Las autoritats del Nepal es preparen per mesurar verticalment l'Everest, a fi de dissipar de manera definitiva qualsevol dubte sobre l'alçada real de la muntanya més alta del món. La cota més acceptada, establerta el 1954 pel topògraf indi B.L. Gulatee, és de 8.848 metres. Aquesta marca fou rectificada el 1975, quan el Nepal i la Xina reconegueren la seva frontera compartida -que passa per l'Everest- i en fixaren l'altura en 8.848,13 metres. Tanmateix, aquests anys han sorgit dubtes arran de l'aparició de nous càlculs.
El 1999, usant tecnologia GPS, un equip de la Societat Nacional Geogràfica dels EUA determinà que el cim s'eleva 8.850 metres sobre el nivell de la mar, més un de neu. El 2006, la Xina rebaixà lleugerament la xifra i anuncià que, segons els seus estudis, la muntanya més alta del planeta fa en realitat 8.844,4 metres, als quals se n'han d'afegir 3,5 de neu. Les autoritats nepaleses i les de Pequín no acaben de posar-se d'acord quant a l'addició o no dels metres de neu del pic -el primer país hi és favorable- o si únicament s'hi ha de considerar la superfície de roca, una actitud que defensen els experts xinesos.
El Govern de Kàtmandu començarà enguany un programa d'inspecció de localitats que "també inclourà l'Everest", explica el subdirector general del Departament de Reconeixement, Kalyan Gopal Shrestha. En tot cas, no se sap quan finalitzarà el procés, que s'aventura llarg, perquè després de l'amidament caldrà consolidar i verificar els resultats obtinguts.
Pic XV
Anomenada fins llavors pic XV pels experts, la muntanya rebé el nom d'Everest en honor de George Everest, un antic topògraf general de l'Índia quan era administrada per l'Imperi Britànic. Tanmateix, per als nepalesos és des de 1960 Sagarmatha, que significa literalment "més alta que el cel" i els tibetans s'hi referien amb la denominació de Chomolongma (mare deessa de la Terra) molt abans que fos batiada com Everest. Mentre que els primers estudis es dugueren a terme amb mètodes trigonomètrics i d'anivellament, i els més recents amb el sistema de posicionament global, el Nepal planeja ara utilitzar ambdós procediments si és necessari, per evitar controvèrsies.
En el marc del projecte, l'Executiu pretén establir per a juliol de 2012 i mitjançant el mètode d'anivellament l'altura de tres punts de referència al sud de la muntanya, una estratègia que farà més fàcil després l'ús del GPS. Els tres indrets triats són Namche, Taksindo i PK, tots a prop de la base del colós. Així mateix, s'amidaran altres llocs coneguts situats en una posició un poc més elevada que aquests tres punts, amb l'objectiu d'incrementar la precisió.
Una vegada determinada l'altura sobre el nivell del mar de les posicions de referència, caldrà l'ascens de muntanyencs per efectuar mesuraments amb GPS, inclòs el del cim, on s'instal·larà un equip d'aquesta tecnologia. Els topògrafs també tindran en compte que l'altitud de la serralada de l'Himàlaia augmenta cada any uns 4 mil·límetres pel moviment de les plaques tectòniques.
L'alçada de l'Everest, qüestionada
Nepalís i xinesos no es possen d'acord sobre si els metres de neu en el cim s'han de tenir en compte. Per això, la muntanya tornarà a ser mesurada
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Mentre estiguin entretinguts amb aquestes estupideses no discutiran per altres coses més importants ni es pegaran.
dBalears, possen? Per què afegiu aquesta 's'?