algo de nubes
  • Màx: 13°
  • Mín:
13°

L'STEI presenta un recurs contra l'actual decret de català a la sanitat

L'STEI Intersindical ha presentat un recurs contenciós administratiu contra l'actual decret que regula l'acreditació de la competència lingüística en català als professionals de la sanitat pública. El sindicat pensa que aquest decret «no s'ajusta a la Llei 4/2016 de 6 d’abril, de mesures de capacitació lingüística per a la recuperació de l’ús del català en l’àmbit de la funció pública, i que les persones que fan comptes obtenir una plaça definitiva en aquestes illes han de poder acreditar la competència lingüística en les dues llengües oficials».

L’STEI Intersindical pretén que es faci efectiva la normalització lingüística a les Illes Balears (normativa de 1986) i un tractament igualitari entre les dues llengües oficials. Per al sindicat de les Illes el decret fa una «excepció general i sine die del requisit de català per a l’accés a l’ocupació pública del personal estatutari sanitari, mesura que la Llei 4/2016 no preveu».

«L'atenció al pacient ha de ser de qualitat i les persones que assisteixen a un centre sanitari han de poder triar en quina llengua es volen comunicar i han de poder exercir el dret a parlar la llengua pròpia del territori. Per això, el professional sanitari ha de tenir la capacitat lingüística en ambdues llengües oficials necessària per poder garantir aquesta comunicació», expliquen des del sindicat.

L’STEI Intersindical ha proposat en diversos fòrums la manera de fer compatible demanar el català i no deixar cap plaça sense cobrir per aquest motiu. Denuncien que cap d'aquestes aportacions foren ateses. «Aquests professionals fa estona que es preparen per complir amb aquest requisit. Hi ha lleis a nivell estatal que ho preveuen des del 2003 i molts d'aquests treballadors ja tenen el nivell que se'ls pot exigir».

Aquest contenciós administratiu que ha presentat l'STEI Intersindical no afecta la convocatòria d'oposicions, ja que no ha demanat al jutge la suspensió cautelar del decret, per no interferir en un procés selectiu i d'accés a places definitives que el sistema de salut de les illes necessita. L'STEI Intersindical defensa el dret a parlar les dues llengües oficials a la sanitat pública. «Si millora la comunicació i l'atenció al pacient també millorarà el diagnòstic, el seguiment del tractament i la qualitat general del sistema de salut de les Illes Balears».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Marxem i ho saps!, fa mes de 6 anys

@ Guiem. En el seu cas ho entenc perfectament, sobre tot veient el seu nivell de català escrit. Millor faci servir el castellà, li serà mes fàcil.

Valoració:1menosmas
Per Guiem, fa mes de 6 anys

M,estim mes metge sensa catala que catala sensa metge

Valoració:-1menosmas
Per Marxem i ho saps !, fa mes de 6 anys

Aquest dematí he anat al metge ( Son Pisà ), he parlat al metge en català, ell ha respost en castellà, continuo en català i la cara del metge a començat a canviar de forma important, cap a una mena d’odi per no parlar-li en castellà. Devant de la, mes que probable, confrontació he decidit parlar amb la meva llengua materna... el Danés.
Obviament he marxat i he demanat un canvi de metge.

Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente