Els senyors mallorquins de principi de segle devien tenir predilecció per les llepolies i els aliments ensucrats. Els amargos, sospiros, coixins i la pasta reial d'ou són algunes de les propostes gastronòmiques que ofereix el receptari de la Cuina mallorquina de casa de senyor, una completa guia reeditada per Miquel Font en què es descriuen els plats d'una part de la societat adinerada de la Mallorca de l'any 1927.
Just quan s'acosten les festes de Nadal i les taules de moltes llars s'omplen de menjues tradicionals, surt al carrer el darrer de la trilogia de receptaris gastronòmics impresos a Mallorca en el segle XX abans de la Guerra Civil. Font hi dóna a conèixer els principals aliments de l'època des de perspectives ben diferents i amb uns apunts (editats ara fa més de vuitanta anys) en què la situació gastronòmica no era tan diferent a la que avui coneixem, tot i que les receptes presentades emprin ingredients gens comuns. Així, per exemple, hi ha una absència total dels embotits com la sobrassada o el botifarró, encara que la cultura del porc hi és ben present.
Cuina mallorquina de casa de senyor és la traducció i estudi del receptari publicat per primera vegada l'any 1927 sota el títol de Recetas culinarias (Cocina Mallorquina) i que, com assenyala l'editor, sorprèn que es publicàs originalment en castellà. És el tercer llibre de la col·lecció "Ars vivendi", dedicat a la gastronomia d'abans de l'alçament militar de Franco. La saga s'inicià amb la Cuina popular de Sóller de 1931 i La cuinera pràctica de Felanitx de l'any 1935. La història dels receptaris impresos a l'època es completa amb aquest llibre de 127 receptes de l'alta societat mallorquina, bona part de les quals estan dedicades a la rebosteria i la pastisseria. En concret, el 75% del llibre està dedicat als dolços. També hi apareixen 3 receptes de salses, 22 de carn, 1 de peix, tres a base d'hortalisses, 1 plat de cullera i 3 receptes de licors.
"És una aproximació bastant vàlida del que era la cuina de la classe social de cada dia que explica el títol", andica Miquel Font en el llibre, mentre afegeix que una de les principals característiques és que el recull estigui " bastant allunyat de la cuina diària de Mallorca de l'època". Per contra, l'abundància i la riquesa del dolç troba els seus antecedents en la pastisseria conventual mallorquina, les receptes de la qual també es reflecteixen en la publicació.
El valor historiogràfic del llibre també queda palès amb la imatge del seu editor, Francesc Ferrer Massip, i l'estudi introductori que realitza Miquel Font i el prefaci a càrrec de Jaume Bover. La publicació és presentarà dimarts, dia 21 de desembre, a les 20 hores, al Centre Cultura Sa Nostra i anirà a càrrec del mateix editor i l'historiador i coneixedor de la cuina mallorquina Antoni Tugores.
El bon gust per la taula de casa bona
Miquel Font editor reedita La cuina mallorquina de casa de senyor, la tercera part d'una trilogia gastronòmica sobre els menjars de la classe benestant de l'Illa abans de la Guerra Civil
Palma19/12/10 0:00
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Aquest espavilat, no hauria de pagar drets d'autor per tots els textos que ha afusellat sense permís?