TW
98

El president del Parlament, Pere Rotger, féu ahir un cant de la "disciplina del partit", tot i reconèixer que "molts pensen com Antoni Pastor en matèria lingüística". Per Rotger, "és molt greu trencar la unitat de vot". No es penedeix d'haver deixat pas a Bauzá perquè fos president del PP.

Què pensau de l'actitud d'Antoni Pastor de trencar la disciplina de vot en la Llei de la funció pública?

Que és un fet molt greu trencar la disciplina de vot en el Parlament i davant la votació d'una llei. En aquestes circumstàncies, s'ha d'exhibir la màxima responsabilitat i allò més important és l'acord que pren el partit, que s'ha de respectar agradi o no. Jo entenc Pastor. L'entenc. Ha estat un gran parlamentari i portaveu. I entenc molta gent dins el PP que pensa com ell, però les coses s'han de fer com toca; si no, seria el caos. En dos dies no hi hauria partit. En matèria lingüística s'ha executat el que diu el programa electoral, debatut a totes les juntes de la formació.

Ha de ser expulsat?

Això és una decisió que han de prendre els òrgans competents del PP.

Vós havíeu mantingut fins dimarts una actitud clara i llampant en defensa de la llengua pròpia. Per què aquest canvi?

Jo vaig fer el que em pertocava. Tenc la consciència tranquil·la. Vaig exposar la meva posició als caps del partit...

Al president Bauzá?

Sí, al president Bauzá. Li vaig dir quina era la meva opinió. Després la formació va prendre la decisió que coniderava més adient i, a més, d'acord amb el nostre programa electoral de l'any passat. Jo vaig votar en coherència amb el meu partit, que és el que havia de fer. No som partidari de modificar la Llei de normalització lingüística, però acat la disciplina. He estat batle molts d'anys i tots els regidors del PP votàvem el mateix hi estiguéssim d'acord o no.

Comença a haver-hi molta discrepància en el PP: Font, Soler, Huguet, Pastor, regidors de Manacor. Aquesta olla es fa molt gran...

Notícies relacionades

Sí, però cada un dels que s'han anomenat tenen motius personals per estar-ne descontents. S'han de mirar les circumstàncies subjectives de cada un. En tot cas, estic convençut que no hi haurà fractura interna en el PP.

L'expresident Soler, inquer com vós, ha donat un exemple de dignitat. Què en pensau?

Ell sempre ha tingut un posicionament molt clar amb la llengua, fins i tot amb visions estrictament personals en aspectes com el que han de ser mèrits o requisits. En té la seva visió pròpia.

L'any 2009 Rosa Estaràs us va proposar com a nou president del PP balear quan ella dimití. Éreu el vicepresident primer. Per què ho rebutjàreu?

El pròxim agost faig 61 anys. Quan Rosa m'ho proposà vaig pensar que era molt millor per al partit un home jove com José Ramón, amb empenta. Considerava que això era el que necessitava el PP. S'ha de recordar que Jaume Matas havia dimitit abans. Necessitàvem un revulsiu i vaig creure que Bauzá ho podia ser. Li vaig donar el meu suport.

Us en penediu?

No, de cap manera. Governar en una situació de crisi econòmica i amb un deute tan enorme, tal com fa Bauzá, és molt difícil. Se li ha de donar temps.

Però fa la sensació que les tesis delgadistes s'imposen dins el PP. Hi estau d'acord?

El congrés del 2008, en què sortí elegida presidenta Rosa Estaràs, a qui jo li vaig donar suport, fou molt dur. La qüestió lingüística centrà el gruix del debat. Cal recordar que la candidatura de Delgado va obtenir el 30 per cent dels vots. Vull deixar clar que fins i tot a la Part Forana hi havia delgadistes. Des de sempre, el PP ha estat un esforç d'equilibri. Però és important recalcar que Delgado no guanyà i que des d'aleshores fins ara s'ha mantingut una important estabilitat interna, però no es pot menysprear ningú.

Sembla com si el PP tradicional, regionalista i populista s'estigués supedidant a professionals de Palma i Calvià més castellanitzats...

Aquesta contradicció ha existit sempre dins el PP; per això, som una organització majoritària.Hi ha gent de diferents sensibilitats amb molt de debat intern.