L'STEI intersindical s'ha dirigit al Govern per exigir-li que compleixi el pla d'actuacions en matèria de política lingüística aprovat pel Consell Social de la llengua i faci passes en pro a la normalització del català.
Segons han informat, l'Ib-salut prepara una moratòria perquè el personal sanitari no hagi d'acreditar competència lingüística en tota la legislatura. En aquest sentit, L'STEI denuncia que el Govern impedeixi que el personal sanitari pugui entendre tota la gent usuària de la sanitat pública.
El juliol del 2016 el plenari del Consell Social de la llengua catalana va aprovar un Pla d'actuacions en matèria de política lingüística, «que ara veim que no es compleix», han lamentat.
Des de l'STEI recorden la recuperació, durant aquesta legislatura, la captació en català dels treballadors de l'administració. També recorda la moratòria de quasi un any per al personal que treballa a la sanitat pública fins a l'any 2017. Amb tot, ara des de l'STEI es demanen si la feina feta pel Consell Social «no serveix de res i, a més, es fa sense tenir en compte el que s'aprovà l'any passat».
El BOIB del dijous 23 de febrer 2017 publica l'anunci d'un Projecte de decret d'exigència del coneixement de llengua catalana del Servei de Salut de les Illes Balears. «Contràriament al que es va anunciar quan es va aprovar la modificació de la Llei de funció pública», ara el Govern amplia fins al final de la legislatura la possibilitat que el personal de l'Ib-salut sigui competent per entendre tota la població de les Illes Balears.
Des de l'STEI recorden que han passat més de 30 anys des la publicació de la Llei de normalització lingüística aprovada per unanimitat al Parlament de les Illes Balears. Aquesta llei preveu garantir la supervivència de la llengua catalana, treballar per a la cohesió social i ser un instrument per a la integració de les persones nouvingudes. La llei regula que, progressivament, s'avanci en el coneixement i l'ús de la llengua catalana per arribar a la igualtat plena del català amb l'altra llengua oficial, pel que fa als drets dels parlants. «Entre aquests drets hi ha el de poder ser atesos en català», han assenyalat.
Per això, L'STEI Intersindical exigeix que el Govern rectifiqui. Des del seu punt de vista «normalitzar la llengua catalana en l'àmbit sanitari és garantir la igualtat d'oportunitats de tota la població pel que fa als drets lingüístics en l'àmbit sanitari». «Ningú pot ser discriminat en un hospital per raó de la llengua oficial que parla», han afegit.
A més, des de l'STEI consideren que les necessitats del servei i la competència lingüística a la sanitat pública són compatibles. «Els treballadors de sanitat són persones preparades i competents i adquirir un determinat nivell de català no és difícil», han afirmat.
Jo de sa sanitat lo que vull es que me vegi un bon metge, que me diagnotiqui encertadament i que me recepti igual de bé, i me curi des meus mals, si ho fa amb una llengo o s'altre en rus o leton oesloveno mes igual