Calvo estudia què fer amb el monument al Baleares
Cort dirigeix ara el seu objectiu cap al monument del creuer Baleares situat a la plaça de la Feixina, al barri de Santa Catalina. Una setmana després que l'Ajuntament de Palma decidís tomar l'obelisc dels Jinetes de Alcalá ubicat a la plaça de la Porta de Santa Catalina, la batlessa de Palma, Aina Calvo, assenyalà ahir que el següent pas serà aplicar la Llei de la memòria històrica al monòlit del creuer Baleares, situat a pocs metres del recent desaparegut obelisc. Aquest monument va ser inaugurat pel general Franco dia 16 de maig de 1947, amb la benedicció del bisbe de Mallorca. Va ser construït amb els doblers d'una subscripció popular. La primera edil confirmà que Cort ja està elaborant els estudis tècnics pertinents per valorar de quina manera li aplicarà la llei -contextualitzant el monument o bé enderrocant-lo. Sense concretar el contingut d'aquests informes ni fer cap afirmació clara, la batlessa tampoc no descartà la possibilitat que es llevi el monument. Entre altres coses perquè, segons argumentà, l'origen històric del monòlit de la Feixina ha estat conegut des de sempre per tots els ciutadans.
El monòlit ja no hi és
Finalment, l'Ajuntament de Palma ha retirat el monument de la plaça de la Porta de Santa Catalina erigit en honor dels Jinetes de Alcalá, el grup de militars que durant la Guerra Civil col·laboraren a Mallorca amb l'aixecament franquista. La reforma de la plaça, una de les obres que es duen endavant amb doblers del Fons Estatal d'Inversions Locals, no preveia l'esbucament de l'obelisc. Cort ho justificà en un primer moment al·legant que el monòlit era del segle XIX, anterior al franquisme, i que els veïns volien que es conservàs. Però aviat començaren a aparèixer proves que en demostraven l'origen feixista.
Cort retira el monòlit feixista dels Jinetes de Alcalá
Font: youtube.com L'Ajuntament de Palma retirà ahir el monument feixista de la plaça de la Porta de Santa Catalina, erigit en els anys quaranta en memòria dels Jinetes de Alcalá, un grup de militars que durant la Guerra Civil jugaren un destacat paper en favor dels colpistes. Ahir de matí fou signat el decret de batlia que ordenava la retirada del monòlit en aplicació de la Llei de memòria històrica a proposta de l'àrea de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, el departament encapçalat per la regidora Nanda Ramon.
Cort: aprendre dels errors
De vegades, la manera de fer les coses assoleix un pes que la fa quasi equiparable a la seva execució. La història de l'obelisc en memòria dels Jinetes de Alcalá ha estat un enfilall de despropòsits que l'equip de govern de Cort hauria d'examinar i analitzar en profunditat per evitar cometre el mateix error en el futur...
Ara, colomets
Un dels personatges estrambòtics i populars de la Palma d'un temps -Don Toni Moranta, potser?- es passejava amunt i avall amb una maleta plena de pedres. Probablement no sabia què fer-ne, de les pedres. A la senyora Calvo li passa quelcom de semblant. Té un...
Grosske veu amb bons ulls que es llevi l'obelisc
El segon tinent de batle de l'Ajuntament de Palma, Eberhard Grosske, es manifestà la setmana passada a favor que l'obelisc de la plaça de la Porta de Santa Catalina, erigit als anys 40 del segle XX en memòria dels Jinetes de Alcalá, sigui tret d'aquest espai. Grosske explicà en acabar el debat de política general de la ciutat que hi ha consens amb els veïns de la zona per llevar el monument de la plaça i que, per tant, ell ho veuria amb bons ulls."Nosaltres hem reivindicat durant molt de temps que monuments feixistes com la cruz de los caídos o el monument de la Feixina no estiguessin als carrers de Palma", recordà el regidor.
La Porta de Santa Catalina serà una plaça per a la conciliació
La plaça de la Porta de Santa Catalina, anomenada dels Jinetes de Alcalá durant el franquisme, ha estat protagonista de diverses polèmiques aquests darrers anys, la darerra per l'obelisc, que el Consistori està disposat a tomar quan tingui l'aval d'un informe ja encarregat.
Cort decidirà en quinze dies si toma l'obelisc
L'Ajuntament de Palma ha encarregat un estudi davant la possibilitat que ha sorgit de llevar d'enmig l'obelisc feixista de la plaça de la Porta Santa catalina erigit el 1941 en honor al grup de colpistes de 1936 coneguts com els Jinetes de Alcalá. L'informe, que estarà enllestit en uns 15 dies, l'han encomanat al cronista de Ciutat, Bartomeu Bestard, de sensibilitat conservadora.
El PSM actuarà per eliminar l'obelisc feixista
El secretari general de la Federació de Palma del PSM-EN, Biel Riera, afirmà ahir que l'obelisc de la plaça de la Porta de Santa Catalina, erigit en homenatge als Jinetes de Alcalá, s'ha de retirar de l'espai públic de la ciutat aprofitant el procés de remodelació d'aquesta plaça. El dirigent nacionalista fonamentà la posició de la seva formació en el fet que els darrers informes municipals constaten que el monument va ser erigit durant la postguerra en homenatge a aquest grup colpista.
L'Ajuntament ara estudia llevar l'obelisc
L'Ajuntament de Palma diu ara que estudiarà la petició realitzada per l'Associació memòria de Mallorca d'eliminar de la plaça de la Porta de Santa Catalina l'obelisc feixista erigit en honor dels grup de colpistes de 1936 anomenat Jinetes de Alcalá. Després de setmanes de negar-ne l'origen feixista i de mantenir la posició de conservar-lo, Cort ara reconsiderarà la possibilitat d'encarregar un estudi per determinar de quina manera aplica sobre l'obelisc la Llei de memòria històrica.
Palma, ciutat oberta
La inevitable retirada de l'obelisc feixista de la plaça de la Porta de Santa Catalina és un fet essencial per a la Palma contemporània. La presència del monòlit significa l'agenollament de la desfeta societat palmesana del 1941 davant els instructors dels...
L'obelisc dels funcionaris
La setmana passada va ésser d'una vulgaritat aclaparadora. Cal atribuir-la a les eleccions. Ni el PSOE disposa d'Er Arfonzo en primera línia de la dialèctica electoral, ni el Partit Popular pot donar més protagonisme al Professor de Georgetown, si no vol que...
Marejar la perdiu
L'obelisc no es tomaràper uns fets estrafolaris,dedicar-lo als funcionarisrepresaliats. Au, ja està!L'esquerra s'ha de tornar(ben prest) a redefinir,que si aquest és el camíper la nostra societatel món està arreglatper ser millor que el d'ahir.
Cort es tanca i no tomarà el monòlit dels feixistes
La documentació que prova l'origen feixista del monòlit de Santa Catalina no serveix al Consistori per rectificar la decisió de no voler llevar d'enmig d'aquesta plaça l'obelisc. Tampoc no el convencen les denúncies expressades per l'Associació de la memòria històrica ni les accions reivindicatives de fa una setmana per un grup antifeixista que pintà de vermell aquest símbol del Règim en una acció de rebuig i protesta.
De curts i d'ignorants
Malament va un país quan s'ha de demostrar el que és obvi. Però molt pitjor va quan se sent governat per curts, per incapaços de rectificar quan s'equivoquen i fan el ridícul. El cas de l'obelisc feixista és prou aclaridor. Calvo vol conservar l'obelisc dedicat el 1941 als...
Descoberts els documents de l'origen feixista de l'obelisc
Un informe fet per tècnics de Cort certifica que el monòlit de la plaça Porta de Santa Catalina va ser aprovat el 1941, fou dedicat als Jinetes de Alcalá i, abans, aquesta zona es trobava "en estat salvatge". L'estudi desmenteix la versió de l'equip de govern municipal, que fins ara ha justificat el manteniment de l'obelisc assegurant que era d'una època anterior. El document contradiu el que han afirmat fins ara la batlessa, Aina Calvo, i el seu regidor d'Infraetructures, Francisco Donate, que en l'actualitat desenvolupa la reforma de la plaça. Així mateix, diu que el monòlit "és un element no protegit per cap de les figures derivades de la legislació urbanística o de patrimoni històric".
Pintat de vermell
L'obelisc feixista que s'alça a la plaça Porta de Santa Catalina es despertà ahir ple de pintades de color vermell, la marca més simbòlica del comunisme i l'esquerra. Els fets es descobriren ahir dematí devers les 8 just quan els operaris encarregats de les obres de reforma de la plaça començaven la jornada laboral. Va ser llavors quan els empleats de l'obra trobaren que el monòlit tenia pintades uniformes fetes amb un vermell molt viu que afectaven tota la base i ben bé fins a la meitat de la part més alta del monument. El fet crida l'atenció ja que es produeix en un context en què la ciutadania de Palma manté divisions d'opinions sobre la necessitat de conservar o no aquest monòlit erigit a principi dels 40 en honor al grup conegut com Jinetes de Alcalá, que contribuí amb la trama colpista de 1936 i que després col·laborà amb el Movimiento. L'acció reivindicativa contra l'obelisc no va ser cap casualitat. Aquest acte tingué lloc durant la matinada d'ahir quan un grup desconegut fins ara, i que es fa denominar Milícia Antifeixista, pintà el monolit. Si més no, així ho feren constar ahir dematí fonts anònimes que contactaren amb aquest diari amb la intenció clara que se'n difongués la gesta i que s'autoproclamassin autors de les pintades davant les reticències de l'Ajuntament de Palma de no voler llevar d'enmig "aquesta ofensa a la democràcia".
Calvo i la memòria de les coses
El batle Dezcallar ordenà que es posàs una inscripció en llatí a l'obelisc feixista. El text, que no es pot veure avui en dia, deia. "La memòria de les coses". Convindria que la batlessa de Palma, Aina Calvo, recordàs aquesta frase del lleial franquista Jorge Dezcallar. Ella i...
Els Jinetes de Alcalá
Els Jinetes de Alcalá foren 29 oficials de Cavalleria adscrits al regiment de Villarobledo, destinat a Alcalá de Henares. El Govern va aprofitar uns incidents entre soldats i paisans per netejar la sala de banderes de conspiradors, una excusa força...
Experts avalen que el monòlit és feixista
Historiadors experts en l'evolució de les antigues murades de Palma avalen la tesi que l'obelisc de la porta de Santa Catalina sí que és un monument feixista erigit els anys 40 en honor als Jinetes de Alcalá. En el llibre El Baluard de Sant Pere i la Ribera del Moll, publicat el 1983 per l'editorial Promomallorca, els historiadors Aina Pascual i Jaume Llabrés certifiquen en un dels articles que el 1941 el Consistori de l'època remodelà la plaça de Santa Catalina i li canvià el nom pel de Jinetes de Alcalá.
ARCA no s'oposa a la retirada de l'obelisc
L'Associació per a la Revitalització del Centre Antic (ARCA) no s'oposaria al fet que Cort rectificàs i decidís finalment llevar l'obelisc feixista de la Porta de Santa Catalina perquè, segons ells, la importància patrimonial d'aquest monòlit és molt relativa.
Idees, praxis i oportunistes
Ningú no és socialista perquè tengui el carnet del PSOE, ni nacionalista perquè formi part d'una formació nacionalista, ni demòcrata perquè estigui inscrit a un partit democràtic. La política és conversió de teoria en pràctica. I les idees es demostren a...
Cultura es desentén de no llevar l'obelisc feixista
La regidora de Cultura a Cort, Nanda Ramon (Bloc), es desentén de la intenció que té l'àrea d'Infraestructures de l'Ajuntament de Palma de mantenir dret l'obelisc feixista que s'alça a la porta de Santa Catalina. El monument s'erigí per commemorar els 29 Jinetes de Alcalá que col·laboraren amb la trama colpista prèvia al 19 de juliol de 1936 i que, després, donà suport al moviment del Règim.
Cort ha de llevar l'obelisc, ja
L'obelisc erigit per Cort el 1943 als Jinetes de Alcalá és el més gran homenatge que queda dret als colpistes del 1936, i precisament amb motiu d'aquella rebel·lió. S'hi ha de trobar una sortida democràtica. Cal recordar que els Jinetes foren un grup de 29 oficials de...
L'obelisc en record dels Jinetes de Alcalá quedarà dempeus
Les obres de la plaça de la porta de Santa Catalina no esborraran la petja feixista que hi deixaren els Jinetes de Alcalá. L'edil d'Infraestructures de l'Ajuntament de Palma, Francisco Donate, confirmà ahir que l'obeslic erigit en nom dels oficials de Cavalleria no es retirarà, "perquè així ho volen els veïns de la barriada". Segons el regidor, la font amb el monument serà embellida i es mantindrà tal com està. "Avui, la font és plena de ciment. El projecte preveu buidar-la i instal·lar-hi brolladors d'aigua", indicà Donate.
Del ridícul a la vergonya històrica
Fa uns anys, durant el govern del PP, Cort presentà un projecte de remodelació integral de la plaça de la Porta de Santa Catalina. L'esquerra s'hi oposà i presentà batalla perquè es deixàs "tal com està", és a dir, mantenint l'obelisc en honor dels Jinetes de...
- Intolerable: À Punt contracta un col·laborador que celebra la mort d'Ovidi Montllor
- L’organització juvenil Nosaltres sols! visibilitza l’arraconament del català a Calvià
- El Triatló de Portocolom amaga el català
- Golàs a l’Auditòrium de Palma: Jagoba Arrasate puja a l’escenari i emociona tothom amb un ‘bertso’
- Aquí està disponible 'Norats', la sèrie que el nou director d'IB3 no vol que mirem