Al·legar ignorància
Ignorar les lleis no eximeix d’haver-les de complir. Vull dir que una persona que desconegui les normes de circulació i les incompleixi pot ser multada, i el fet de desconèixer les normes no només no constituirà un atenuant, sinó que li agreujarà lasituació.
Espanya com a religió
La Generació del 98, una de les més destacades de la literatura espanyola, va fer una tasca molt curiosa, digna de veure per l’observador que s’hi vulgui entretenir, consistent a somatitzar la qüestió nacional.
Creix o baixa, l'ús del català?
M’ha sorprès veure a diversos titulars de diaris (i d’altres mitjans de comunicació) que, segons el darrer Informe sobre els usos lingüístics als territoris de llengua catalana, l’ús de la llengua pròpia (és a dir, del català) hi està baixant.
Plebiscitàries?
Recentment, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha repetit que les eleccions del 27 de setembre a Catalunya seran “unes eleccions autonòmiques més”. Aquesta afirmació està en consonància amb la idea que té el primer ministre espanyol que Catalunya és “una comunitat autònoma més” del regne d’Espanya.
Grècia i Europa
N’Alexis Tsipras ha mostrat una especial habilitat a l’hora de cobrir-se l’esquena per dur endavant la llaguiosa negociació amb les Institucions (ara en diuen així) en relació al finançament del país, i a la gestió del seu deute.
Grans temes desapareguts en combat
La idea del canvi va ser determinant per al desenllaç de les passades eleccions municipals (i autonòmiques, a les comunitats no autònomes). La gent volia canvi. Per què?
L'espasa de la LOMQE
Els equips progressistes que agafaran, molt majoritàriament, les regnes de les diferents institucions, a causa dels resultats electorals de les últimes eleccions municipals i autonòmiques (a les comunitats no autònomes) es trobaran alguns regals enverinats.
Eleccions i canvi
La gent, a les últimes eleccions, ha votat pel canvi. Aquest ha estat un dels comentaris més repetits a l’hora de valorar els resultats de les passades eleccions autonòmiques (a les comunitats no autònomes) i municipals (arreu del regne d’Espanya).
Més compromís
València, Menorca i Formentera configuren, avui més que mai, el mapa sentimental postelectoral d’aquells que ens escarrassam des de sempre per un projecte compartit a la nació sencera.
La llengua, en campanya
Si la qüestió no fos tan extremadament sensible, ens hauria de sorprendre notablement que la llengua (vull dir, evidentment, la política lingüística) no hagi entrat en campanya aquestes dues passades setmanes.
Liberalitat davant supermegaego
Ja ho tenia, el vell Alejandro Lerroux –el que deia que els seus correligionaris havien de convertir les monges en mares i que va acabar amortallat amb un hàbit de franciscà-, això de no cabre dins el seu propi Ego. Tots els individus públics que tenen una mala relació amb la democràcia solen patir també d’un estirament fora mesura.
El català, a Espanya i a Europa
La llengua catalana no interessa a Espanya. Aquesta és la conclusió que podem treure de l’informe sobre l’ensenyament de la llengua catalana fora dels Països Catalans que ha presentat Àlex Susanna, director de l’Institut Ramon Llull, la institució encarregada de la promoció exterior de la llengua i la cultura catalanes.
Quadripartidisme millor que bipartidisme?
S’ha escrit molt contra el bipartidisme. He de reconèixer que jo mateix, en determinades etapes, hi he contribuït. El dipartisme PP-PSOE, al Regne d’Espanya, ha generat un sistema polític notablement encarcarat, amb la sensació de democràcia segrestada, amb un sistema clarament partitocràtic, i un llarg etcètera de xacres que hi podem afegir.
Recanvi de frontisses a Espanya?
Diumenge dia 22 de març se celebraren eleccions al Parlament d’Andalusia. Alguns les observaven com una mena de primàries de les eleccions generals espanyoles que s’han d’organitzar abans d’acabar l’any 2015. D’altres, senzillament, les veien com un banc de proves per a possible futurs canvis.
Més sobre els cristians a l'orient mitjà
Cada dia ens despertam amb una nova notícia impactant sobre les barbaritats comeses per l’Estat Islàmic. Un dia són presoners de guerra portats dins gàbies, com si fossin animals, ruixats amb benzina i cremats davant la multitud embogida.
Ramon Llull, pare de la pàtria catalana
Cada nació mínimament consolidada compta amb els Pares de la Pàtria. El terme, sinònim de pares fundadors i similars, s’usa molt habitualment, no només dins la literatura anglosaxona o americana, sinó també dins altres tradicions historiogràfiques i culturals.
Alerta amb la inoculació política
El sistema de les vacunes aplicat als cossos vius s’assembla prou al sistema inoculatori aplicat a la variació política. M’explicaré. Quan hi ha en marxa algun procés real de canvi, en un sistema democràtic, per mantenir les estructures actuals, fa falta fer la impressió que hom és a punt de canviar-ho tot. En termes de la Trinca, cal canviar-ho tot perquè tot segueixi igual.
I enguany Joan Veny
Va ser una alegria, quan, ara fa tres anys, sabérem que havien concedit el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a l’entranyable amic i extraordinari historiador i erudit Josep Massot i Muntaner. Vàrem tenir ocasió de celebrar-ho al Palau de la Música Catalana. I ens quedà un regust de boca ben agradable.
Regeneracionisme
Tornam a poder observar una tendència molt espanyola que, durant un parell de dècades, havia romàs amagada. Però fa com el Guadiana, i va apareixent i desapareixent; es veu, i de sobte se’n perd la pista, i una mica més endavant es torna a veure. Es tracta de la tendència a trobar, cada parell (de vegades pagès) de dècades, una formació política, un moviment social, alguna cosa, que puguin fer passar per la clau que portarà a la regeneració del Regne d’Espanya o, el que hauria de ser la mateixa cosa, la societat espanyola.
Mirall grec?
Diumenge passat, la coalició Syriza (terme que podríem traduir per “Efervescència” o “Bullidissa”) va guanyar les eleccions a Grècia. En segon lloc hi va quedar Nea Demokratia (això no necessita traducció). La distància en escons no guarda relació amb la distància real en nombre de vots (i en percentatge): en el sistema electoral grec, per afavorir la governabilitat, automàticament la força més votada rep una suma de cinquanta diputats més.
- Un centenar de vehicles de mercaderies amb destinació a les Balears estan retinguts a València i Barcelona
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- Denuncien diverses irregularitats en la gestió de la Policia Local de Calvià
- Aproven tres borses de feina a l'EMT Palma amb l’exigència del B2 de castellà i l’exclusió del català