Els bolets de la Peninsula hi foren els principals protagonistes. | MAGDALENA SERRA

TW
0

Amb l'arribada de la tardor i el fred, els amants dels bolets es preparen per poder tastar un dels exemplars més apreciats gastronòmicament parlant: l'esclata-sang. Ahir molts d'ells es donaren cita a Mancor de la Vall, on, per setè any consecutiu, es fa la Fira de l'esclatasang i de la muntanya. Enguany, el municipi ha viscut una autèntica febre per aquesta classe de bolet i ahir, dia gran de la fira, es varen arribar a registrar més de dos quilòmetre de retencions per poder arribar al poble. En aquesta edició, els exemplars mallorquins han estat molt difícils de trobar i no hi representaren el deu per cent del total de bolets a la venda.

La causa de l'escassetat d'esclata-sangs autòctons ha estat la manca de pluja durant el mes d'octubre, la qual cosa no han propiciat la humitat necessària per a l'aparició dels bolets. Els pocs de mallorquins que es podien trobar a Mancor es comercialitzaven a 48 euros el quilogram, res a veure amb els 15 que rondaven els exemplars importats de fora, molts d'ells provinents d'Àvila. Els amants dels esclata-sangs més impacients pogueren tastar-los a Mancor mateix si els cuinaven al caliu de les torradores habilitades o als restaurants del poble que durant la jornada oferiren als visitants plats elaborats amb aquesta classe de bolets. La Fira es va completar amb una mostra artesana i un racó ecològic de productes fets a Mallorca.

La pluja

Tot i que el mal temps amenaçà de deslluir la setena edició de la fira de Mancor en diverses ocasions, no va fer acte de presència fins a darrera hora i va permetre que es realitzàs la V Trobada de xeremiers, la mostra de ball a la plaça de l'Ajuntament i la VI Trobada infantil i juvenil de les escoles de ball de bot de Manacor, Alcúdia i Artà.

Sis dies de festa

Les activitats de la setena edició de la Fira de l'esclata-sang i la muntanya s'han estès durant sis dies en què els assistents han pogut gaudir de diferents vessants amb un element comú: l'aposta per elements mallorquins. Un dels plats forts de la fira ha estat la Nit Bèstia i la Nit del Foc, que tingué lloc divendres vespre i que convertí el cor del municipi en un autèntic infern de color i de foc. Dissabte horabaixa la plaça de l'Ajuntament acollí la batalla festiva de la conquesta de les alqueries sarraïnes.