serveixen, han d'estar preparats per garantir plenament el dret d'opció lingüística que assisteix individualment tots els ciutadans".

Notícies relacionades

Efectes negatius

Els juristes consideren que si es lleva el requisit del català es produiran "efectes negatius", com la "minva en la protecció eficaç dels drets lingüístics d'amplis sectors de la ciutadania catalanoparlant; pèrdua per al català de la seva consideració com a llengua necessària o útil en les relacions poders públics-ciutadà; desprestigi institucional i social de la llengua pròpia, i afebliment de les polítiques normalitzadores en els àmbits de l'ús oficial de la llengua catalana". Amb tot, veuen que si no s'adopten les mesures adients, es "perjudicarà a la llarga la qualitat del servei públic i reduirà, o fins i tot eliminarà, les possibilitats d'atenció eficaç als ciutadans que es vulguin relacionar en una de les dues llengües oficials amb l'Administració". L'associació entén, a més, que "si les institucions balears adopten mesures d'alentiment o debilitació de les polítiques de normalització lingüística, podrien cometre un greu error de dimensions històriques".

L'entitat se suma a les iniciatives per "evitar mesures normatives equivocades que siguin contràries als principis i valors estatutaris, que debiliten els drets dels ciutadans, que creïn disfuncions en l'actuació de les administracions o que desmuntin les bases jurídiques que permeten el pluralisme cultural i lingüístic".