El partit ha anunciat en un comunicat que presentarà mocions a tots els ajuntaments de les Balears on té representació per oposar-se a la reforma proposada pel Govern, així com diverses al·legacions al text.
Segons CxI, la modificació legislativa que proposa el Govern del PP i que es troba en exposició pública va en contra del sentit popular del poble mallorquí, "un poble que estima i considera digna de protecció i de defensa la seva llengua pròpia".
CxI s'oposa a la modificació que suprimeix els articles 8 i 9 de la Llei de Normalització que fan referència a la protecció del català i també a l'eliminació d'apartats d'articles que es refereixen a l'accés a la funció pública i que impliquen que ja no serà un requisit sinó un mèrit el coneixement de la llengua de les Balears.
"Aquestes modificacions són contràries al que diu la Constitució al seu article 3.3, l'Estatut i també a la Carta europea de les llengües regionals i minoritàries, que Espanya va subscriure, que obliga a les institucions a garantir els drets lingüístics dels ciutadans," assenyala la formació en la seva nota.
CxI considera que la modificació "ataca directament" al mallorquí i a la identitat de les Balears com a poble "deixant només en mans de polítics el canviar, entre altres qüestions, el nom dels municipis."
Per tot això, la formació instarà al Govern, des dels ajuntaments on té representació a retirar l'avantprojecte de Llei de modificació de la Llei de Normalització Lingüística i manifestarà el seu rebuig de "tota iniciativa jurídica o de qualsevol altre tipus que suposi un atac a la llengua i una involució en el seu coneixement, ús i estatus".
En les al·legacions, CxI assegura que la modificació legislativa perjudica els ciutadans de les Balears que haguessin estudiat a les Illes i vulguin accedir a la funció pública perquè tenien automàticament reconegut el nivell de català requerit.
La formació política considera "de sentit comú" que el coneixement de les dues llengües cooficials sigui un requisit per a poder treballar a l'Administració pública de les Illes perquè és l'únic instrument que "realment garanteix el dret del ciutadà a elegir la llengua oficial que desitgi" en tractar amb l'Administració.
CxI considera el canvi legislatiu "un míssil en la línia de flotació de la Llei de Normalització Lingüística" en derogar l'acció legislativa de foment del català i el seu ús oral a l'administració i "no garanteix la igualtat de les dues llengües, sinó que situa en un paper secundari la llengua pròpia".
11 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Enjoy your blog ) http://tafutjybs.com my blog
@xaume, als polítics que ocupen els llocs de responsabilitat en aquesta comunitat se'ls pot anomenar així per entendre'ns. La resta és discutir el sexe dels àngels i donar lliçons a qui sembla que només demana que aquests polítics servesquin el poble que representen. Evidentment, els polítics que ocupen aquests càrrecs aquí són servidors d'uns interessos que no estan centrats aquí, tant si són del pp com si són del psoE. Tant si són nascuts a Madrid com si són nascuts a Montuïri. És irrellevant. El que els determina és l'adscripció política a partits sucursalistes que serveixen uns interessos centrats a fora. Si no volem això, hem d'articular una opció política centrada aquí i que, per tant, treballi pels interessos d'aquí, encara que circumstancialment algun dels seus representants hagi nascut al Congo Belga.
Unitat: Un senyor nat a Madrid és un madrileny, no un mallorquí. I això no crec que sigui donar lliçons a ningú, només aclarir un lloc de naixement.
@Xaume, no veim per què donar lliçons a en Sergi, si això que ha dit està tan ben dit.
Sergi: En Bauzá és madrileny, no mallorquí. Li fa fàstic tot lo d'aquí, "tan provinciano, oye", com a tots els "mindundis" de la capital del regne de les espanyes. Basta veure com ha deixat a sa cuneta polítics mallorquins per posar al seu lloc una tia de Pozuelo (es diu així?), un poble gairebé impossible de trobar en el mapa.
Bastaria que els politics d'aquesta comunitat estimessin la seva cultura. No entenc com, si son mallorquins, poden fer aquest es traicions....
Caldria que abans de dedicar-se a encalentir cadires institucionals, coneguessin les lleis vigents. Que coneguessin la cultura, la llengua, la societat, la terra i que no entorpisin el que ja funciona sol i de fa estona. Potser els polítics haurien de pasar per unes oposicions abans de obtar al càrrec. Actualment no en saben manco per que no pràctiquen...
...i això que ho havien d'arreglar tot amb quatre grapades !! Tot va pitjor i res han fet: han DESFET !! lleven, retiren, envien gent a l'atur, no respecten lo consensuat abans, ni les lleis/normes existents,. Perillosos ineptes. Però una nova autopista innecessària: Llucmajor-Campos, aix'o sí que se farà! Por qué será???!!!!
Veurem si el TC farà respectar el que diu l'espanyolíssima Constitució a l'article 3.3 sobre el respecte que mereixen les llengües com a un patrimoni important que mereix ser protegit. Pos messions que callarà com un mort, com callarà la Comunitat Europèa i molts de mallorquins que consenten que els caguin dins la ferrada i malmenin la nostra estimada llengua.
Tothom del PP que no vulgui que el català sigui residual hauria de passar-se a Convergència.