Les Balears podrien arribar la setmana vinent a un punt de «transmissió zero» del coronavirus, així i tot no significaria arribar a «els zero contagis». Així ho ha explicat aquest dimecres el portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses de Balears, Javier Arranz, en la seva compareixença per a valorar les últimes dades d'incidència de la Covid-19 a les Balears.
Arranz ha subratllat que les dades de les últimes 24 hores (sis morts, 31 positius i 37 altes més) permeten parlar d'una «dinàmica estabilitzada» de casos que podria facilitar que a les Balears s'aconseguís la setmana pròxima la «transmissió zero». El portaveu ha insistit que aquesta transmissió zero no suposa que no es registrin contagis sinó que podrien donar-se no tant entre la població en general sinó en llocs i escenaris concrets com a centres sanitaris o residències i que permetrien «un major control sobre la transmissió».
Així, encara que continuarà havent-hi contagis, aquest escenari permet un «major control sobre la transmissió», després d'haver superat una «fase aguda de contagis». Amb aquest panorama, ha explicat Arranz, ja es treballa a ampliar la detecció el contagi «ràpidament» tant en persones amb símptomes respiratoris com en persones que no presenten símptomes i poder detectar així el nombre més gran possible de persones susceptibles de transmetre el virus.
Així, ha afegit, el següent pas és posar a la disposició de les infraestructures sanitàries més pròximes a la població, com els centres de salut, els instruments de detecció. Arranz ha explicat que aquesta ampliació de la detecció es posarà en marxa per fases, començant pel personal sanitari, les persones majors amb o sense símptomes, o les persones que conviuen amb persones que han donat positiu.
Sobre la possibilitat que aquest «control de la transmissió» pugui desembocar en una desescalada del confinament, Arranz s'ha remès a la línia d'actuació del Ministeri de Sanitat, així com als òrgans que assessoren el Govern en aquesta matèria, per a assegurar que no hi ha cap decisió referent a això.
Sobre el canvi de criteri a l'hora de comptabilitzar les persones mortes, Arranz ha subratllat que les Balears és un dels territoris que «garbella» les dades de les residències i que «és difícil» que una persona hagi mort en alguna residència o hospital i no se li hagi fet la prova de detecció, encara que ha reconegut que pot haver-se donat algun cas aïllat al qual no s'hagi arribat.
Com al fet que persones sense patologies prèvies hagin mort per coronavirus, el portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses ha explicat encara «no es disposa d'informació suficient» per a revelar la incidència del virus, per exemple, en persones per sota dels seixanta anys. Arranz també ha explicat que als hospitals ja s'estan aplicant protocols per a facilitar i millorar l'acompanyament i els comiats en els moments de la vida dels pacients.