«El pla és una base sòlida per a les negociacions sobre els canvis fiscals i les reformes estructurals del programa polític en què es basarà l'assistència financera internacional que Irlanda ha demanat a la UE i a l'FMI», ha dit Rehn a través d'un comunicat. Una missió de l'executiu comunitari, el Banc Central Europeu i l'FMI es troba a Dublín des de dijous passat per negociar les condicions d'aquesta assistència. L'objectiu és tancar un acord a final de mes per completar el rescat.
Rehn ha celebrat que el Govern irlandès hagi reiterat el seu compromís de reduir el dèficit públic per sota del 3% del PIB el 2014 i ha assenyalat que el pla d'ajust per als pròxims quatre anys «és una important contribució a l'estabilització de les finances públiques irlandeses».
Equilibri
El pla aconsegueix, segons el comissari d'Assumptes Econòmics, un «bon equilibri» entre les mesures per retallar la despesa de manera duradora i les iniciatives per augmentar els ingressos mitjançant impostos. A més, «té en compte la necessitat de protegir els menys afavorits».
L'executiu comunitari ha tornat a reclamar l'aprovació del pressupost de 2011, prevista per al 7 de desembre, amb un esforç de consolidació fiscal de 6.000 milions d'euros. Aquest pressupost «és convenient perquè aconseguiria un equilibri entre permetre que l'incipient recuperació es consolidi i fer front als reptes pressupostaris a temps».
Rehn ha elogiat finalment les reformes estructurals incloses en el pla irlandès per consideraran que «impulsaran les exportacions i la recuperació de la demanda domèstica». «L'aplicació de les reformes contribuirà així a l'ambiciosa estratègia d'ajust fiscal de les autoritats i a la tornada a la sostenibilitat fiscal», ha indicat.
El Govern irlandès ha concretat els seus plans per retallar en 15.000 milions addicionals durant els quatre pròxims anys el desequilibri dels comptes públics del país, dels quals 10.000 milions correspondran a una reducció de la despesa pública i 5.000 milions més a la major recaptació per impostos.
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Si aquests "experts" diuen que el pla d'ajust és una base sòlida, podeu tenir per segur que té les bases que fan figa. Això mateix digueren no fa molt, que Iralanda i Islàndia eren els miralls d'allò que s'havia de fer. Posaren doblers per salvar els bancs. Fa no res superaren les proves del stress. Són patètics. Són ridículs aquests gurus de l'economia capitalista.
En aquests afers sembla que no hi ha cap responsabilitat per part de ningú: ni dels polítics, ni dels que han de vigilar el sistema financer, ni molt menys dels bancs. Tampoc no sembla que ningú en demani, de responsabilitats, llevat de les manifestacions de protesta de la gent que serà la gran perjudicada. Irlanda pagarà molt cara aquesta crisi i qui la pagarà no seran precisament els poderosos sinó, com sempre, les classes treballadores (sí, "classes treballadores", ja comença a ser hora que recuperem la consciència de classe que ens havien fet oblidar).
Perfecte, la UE li deixa doblers, es redueixen els drets dels irlandesos... i què PASSA amb el banc d'Irlanda junt amb els polítics, que han estat els causants de tota aquesta crisi d'Irlanda? O "sortiran" ilesos, com ja ha passat amb USA i amb Espanya? Tenen més cara que esquena, tant els bancs com els polítics.