algo de nubes
  • Màx: 30°
  • Mín: 21°
22°

Un fotògraf de Palma

Javier García-Delgado Sancho és un ciutadà de Palma, fill d’una molt nombrosa família: La família del pare portava un conegut celler de vins de Xerès i la mare era mallorquina. L’interès de son pare per la fotografia el va contagiar al fill. Un cop jubilat de la feina nutritiva de l’Aeroport, com tants de mallorquins que hi fan tasques, s’ha dedicat a passejar per Palma, especialment la ciutat antiga i la costa del Molinar. Del que veu en fa unes extraordinàries fotografies. Li agraden les hores d’horabaixa i foscants, cerca el joc d’ombres o la llum de l’aire tan particular dels carrerons medievals.

La seva feina ens va regalant una visió a voltes insòlita de la ciutat. Sempre la perspectiva del fotògraf és original. Les va publicant al seu Facebook amb total humilitat. També en va fer un calendari l’any 2021 amb el títol Caçador furtiu d’imatges, que és certament una bona definició del seu treball. Les fotos publicades han cridat l’atenció de pintors com Juan Segura i curadors d’art com na Magdalena Aguiló Victory, que li dedica un text al calendari publicat.

Les imatges sempre són interessants, però a voltes semblen fins i tot irreals o surrealistes. Especialment amb les ombres i els reflexos de l’aigua, recorden els llenços de Giorgio de Chirico a voltes. Sí, són quasi metafísiques, com per exemple la que figura, amb el permís de l’autor, en aquest article. El primer de tot es tracta de localitzar-ne el lloc i no és pas fàcil. És la baixada des del llenç de la murada vora l’Almudaina cap ells jardins del Rei. Entre el negre hi ressalten dos espais de llum, un al fons de l’escala amb personatges esclaus que no saben molt bé cap on anar, l’altra , en primer terme, les baranes de ferro, que fan més amables els esglaons, que es dupliquen entre la realitat i l’ombra al pedrís que trepitgen els vianants. És una d’aquestes fotografies que et fan pensar, que et plantegen reptes de la ciutat, que en conten la història passada i el present actual.

Té moltes imatges del carrer del Vent, amb diversa lluminositat i misteri, com una recent on es veu una família de turistes amb infants envoltats com d’una mena de pols d’or inefable. També l’estany del Jardí del Bisbe li ofereix moments per a lluir-se. O una de les darreres fetes des del pont del tramvia des de la Riera on es veu al fons el que resta del pont de Santa Catalina i el baluard de Sant Pere a la dreta, sembla que una mena d’ombra destaca la part que es va reconstruir després de l’atemptat amb dinamita que va fer revertir el gran historiador Guillem Rosselló Bordoy ja fa devers cinquanta anys.

Un altre espai que l’enamora és el passeig vora mar que va des del Molinar fins a la Ciutat Jardí. Allà, a més de postes de sol magnífiques, obté també estampes singulars, i a voltes amb el joc de llum i ombres contradictòries.

No em resta cap dubte de pensar en què, quan algú vulgui referir aquests temps de Palma durant la pandèmia (amb imatges buides de gent colpidores) i posteriors, es veurà forçat a recórrer a aquestes impressions plasmades amb tan bon ull. Les fotografies de Xavier García Delgado, no són ni balderes ni esteticistes, són belles i ens informen de la vida real i les contradiccions de l’existència.

Foto: Jabier García

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per José María Llorens, fa 1 dia
Desde Salta mi sincera felicitación por este hermoso trabajo que desde un tiempo lejano vienes realizando. La calle d'es Vent me trae gratos recuerdos de mi infancia, vivia muy cerca, calle Peleteria. Felicitaciones y fuerte abrazo querido Xavier.

Valoració:1menosmas
Per Maria Victòria, fa 1 dia
Mirar i veure. Ser testimoni. Unplaer esperat les seves fotos. Un regal dels caires de la nostra Ciutat. Topar-lo de tant en tant. Coincidir de tant en tant
Valoració:4menosmas
Per Carlos G-Farias, fa 1 dia
Fotografo.

(i mas cosas pero sobretodo fotografo, gran f)
Le deseo en vida todo el reconocimiento que se merece, auque quizás eso sea secundario.
¡¡Suerte amigo!!
Valoració:2menosmas
Per Cecili Buele, fa 1 dia
Enhorabona, bon amic Javier, per aquest escrit que llegesc enmig de la selva amazònica del Perú estant, a la ciutat de Tarapoto. Des d'aquí, la meva felicitació més sincera per aqueixa tasca que fas, des de fa anys, descobrint-nos racons de Ciutat amb l'ull de la teva càmera admirable. Són fotografies per a la història! Ben segur que sí! 7
Valoració:3menosmas
Per Juan Segura, fa 1 dia
Javier tiene un talento extraordinario para para captar instantes de una belleza irrepetible, dentro de una ciudad maltratada. Cada día, cada foto le ha hecho crecer hasta tal punto que probablemente sea el mejor fotografo urbano que hemos tenido en los ultimos 100 años. Es la repetición de los temas lo que ha pulido su maestría, tanto artística como técnica. Me sorprendería encontrar, en lo que me queda de vida, otro GENIO como el suyo, retratando nuestra CIUDAD. Así como en Pollensa tuvieron a Guillem Bestard, un siglo después, los palmesanos tenemos la fortuna de que Javier García-Delgado Sancho inmortalice los ultimos rincones de nuestra CIUTAT. Gracias.
Valoració:4menosmas
Per Ana ponce, fa 1 dia
Es el mejor de los mejores un buen fotógrafo y amigo
Valoració:6menosmas
Per Jerónimo, fa 1 dia
Perfecta descripción del artista y de su obra.
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente