Doblers i nou batle per al 2010
Ja hi ha pressupost de 2010 a Capdepera: quasi 16 milions d'euros per a l'any que ve. Aquests pressuposts passaran a la història per dos fets: primer, perquè s'han aprovat els presentats per un grup a l'oposició (Es Grup) i, en segon lloc, perquè per primera vegada es tiren endavant abans que comenci l'exercici al qual van destinats. Ha estat de rècord: en un mes, s'ha aconseguit aprovar els del 2009 i els del 2010.
Els 765 expropiats pel tren de Manacor-Artà fan “via” a cobrar
Mentre que alguns fa anys que reivindiquen el pagament de les expropiacions i fins i tot han hagut de constituir-se en plataforma per reclamar els seus drets, altres han tingut més sort i han fet "via" a cobrar. L'empresa pública Serveis Ferroviaris de Mallorca ha posat en marxa el pagament dels doblers per les expropiacions de terrenys als afectats per la recuperació de la línia de tren Manacor-Artà. La xifra puja a 4.317.975 € per un total de 765 finques expropiades. Se n'abona, provisionalment, un 70%.
Gabellí de Cala Rajada i nascut a fora
Gabellí d'entre 25 i 39 anys, resident a Cala Rajada i nascut a fora. Aquest és el perfil majoritari del ciutadà del municipi de Capdepera. Aquestes dades curioses, entre moltes altres, es desprenen de l'estudi sociodemogràfic del municipi, inclòs en el Pla municipal de serveis socials, elaborat per l'Ajuntament de Capdepera. Aquesta iniciativa pionera analitza el funcionament actual dels serveis socials del municipi i es proposen diferents solucions i recursos per cobrir les necessitats i millorar-ne la gestió.
Madrid hi insisteix: millorarà l'accés públic a tota la Costa dels Pins
Madrid hi insisteix: l'objectiu del Ministeri de Medi Ambient és millorar l'accés públic a la Costa dels Pins. El mes de setembre del 2007 ja anunciava la creació d'un camí de vianants a la primera línia de la costa serverina per garantir l'accessibilitat als visitants sense dificultats. Dos anys després el camí no està fet, però ahir el delegat de Costes, Celestí Alomar, reiterà que es treballa en aquest sentit i que les pretensions del Ministeri inclouen assegurar el dret de pas per la zona de domini públic maritimoterrestre.
Un bosc amb arrels alemanyes
A partir del proper dia 1 de novembre i durant els pròxims cinc anys cada turista que viatgi a les Illes amb el principal majorista alemany TUI suposarà una donació de 0,50 cèntims per fer possible un ambiciós projecte de reforestació de la finca d'Aubarca que inclou la sembra de 57.600 arbres en un extensió total de 48 hectàrees. Es tracta d'una zona ubicada dins el Parc Natural de Llevant i que es troba en estat de regressió per incendis històrics que ha patit i que ara cobrarà vida. Així, es recuperarà el paisatge verd d'un temps amb el projecte TUI Bosc, un bosc a Aubarca que tindrà 28.800 pins i 28.800 ullastres. Uns arbres d'aquí i per a aquí amb arrels alemanyes que neixen per donar com a fruit la millora ambiental i el desenvolupament sostenible de les Balears. Ahir es donava el sus a aquesta actuació gràcies a un conveni signat entre la Conselleria de Medi Ambient i TUI. Una iniciativa que suposarà una aportació de 663.00 € per part de l'empresa alemanya.
Vinyetes d'un temps passat
Col·leccionistes, devoradors de còmics, aficionats o simplement lectors a la recerca d'antigues novetats varen visitar ahir dematí el claustre Sant Vicenç Ferrer de Manacor per gaudir de la vintena edició de la Fireta de llibres i còmics vells, que va reunir una àmplia i variada oferta apta per a tots els gusts i també per a totes les butxaques.Milers de llibres guardats sota set claus varen despertar d'una llarga letargia i varen tornar a veure la llum. Les imprescindibles aventures del Capità Tro i dels superherois de sempre, Spiderman i Superman, varen passar entre les mans dels visitants i molts varen ser destinats a una altra vida, ja fos com un exemplar a afegir a una col·lecció preuada o com un entreteniment per a un diumenge qualsevol. Als llibres la història sempre es repeteix, per això mai no moren de vells.
El Govern exigeix a Costes que hi posi “ja” el seu gra d'arena
El Govern balear va carregar ahir contra la Demarcació de Costes per la "manca d'actuació" a la malmesa platja de cala Agulla. El conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, llançà un missatge clar i contundent al delegat de Costes, Celestí Alomar. Va denunciar que "el Govern central no ha complert les seves obligacions", alhora que va exigir que posàs en marxa "ja" la regeneració de cala Agulla amb el projecte d'extracció dels sediments del mateix litoral. A més, hi posà data: "Que aquesta actuació estigui feta abans del mes d'abril de l'any que ve, per a la propera temporada turística". Grimalt entén que "l'Ajuntament de Capdepera ha fet la seva feina i ha introduït sistemes de gestió ambientals a les platges. Per això, cal que els altres també facin la seva funció perquè la platja recuperi el seu aspecte i pugui tenir arena".
Amb l'aigua al coll
L'oposició de Capdepera ha posat l'equip de Govern en la corda fluixa. El PP, EU-EV i Es Grup han tancat les portes a qualsevol negociació fins que no s'arregli "el desgavell econòmic" actual. Aquestes són les condicions: "Fins que no es faci una auditoria externa, es compleixin les mesures adoptades per l'equilibri pressupostari i es retornin els préstecs, no ens tornarem a a asseure per discutir ni modificacions dels pressuposts ni aprovació de les utilitzacions dels romanents, ni els pressuposts del 2010, ja que els dels 2009 ja no creim que s'aprovin".L'oposició fa valer una vegada més la seva majoria i ha registrat una moció amb aquest advertiment i al·lega que "no podem ser còmplices d'aquesta manera de desgovern". El passat d'abril, també conjuntament, els grups de l'oposició denunciaren que el Consistori anava cap a la fallida tècnica i demanaren que es prenguessin una sèrie de mesures per aturar-ho.
Tots units contra les serps
Hi ha hagut acord i han decidit unir forces per acabar, o almanco mitigar, un greu problema que des de fa temps ha aixecat l'alarma social a Capdepera. La plaga de serps invasora que té els veïns de la localitat atemorits sembla que comença a tenir els dies comptats. La Societat de Caçadors i responsables de l'Ajuntament de Capdepera es varen reunir aquesta setmana amb la Direcció General de Medi Forestal i protecció d'espècies de la Conselleria de Medi Ambient.
Son Servera recupera el molí fariner de Ca s'Hereu
Hi ha elements que formen part de la història dels pobles. El molí de vent fariner de Ca s'Hereu de Son Servera s'ha mantingut ferm i ha estat testimoni de moltes de les vivències dels veïns. A poc a poc, amb el temps s'ha anat deteriorant i per això necessitava mà de metge amb urgència. S'ha posat fil a l'agulla, l'operació ha començat i a final d'any ja lluirà el seu millor aspecte.
L'Ajuntament demana que els constructors paguin les anomalies del Teatre d'Artà
Ja ho havien anunciat i ara ho faran realitat. L'Ajuntament d'Artà demanarà responsabilitats a l'arquitecte, a l'aparellador, als tècnics i als constructors del Teatre Municipal de la localitat, construït el 2001, per les deficiències estructurals detectades a l'edifici arran d'un informe encarregat per la Sala. Fins ara, el Consistori ha hagut de gastar 50.000 euros per tal d'esmenar part de les deficiències localitzades al recinte. Tot es remunta al maig de 2007, quan la Policia Local va haver d'acordonar el teatre pel perill provocat per la caiguda de peces de marès en els laterals de l'edifici, una zona freqüentada on juguen molts d'infants. Eren unes mesures preventives per evitar-hi una desgràcia. Després d'això, l'Ajuntament encarregà una auditoria per tal d'esbrinar quins eren els problemes autèntics que patien les dependències.
Banyalbufar, disposat a anar als jutjats per evitar l'extracció d'arena
Banyalbufar no consentirà que es maltracti la riquesa natural. "Un fons marí patrimoni de Mallorca i de tota la Humanitat". L'Ajuntament s'ha posat en peu de guerra i anirà fins allà on faci falta per evitar que el Ministeri de Medi Ambient executi el projecte d'extracció d'arena de Banyalbufar per regenerar la platja de cala Agulla.
El Govern carrega contra Costes per la regeneració de cala Agulla
La Conselleria de Medi Ambient ha mostrat indignació i sobretot "sorpresa" davant la intenció de Madrid de posar en marxa la regeneració de cala Agulla amb arena de Banylbufar. El director general de Qualitat Ambiental, Josep Lliteres, va recordar ahir que la Unió Europea no vol aquests tipus d'extraccions, alhora que va advertir que l'execució d'aquest projecte posa en perill la declaració de Reserva de la Bioesfera de la serra de Tramuntana. "Si es tira endavant aquesta actuació, que té un informe negatiu de la Comissió balear de Medi Ambient i que pot produir un dany a la biodiversitat, no es donarà una imatge d'aposta pel patrimoni natural i la Unesco no acceptarà aquesta declaració".
Costes regenerarà cala Agulla amb arena de Banyalbufar
Madrid regenerarà la platja de Cala Agulla amb arena procedent del jaciment de Banyalbufar, tot i la forta oposició que hi han plantejat l'Ajuntament de Capdepera, diverses associacions i col·lectius i malgrat l'existència d'un informe en contra de la Comissió Balear de Medi Ambient amb data de 5 de setembre de 2008. La situació ha fet un gir de 180 graus i n'ha agafat més d'un per sorpresa. Quan semblava que tot era a punt per regenerar cala Agulla amb sediments de la mateixa platja submergida, ara es dóna el sus a aquesta altra alternativa. Així, el Ministeri de Medi Ambient va treure ahir a exposició pública el "projecte de recuperació i estabilització de la platja de Cala Agulla" a través del qual es proposa l'extracció d'un volum de 150.000 metres cúbics de sediments en aigües pròximes a la costa de Banyalbufar per a l'estabilització definitiva d'aquesta platja tant malmesa d'ençà del temporal de novembre de 2001.
La propietat de l'hotel Son Moll vol reprendre les obres
Les obres es varen aturar l'endemà de la tragèdia. Foto: Arxiu La propietat de l'hotel Son Moll, l'entitat s'Entrador SL, ha presentat un projecte a l'Ajuntament de Capdepera per poder reprendre les obres de remodelació de l'establiment turístic que es va esbucar el passat 16 de desembre i que provocà la mort de quatre treballadors. S'Entrador SL vol continuar amb la reforma tot i que les obres tenen un expedient d'infracció urbanística obert i el tema és en mans dels jutjats de Manacor a l'espera d'una resolució judicial i d'un informe pericial que en determini les causes de l'esfondrament. La propietat també s'acull al decret Nadal per poder remodelar l'hotel i augmentar la categoria per tal de passar de tres a quatre estrelles. Quan es va produir la tragèdia, l'edifici no tenia la llicència pertinent, ja que mancaven una prèvia de Turisme i una de Costes.
"Ni una gota d'aigua tudada" a Capdepera
A Capdepera no es vol tudar ni una gota d'aigua. L'Ajuntament convida els veïns del municipi a "enganxar-se al repte de l'aigua". Aquest és el lema de la campanya. Des del departament de Medi Ambient se n'ha impulsada una de conscienciació ciutadana per a l'estalvi de l'aigua.
17 països d'arreu del món parlen en català a Artà
Imatge dels participants en l'experiència d'intercanvi. Foto: A.Bassa. Un total de 25 joves de 17 països diferents farà una autèntica immersió lingüística a Artà. Hongria, la República Txeca, Israel i el Canadà, entre molts altres països d'arreu del món, seran més a prop del català gràcies a la VIII edició del Campus universitari de la llengua catalana, que es torna a desenvolupar a Artà, fins al proper dia 7 d'agost. L'organització d'aquesta activitat és a càrrec de l'Institut Ramon Llull i del Govern d'Andorra i s'adreça a persones que estudien català fora del domini lingüístic. Ahir, l'Ajuntament d'Artà va voler fer una recepció oficial als participants i els va convidar a coca de trempó i de pebres, perquè puguin assaborir la gastronomia de la terra. Molts parlen el català perfectament i altres el comencen a aprendre, però tots es mostren molt il·lusionats per passar a l'Illa uns dies que contribuiran a millorar el seu català, après a les universitats dels seus països d'origen.
Sant Llorenç viu un boom de natalitat mai vist
Tal vegada és per allò que els infants vénen amb un pa davall el braç que a Sant Llorenç, en temps de crisi, es viu un autèntic auge de la natalitat. Segons dades municipals, en aquests moment hi ha un total de 56 dones embarassades que tindran el fill en el proper curs escolar. Aquesta és una xifra prou considerable que ha obligat l'Ajuntament a posar-se a treballar per crear noves infraestructures educatives.
Artà, il·lustres i d'or
Han contribuït a fer d'Artà un lloc privilegiat. Han lluitat de valent per dur endavant els seus somnis, els seus projectes i les seves curolles i ara són patrimoni dels artanencs. Això s'ha d'agrair i en veu ben alta. Per aquest motiu el poble d'Artà va voler retre homenatge públic a tres homes
Acampades il·legals
Just a l'entrada un cartell hi dóna la benvinguda. S'hi pot llegir en quatre idiomes: "La Punta de n'Amer és una Àrea Natural d'Especial Interès de propietat privada d'un gran valor natural, cultural i històric que permet passejar pels seus camins i gaudir d'un entorn únic a Mallorca. Contribuïu a la seva conservació!". A baix, uns senyals amb una sèrie de prohibicions, com ara les de fer foc, acampar i també plantar autocaravanes en tot aquest espai protegit. Prohibicions que, darrerament, molts han ignorat a la lleugera i sense cap tipus de contemplacions.Ara mateix, s'ha desbordat el nombre d'acampades que es duen a terme en aquest indret protegit.
- Un centenar de vehicles de mercaderies amb destinació a les Balears estan retinguts a València i Barcelona
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- Denuncien diverses irregularitats en la gestió de la Policia Local de Calvià
- Aproven tres borses de feina a l'EMT Palma amb l’exigència del B2 de castellà i l’exclusió del català