nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 15°
19°

Un estudi de la UIB revela la castellanització de la comunitat universitària

Un estudi d'usos lingüístics elaborat per la Universitat de les Illes Balears mostra la castellanització de la comunitat universitària pel que fa a l'ús de la llengua per impartir classes i en la relació entre alumnes i professors.

D'acord amb aquest estudi, el català predomina en l'àmbit administratiu i l'anglès intenta fer-se un lloc entre la comunitat universitària. L'enquesta va ser elaborada en 2019 per Política Lingüística de la UIB. A l'estudi hi han participat alumnes de grau, personal docent i investigador i del personal d'administració i serveis. Cada alumne va rebre tants qüestionaris com assignatures cursava i cada professor, un per assignatura o grup que impartia.

En total, han participat 2.501 membres de la comunitat universitària (1.959 alumnes, 434 membres del personal docent i investigador i 108 d'administració i serveis).

El castellà domina a les aules

L'enquesta revela que un 32,7% dels membres del personal docent i investigador (PDI) de la UIB imparteix les classes exclusivament en castellà, enfront d'un 32% dels quals ho fan només en català i un 7,6% en anglès.

En el cas de les classes que s'imparteixen en més d'una llengua, l'ús del castellà també és superior. Un 11,4% del personal docent i investigador afirma que el castellà predomina per sobre del català i un 9,6% diu que és al revés. Només en un 3,3% dels casos s'assegura que imparteix les classes en totes dues llengües en igualtat de condicions.

Des de la perspectiva dels alumnes, un 42,2% del total d'assignatures s'imparteixen exclusivament en castellà; un 25,3% en català, i un 4,2% en anglès. Els alumnes asseguren, també, que el predomini d'una llengua sobre una altra en les classes bilingües és similar: en un 9,9% de les classes domina el castellà i en un 9,6% ho fa el català. També perceben que només en un 4,9% de les classes hi ha la mateixa proporció d'ús.

Així mateix, el 54,8% dels alumnes confirma que es dirigeix als docents en castellà i que el 53,1% de les respostes que reben els docents són en aquesta llengua. Pel que fa als exàmens, els estudiants afirmen que els enunciats de les proves són en castellà en un 49,6% i les respostes als exàmens segueixen una proporció similar.

En relació als departaments, l'enquesta constata que hi ha major presència del català en el de Pedagogia i Didàctiques Específiques i el de Ciències Matemàtiques i Informàtica. Per part seva, els departaments amb major presència del castellà són el de Medicina i el Dret Privat. Respecte a l'anglès, predomina en el d'Economia Aplicada i el d'Economia de l'Empresa.

El català, la llengua de l'administració

D'altra banda, d'acord amb l'enquesta, l'ús del català és majoritari entre el personal d'administració i serveis. El 91,6% del personal assenyala que utilitza aquesta llengua sempre o sovint en les seves comunicacions orals internes i només un 1,8% indica que mai l'utilitza.

En l'atenció oral al públic, el 90,7% dels membres del personal d'administració i serveis afirma que usa el català sempre o sovint. En el cas del castellà, el 54,2% assegura que l'usa ocasionalment; un 40,1% diu que l'usa sovint i un 5,6% ho fa sempre.

Pel que fa a l'anglès, el 51,4% del personal assenyala que no l'usa mai en l'atenció oral al públic. Per serveis, a sa Riera és on més s'usa el català, mentre que el castellà predomina en les comunicacions orals internes és el Servei de Relacions Internacionals, en els serveis administratius de l'edifici Gaspar M. de Jovellanos, i en l'atenció oral al públic és els serveis administratius de la Facultat de Medicina.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per idò sí, fa mes de 4 anys

Malament ho tenim, malamentíssim, i en gran part per culpa dels mallorquins renegats. Si fóssim més els qui tinguessim prou dignitat, o fossim menys els que en tenim tan poca,no existiria aquest problema.

Valoració:5menosmas
Per I tant!, fa mes de 4 anys

La solució consisteix, en no contractar professors que no sàpiguen i que no vulguin parlar i escriure en Català. Tal vegada si se convocàssin unes oposicions normals, amb convocatòries normals i amb el Català com a requisit, això no passaria.
Mirau per on, que exigir el Català, també és garantia de que se fa justícia.

Valoració:10menosmas
Per Un vei, fa mes de 4 anys

Si les institucions i organismes no estan per la labor, poca cosa podem fer.

Valoració:6menosmas
Per Joan, fa mes de 4 anys

Jo tenia entès que les llengües oficials de l'universitat són el català i l'anglès.
Si això és així, llavors, què fan, els professors donant classes en castellà???
En qualsevol cas, també, si la llengua de l'administració és la catalana, perquè no es compleix la llei???
Si el claustre de l'universitat no fa complir la llei de normalització lingüística, llavors se l'hauria de denunciar (igual que al govern que ho permet).

Valoració:9menosmas
Per Vergonya!, fa mes de 4 anys

Perque quan s'intenta conservar la nostra llengua materna, els cridots i el renou de la comunitat forastera espanyola i estrangera i dels fatxes renegats, fan mal a les orelles.
I encara fan més mal els feixistots mallorquins, que se creuen que estimar la pròpia terra és ser deslleïal a Espanya, que no els forasters, que només s'aferren als primers per no haver se d'esforçar se un mínim per adaptar se a noltros.
Tenim la pitjor casta de nouvinguts, però també massa dels nostros tenen molt per desitjar.

Valoració:10menosmas
Per radicalitat perenne, fa mes de 4 anys

En voure s´article creis que tan sols hi ha una solució, defensar amb tota sa força es nostro català. Sens excuses ni contemplacions. Ja basta de mitges tintes.

Valoració:9menosmas
Per Macià, fa mes de 4 anys

"I tant", qui calla són els nacionalistes espanyols, amagant l'origen de la castellanització, que no és un fenomen meteorològic sinó una política duita a terme per l'Estat durant el temps que l'ha poguda aplicar. La primera condició perquè els empresaris de premsa se decidesquin a publicar en la nostra llengua és tenir la població alfabetitzada en català, però resulta que encara bona part dels mallorquins foren escolaritzats en castellà i tenen dificultat per llegir la seva llengua, i a damunt no la saben escriure. Això ha de menester mà de metge per revertir la castellanització.

Valoració:0menosmas
Per I tant, fa mes de 4 anys

El castellano domina en las aulas y..... en la prensa palmesana. Y calláis como tumbas, ya que no tenéis lo que hay que tener. Y no me refiero a atributos sexuales, que una cosa no va con la otra.

Hay que mantener el chirimbolo y procurando que los dueños no se enfaden.

Valoració:-10menosmas
Per barrufet, fa mes de 4 anys

-M´emprenya molt llegir aixó si es que es cert,.....(si una grant part de la totalitat del profesorat catalanoparlant
de la UBI s´expressa en castellà al donar las clases tenim la batalla perduda a la llarga).

Valoració:24menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente