La Fira de Mancor dóna l’esquena a les autoritats
La majoria eren forasters i, en general, anaven força més cars que l'any passat, però sí que hi hagué esclata-sangs ahir a Mancor de la Vall. S'hi celebrà la novena edició de la Fira de l'esclata-sang i de muntanya, una mostra modesta quant a paradetes, si es compara amb les que es duen a terme en altres pobles, però viva i molt acollidora. Les parades s'instal·laren en els carrers més vells de Mancor, al voltant de les dues places. Per bé que els protagonistes de la fira fossin els bolets, també s'hi posaren a la venda embotits i tota casta de productes artesans: greixoneres i olles de fang, estris elaborats amb fusta d'olivera, ganivets, etcètera. Margalida Perelló, secretària de l'associació Arrels de la Vall -entitat que organitza la cita-, explicà que s'havia donat llicència per instal·lar trast a cent venedors.
Esclata-sangs mallorquins
És una de les fires més primerenques de la comarca, i és que tothom sap que per poder comprar bons esclata-sangs preus assequibles s’ha de visitar Mancor de la Vall a primera hora del matí. Així, ahir, quan mancaven pocs minuts per a les deu, eren molts els que s’omplien l’estómac als principals bars i parades de la sisena edició d’una fira que tornà a agradar al públic.
Febre pels esclata-sangs
Amb l'arribada de la tardor i el fred, els amants dels bolets es preparen per poder tastar un dels exemplars més apreciats gastronòmicament parlant: l'esclata-sang. Ahir molts d'ells es donaren cita a Mancor de la Vall, on, per setè any consecutiu, es fa la Fira de l'esclatasang i de la muntanya. Enguany, el municipi ha viscut una autèntica febre per aquesta classe de bolet i ahir, dia gran de la fira, es varen arribar a registrar més de dos quilòmetre de retencions per poder arribar al poble. En aquesta edició, els exemplars mallorquins han estat molt difícils de trobar i no hi representaren el deu per cent del total de bolets a la venda. La causa de l'escassetat d'esclata-sangs autòctons ha estat la manca de pluja durant el mes d'octubre, la qual cosa no han propiciat la humitat necessària per a l'aparició dels bolets. Els pocs de mallorquins que es podien trobar a Mancor es comercialitzaven a 48 euros el quilogram, res a veure amb els 15 que rondaven els exemplars importats de fora, molts d'ells provinents d'Àvila.
“El mercat mallorquí de bolets i esclata-sangs és intel·ligent”
Enguany és un any d'esclata-sangs. Els cercadors en troben arreu. Però hi ha persones, com Llorenç Cerdà, que amb els bolets s'hi guanyen la vida.Quan començares a comercialitzar bolets?La idea de vendre bolets la vaig tenir fa temps. Abans em dedicava tan sols a vendre xampinyons. Anava per la Península i en aquella època es varen començar a cultivar gírgoles grises o orellanes. Veia l'interès creixent cap a tot aquest món. Un dia em demanaren ceps i els vaig haver de dur als meus clients. Vaig observar que hi havia una demanda real més enllà dels xampinyons i les gírgoles. Et va ser fàcil atendre aquesta demanda?Vaig parlar amb un restaurant i a través d'ell vaig trobar un contacte a Barcelona amb una empresa que es dedicava a vendre bolets. I a partir d'aquí vàrem orientar la nostra activitat cap a la comercialització de bolets.
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc