Felanitx, més encès que mai
Ningú no volgué faltar ahir a la celebració de Sant Agustí. I els actes en honor del patró de Felanitx no deceberen els presents. Amb reivindicació, amb emoció, amb ganes de passar-s'ho bé i, sobretot, amb la il·lusió de viure la festa gran dels felanitxers. Entre els protagonistes de la jornada cal esmentar els integrants de la penya El Coso, la més antiga i multitudinària que, com cada any, anaren a les vuit del matí a la font de Santa Margalida per ressuscitar la quica, "el gran despertament de la consciència felanitxera". Després, l'animal arribà triomfal a la plaça de l'Arraval enmig de desenes de banderes, senyeres i el so de xeremies i flabiols. Tothom l'esperava per continuar la bauxa. Enguany, El Coso, amb ganes d'esbroncar tothom, encarnà una paròdia de Setze jutges i un penjat amb les intervencions de Bartomeu Mestre Balutxo i de Glòria Julià, que pronunciaren el pregó. "Cada jutge és un personatge de l'Illa, extraterrestres que es volen aprofitar de l'interès", afirmaren.
La Policia empra gas urticant a les festes de Felanitx
La celebració de Sant Agustí ha estat enguany més calenta que mai. El tradicional pas de les autoritats per davall el pal·li d'El Coso, just en haver finalitzat l'ofici al convent, acabà com la processó de Maria. Tocs, coces, empentes i l'ús d'esprai urticant per part de la Policia embrutaren un dels moments més esperats del dia gran de Sant Agustí i indignaren molts dels participants. Devers la una del migdia, quan els Cavallets acabaven de dansar davant el convent, els membres de la penya El Coso ja tenien preparat el famós pal·li de domàs per on és costum que passin les autoritats. Felanitx, més encès que mai
Fornalutx fa el buit als antibou
Fornalutx semblava ahir un poble sense habitants. Llevat d'alguns turistes despistats, algun veí que passà per allà a prop i tres o quatre menors que s'acostaren fins al poliesportiu de la Rutllana a "badar", la immensa majoria dels veïns varen fer cas a l'edicte del batle i a les recomanacions de la comissió de festes i van "passar" de la manifestació. La protesta consistí, com l'any passat, en una performança en què un dels manifestants feia el paper de "bou", mentre la resta cridaven consignes en defensa dels animals.
Arresten l'al·lota del jove degollat a Cala Major
La Policia ha detingut l'al·lota del jove que va ser trobat mort dissabte a Cala Major per la suposada implicació en el crim. El Grup d'Homicidis del Cos Nacional de Policia (CNP) du a terme la investigació i, encara que no es descarten altres hipòtesis, la principal línia se centra en l'homicidi. La detinguda, Verònica D.M., de 26 anys, va ser conduïda ahir dematí al domicili per efectuar una reconstrucció dels fets i després passà als calabossos de la Prefectura de Policia, on continua arrestada. Els fets es varen registrar dissabte, devers les 20.00 hores. Verònica i el seu company sentimental, Francesc Coll Alemany, de 25 anys, residien a l'apartament 717 dels edificis Pullman, al carrer de Joan de Saridakis de Cala Major, davant la Fundació Miró.
Un vot decideix qui serà la Vermadora Major
Només un vot fou decisiu dissabte per escollir la Vermadora Major de Binissalem, que enguany serà representada per la jove Xisca Morey. Morey, que aconseguí 362 suports, estarà acompanyada durant les Festes del vermar per Catalina Mascaró, la segona jove més votada, amb 361 vots, i per Joana Vicens, a la qual elegiren 305 binissalemers. Les tres joves foren les que aconseguiren més sufragis, del total d'onze binissalemeres que es presentaren a les eleccions. Quant als joves, les eleccions no estigueren tan renyides i Francesc Torrens i Pedro Moyà foren els elegits amb 396 vots i 350 vots, respectivament. Les votacions d'enguany passaran a la història per ser de les més ajustades, però també per ser de les més participaves, ja que hi votaren 820 persones, 163 binissalemers més que l'any passat.
Recullen els fruits del seu esforç
Des de fa uns mesos, diferents col·lectius han conegut l'alegria de recollir el fruit del seu esforç. Els cinc horts urbans oferits per l'Ajuntament de Palma cada dia són gairebé plens de persones majors de 65 anys, com també de membres d'associacions de discapacitats. Aquests eren fins ara el perfil de persones que podien optar a una parcel·la d'aquests espais. Tanmateix, a partir del setembre, també ho podran fer els membres de les entitats dedicades a persones amb risc d'exclusió social. Així ho explicà el regidor d'Infraestructures, Sebastià Sansó.
Tomba un cotxe a la urbanització Puig d'en Ros
Un cotxe ha tombat aquest matí a la urbanització del Puig d'en Ros de Llucmajor. Els serveis d'emergències s'han desplaçat fins el lloc del succés per atendre el conducor del vehicle que, finalment, només ha patit ferides lleus.
Les Balears són on hi ha més llars sense cap ingrés
Les Balears són la comunitat autònoma de l'Estat on hi ha més llars que no tenen cap ingrés procedent de la feina, ni de pensions, ni de prestacions per desocupació. En aquesta situació, hi ha 18.586 famílies (un 4,51%, mentre que la mitjana de l'Estat és del 2,78%).
L'Escola Oficial d'Idiomes a Balears és la segona més cara de l'Estat
L'Escola Oficial d'Idiomes (EOI) és considerada l'opció econòmica per excel·lència per aprendre idiomes a l'Estat espanyol. En comparació amb la resta d'acadèmies, ofereix cursos a un preu força assequible de les llengües més importants, com ara l'anglès, l'alemany, l'italià i el xinès, a més dels idiomes cooficials a Espanya en les respectives comunitats autònomes. Però estudiar a l'EOI a les Balears no és tan barat com sembla, si ho comparem amb la resta de comunitats autònomes. Per exemple, si visquéssim a l'arxipèlag canari, en lloc de fer-ho a les Balears, pagaríem tres vegades menys per les nostres classes d'anglès.La comunitat autònoma on els estudis a l'EOI resulten més cars és Catalunya. Un curs de modalitat presencial d'un mínim de 120 hores hi costa 183,65 euros.
Aprovat el decret d'emprenedors que redueix les subvencions del Govern
El Consell de Govern ha aprovat avui el decret llei de suport a emprenedors i a la micro, petita i mitjana empresa de les Balears que suposa reduir la subvencions a favor de la cultura emprenedora i l'intervencionisme de l'administració per donar més espai a la iniciativa privada.
El Corte Inglés guanyà 319 milions el 2010, un 13,5% menys que el 2009
Isidoro Àlvarez, en el moment d'arribar a la junta d'accionistes. Foto: Agències. El Corte Inglés va tancar el seu darrer any fiscal, entre març de 2010 i febrer de 2011, amb un benefici net consolidat de 319,4 milions d'euros, un 13,5% inferior al resultat de l'exercici precedent, en un context de crisi i caiguda del consum en el qual la companyia ha cedit en preus i marges. La xifra de negocis del grup va trencar amb dos anys de retrocessos (del 5,8%, el 2009, i del 3,5%, el 2008).
Més a prop del monestir bizantí de Cabrera
A poc a poc es van resolent els interrogants sobre la història de la vida monacal a Cabrera. La campanya que dirigeixen els arqueòlegs Mateu Riera i Magdalena Riera, l'arqueòloga municipal de Palma, finalitza avui després d'haver conclòs l'excavació d'una habitació localitzada fa uns anys al pla de les Figueres. Tot apunta que aquestes restes estructurals pertanyen a la cel·la d'un dels monjos del preuat monestir. És més, l'equip ha determinat que les estructures excavades ja estaven en ús durant el segle VII dC. Si bé no hi havia restes en superfície, avui ja coneixem que la dita cel·la feia 4,5 per 2,5 metres. A dins s'hi ha localitzat una pedra allisada que degué servir per moldre farina. "Al Clot del Guix també hi trobàrem un molí. A més a més, sabem que a les cel·les de la majoria de monestirs hi vivia el monjo amb l'aprenent i és molt característic que hagués de moldre la farina", assegura Mateu Riera que, juntament amb Magdalane Riera, investiguen la zona d'ençà de 1999 mitjançant un projecte de Cort.
El Mallorca guanya (1-0) l'Espanyol de rebot
Guanyar és sempre l'objectiu i el Mallorca complí i sumà tres punts davant l'Espanyol (1-0) en un matx avorridot i de qualitat escassa. L'equip de Michael Laudrup, en un partit mediocre i amb el mínim esforç, sense fer gairebé res, obtingué un treballat triomf davant el simple conjunt de Mauricio Pochettino. Per què guanyà el Mallorca? Perquè, és clar, aconseguí un gol i l'equip català no en marcà cap: ni més ni pus. És així de senzill. La diana fou de rebot, però els tres punts són iguals de bons. De Guzmán xutà i l'esfèrica, després de tocar un defensor, es ficà amb parsimònia dins la porteria d'un despistat Cristian. En tot cas, i malgrat la victòria, quedà clar que aquest Mallorca ha de millorar, i molt, per no patir. De fet, el bloc visitant fou superior en diferents fases del duel, encara que exhibí el seu dol pel traspàs del golejador Osvaldo a la Roma.
Stoner es distancia encara més de Lorenzo
L'australià Casey Stoner (Honda) va obtenir un triomf clar en el Gran Premi d'Indianapolis de MotoGPi va sumar, així, la setena victòria de la temporada. El campió del món, Jorge Lorenzo (Yamaha), s'hagué de conformar amb la quarta posició, superat per Dani Pedrosa (Honda) i pel company d'equip, el nord-americà Ben Spies (Yamaha). Amb aquest resultat, el mallorquí diu gairebé adéu a les opcions de guanyar el Mundial, atès que queda a 44 punts de l'australià quan en manquen 50 per disputar. Pedrosa sabia que la seva única oportunitat era ser molt ràpid en apagar-se el semàfor vermell per sorprendre un intractable Casey Stoner.
Laudrup: “La sort s'ha de cercar”
L'entrenador del Reial Mallorca, Michael Laudrup, es mostrà molt content per la victòria aconseguida davant l'Espanyol. El tècnic danès definí l'enfrontament com "un típic primer partit de temporada". "En la primera part hem jugat per moments bastant bé, però no es pot pretendre que en el primer duel tot funcioni perfectament", explicà el tècnic, qui confessà que al seu equip "encara li falta una miqueta".
El Madrid passa per sobre del Saragossa
Ronaldo abraça Marcelo després d'un dels gols del Madrid. Foto: Efe. El Madrid es va col·locar líder de Primera després de vèncer en la seva estrena el Reial Saragossa (0-6), gràcies a un bon partit ofensiu dels homes de Mourinho, que van ser molt superiors als de Javier Aguirre. El primer temps va començar molt bé per al Madrid, amb diverses ocasions de gol que van posar la por al cos dels aragonesos. Cristiano, autor de tres gols, va encetar la golejada després d'una gran passada d'Özil en el minut 24; i només quatre minuts més tard, Marcelo marcava el segon, resultat amb el qual s'arribà al descans.
L'estrany món d'allò que encara anomenam futbol
Això del futbol s'està tornant cada vegada més estrany i un servidor de vostès que torna, encantat, per quinzena temporada consecutiva a parlar-los de futbol, ara mateix és víctima d'aquella síndrome de la qual parlava fa pocs dies César Luis Menotti. El tècnic argentí deia que, després de veure jugar l'actual Barça, costa molt posar-se a mirar altres partits. Només els diré que aquest mes que encara no ha acabat he pogut presenciar en viu el Barça-Madrid de Supercopa i el Barça-Porto de Supercopa d'Europa...
Golarro d'Àngel i triomf inquer
Un jugador del Constància intenta fugir d'un rival del Collera. Foto: S. Amengual. El Constància va complir amb el seu paper de favorit i va sumar un triomf que no podia deixar escapar després de l'empat de la primera jornada. Els de Nico López van dominar el duel des del començament, però es notà que en atac encara els falta una mica de coordinació. Tot i així, les millors ocacions del matx van caure a favor seu, encara que la falta de punteria i la bona actuació del porter rival, Gómez, evitaren que el marcador es mogués en la primera part. La tònica es va mantenir durant tota la represa, fins que en el minut 73 va aparèixer Jaime, que havia entrat al camp en el minut 27 en el lloc del lesionat Fede. L'exvermell va enviar una centrada precisa des de la banda perquè Àngel, que feia poc havia entrat per Riki, la rematàs en planxa i fes pujar l'1-0 definitiu al marcador.
Efectivitat sense brillantor
Sánchez va servir els dos córners que acabaren en els gols de Perera. Foto: S. Amengual. L'Atlètic Balears va sumar la segona victòria del curs davant el Llagostera, després d'oferir una imatge molt allunyada del que s'espera, si no de la millor, d'una de la millors plantilles de la Segona Divisió B. Tot i la manca de brillantor en el joc blanc-i-blau, els de Gustavo Siviero mostraren una efectivitat digna dels equips amb ofici i experiència. Dues rematades de Jesús Perera a la sortida de sengles córners servits per David Sánchez foren suficients per liquidar un matx que en la primera part no semblava que hagués de tenir aquest final feliç. I és que als tres minuts el Llagostera va veure que l'àrbitre els anul·lava un gol. L'Atlètic semblava en estat de xoc davant un rival que, contra el que es podria pensar, no semblava un recent ascendit.
Vettel lidera el doblet de Red Bull
El pilot alemany Sebastian Vettel (Red Bull) va aconseguir la victòria en el Gran Premi de Bèlgica, disputat ahir en el circuit d'Spa-Francorchamps, on Fernando Alonso (Ferrari) només va poder acabar quart. Al podi, Vettel va estar acompanyat del seu company d'equip, l'australià Mark Webber, i de l'anglès Jenson Button (McLaren), que va protagonitzar una gran remuntada, després de sortir des de la tretzena posició.
Massa càstig per al Mallorca B
El filial dominà per moments però no va poder materialitzar cap ocasió. Foto: S. Amengual. El filial del Reial Mallorca perdé ahir per la mínima contra l'Huracà València (0-1) en el primer partit com a local i demostrà que Miquel Soler encara té molta feina per fer amb el seu grup de jugadors. Un solitari gol de Morgado just quan arribaven al descans fou suficient a l'equip valencià per emportar-se una victòria que podria haver estat més àmplia si el nou porter, Felipe Ramos, no hagués aturat un penal a David Fas.
El PSOE inicia el procés per crear les llistes del 20-N
La comissió executiva federal del PSOE obrirà avui el procés per a l'elaboració de les llistes electorals per al 20-N. Serà el cap de l'Executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, qui formalment presideixi aquesta primera reunió de la direcció federal, després del parèntesi vacacional, i també hi serà present el candidat del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. El nucli dur del PSOE parlarà de la conferència política prevista per al 30 de setembre i l'1 i 2 d'octubre, i donarà el tret de sortida per a la configuració de les candidatures electorals.
Irene perd força, però nega la ciutat de Nova York
La ciutat de Nova York respirava ahir alleugerida, després que Irene hi hagi passat convertida ja en una tempesta tropical que, tot i arribar amb forts vents, deixar precipitacions contundents i nombroses inundacions, no provocà cap víctima mortal ni ferits de gravetat a la ciutat dels gratacels. "Allò pitjor ja ha passat", va sentenciar el batle de la ciutat, Michael Bloomberg, durant la compareixença que féu ahir i en la qual va reconèixer que allò més greu que Irene ha causat són inundacions als cinc barris de la ciutat, tot i que encara és "molt aviat" per avaluar-hi danys concrets, afirmà. Bloomberg lamentà "les greus conseqüències" d'aquestes inundacions, així com la caiguda de centenars d'arbres i les interrupcions en el subministrament elèctric que van produïr-se en nombrosos punts de la ciutat. Tot i això, es mostrà "alleugerit i agraït" perquè el temporal no hi ha provocat "cap mort ni cap ferit".
Els rebels controlaran Sirte en un termini de deu dies
Els comandants rebels libis creuen que Sirte, la ciutat natal del coronel Moammar al-Gaddafi, quedarà sota el seu control en un termini mínim de 10 dies, mentre que la cúpula política dels insurgents no disposa encara d'informació concreta sobre el parador del dictador libi, que ha generat tota mena d'especulacions. Segons diferents fonts, Gaddafi i alguns dels seus fills podrien ser al sud de Trípoli, refugiats en les canalitzacions subterrànies del riu artificial que alimenta la capital, a Sirte o, fins i tot, a Algèria. L'estratègica ciutat de Sirte, ubicada 450 quilòmetres a l'est de Trípoli, és un trofeu vital per a les forces anti Gaddafi que ataquen des de l'est i l'oest. Tot i això, els rebels mantenen que prefereixen una rendició negociada, però que lluitaran si és necessari.
Els més rics, carn de canó en campanya electoral
El vicesecretari general del PSOE i ministre de Foment, José Blanco, reptà ahir el PP que inclogui en el programa per a les pròximes eleccions generals, com ho faran els socialistes, un "impost per als rics". Blanco, en una compareixença davant els mitjans a la localitat valenciana de Mislata, instà el PP que el seu programa inclogui aquest tribut, com ho ha fet el candidat del PSOE als comicis generals, Alfredo Pérez Rubalcaba. El socialista afirmà que, si el PP "creu que els rics han de contribuir, no es tracta de demanar caritat", perquè la contribució als comptes públics "es fa a través dels impostos". Dissabte, el vicesecretari de Comunicació del PP, Esteban González Pons, animà les grans fortunes espanyoles a fer "un gest" com el que ha fet França, país on els més rics han demanat pagar més tributs. En aquest sentit, recordà als dirigents populars que "per aconseguir estabilitat pressupostària en els moments de dificultat, cal garantir que els ingressos i les despeses quadrin".
Londres viu el carnaval més segur de la història
Dues participants al carnaval fan broma a tres agents de la Policia. Foto: Reuters. Amb la seva reputació en joc, milers d'agents de la Policia vigilaren ahir a Londres l'inici del carnaval de Notting Hill, que transcorregué "de manera pacífica" tot i el temor que s'hi visquessin nous aldarulls. Scotland Yard desplegà un dispositiu de control sense precedents per evitar que aquest esdeveniment anual es veiés entelat per altercats violents com els registrats a la capital entre el 6 i el 8 d'agost, pels quals més de 2.000 persones han estat arrestades. Mantenir la seguretat dels assistents a la celebració, en la qual milers de londinencs i turistes gaudeixen de l'esperit multicultural de Londres, és l'objectiu primordial fixat per la Policia, autoritzada aquesta vegada a escorcollar en qualsevol moment individus considerats "sospitosos" de possessió d'armes. El meticulós operatiu va ser enllestit després que l'actuació d'Scotland Yard fos qüestionada pel Govern de David Cameron, que en considerà equivocada la primera reacció tot just esclatar l'onada de violència de carrer a Londres, el 6 d'agost.
Marxa Jove
Jovent amb iniciativacapaç de capgirar el món,que de sempre els joves sónsaba nova i terra viva.Marxa Jove positivaque defensa vells valorssense mirar quins colorspolítics els incomoda.Junts farem passar de modatots aquests depredadors.
No vagi per di
Brega política a Twitter El diputat del PP Óscar Fidalgo i el socialista Cosme Bonet mantenen una agra polèmica mitjançant la xarxa social Twitter. Tan dura i feridora s'ha posat la cosa, que altres usuaris han fet una crida a la calma perquè ambdós polítics protagonitzin un debat educat, profund i assossegat.
El rebuig secular de Menorca a la festa taurina
Que els menorquins, més tost, hem experimentat infinita aversió a l'anomenada festa dels toros és claríssim. El fet, vulguis que no, marca, a parer meu, una diferència substantiva entre mallorquins i menorquins. Per aquest cantó, les nostres disparitats són absolutes i definitives.
Sense manies
L'eliminació del carril bici de les Avingudes, la renúncia a allargar la línia de tren des de Manacor fins a Artà i l'abandonament del projecte del tramvia de la Platja de Palma ens mostren un Partit Popular sense manies, disposat a tirar endavant el seu projecte sense cap tipus de contemplació als opositors i als comptes públics.
Deszapaterització
Una de les tasques més subtils i hàbils que està fent Rubalcaba des que fou nomenat candidat socialista a la presidència és deszapateritzar els seus missatges, esborrar-los tota ombra que pugui recordar l'encara president fracassat, tant en la forma com en el fons
De palaus i privilegis
Gaddafi i la seva túnica ja són part de les llegendes que sempre acompanyen els fugitius. Gaddafi, el governant excèntric o el dictador, segons ens convingués, ha deixat pas al criminal perseguit. Per això, i a partir de la victòria dels rebels libis, Occident participarà també en el rebosteig de la vida de Gaddafi.
Panorama del darrer d'agost
Com en el plantejament d'una pel·lícula de desastres naturals -des que el cinema és cinema retornen com els caps de fibló o les rissagues: els temes universals, perquè ho són, sempre són els mateixos-, Irene sotja Nova York, i el president del Món Civilitzat fa declaracions que ben bé podrien haver estat escrites per (mals) guionistes de Hollywood.
Rubalcaba perd força
Amb amics així no fan falta enemics. Això deu pensar Rubalcaba de Zapatero. La reforma de la Constitució que li ha envergat el deixa molt malparat. La rebel·lió del sector tòpicament esquerrà del PSOE demostra que l'estratègia de la propaganda del gir a l'esquerra que el candidat volia impulsar ha fet aigua abans d'hora.
En la mort d'Heribert Barrera
Finat a 94 anys, Heribert Barrera era un dels darrers vestigis vius de la generació que protagonitzà la Guerra Civil. Fidel a la seva generació, va mantenir les seves idees des que començà a militar en política, el 1934, fins a la gran manifestació en defensa de l'Estatut del 2010.
Merkel reforma la Constitució (espanyola)
La Constitució espanyola s'ha mantengut, durant una llarguíssima temporada, com un tòtem intocable, com quelcom "sagrat", atenent al concepte més primitiu de sacralitat. La Constitució espanyola era completament intocable, absolutament pètria, no hi havia manera de modificar-hi ni una coma.