"L’actuació de José Gómez Pepote és extremadament greu perquè erosiona la credibilitat en les institucions dels ciutadans per trair la confiança dipositada en ells, és un atac a la dignitat del Cos Nacional de Policia i significa un ultratge a la imatge de les forces de seguretat de l’Estat". Amb aquestes paraules el fiscal Julio Cano explicà per què el Ministeri Públic demana onze anys i mig de presó per a l’excap del Grup d’Atracaments de la Policia Nacional espanyola, qui acusa dels delictes de blanqueig de capitals, suborn, fals testimoni i omissió del deure de perseguir delictes en el marc del judici del cas Son Banya.
El macroprocés està a punt d’acabar i ahir començaren les al·legacions finals de les diferents parts. El primer a parlar fou el fiscal Adrián Salazar, qui incidí en la complexitat del cas. El qualificà de "trencaclosques", entre altres motius, pel fet que l’investigador policial, qui sol ser el testimoni principal, estigui acusat o que molts dels imputats també hagin estat víctimes. El fiscal va argumentar que el judici havia demostrat que es va produir el robatori al clan de la Paca i destacà que a cap de les parts no li havia interessat mai que es conegués la quantitat de doblers sostreta a Son Banya (segons la Fiscalia foren devers set milions d’euros que provenien del narcotràfic).
Quant als suposats segrest i tortures patits al poblat per Ignacio Durand, el qual el clan de la Paca hauria considerat en un primer moment autor del robatori, Salazar manifestà que els pèrits havien estat clars en demostrar que la víctima no s’havia inventat res. Finalment, el fiscal no es va abstenir de parlar del paraguaià Roberto Darío Valinotti, el qual acusà d’haver mentit gairebé sempre en les seves declaracions. El Ministeri Públic considera que Valinotti va cobrar doblers de la Paca a canvi d’afirmar que Durand no fou agredit a Son Banya, tot seguint un guió de Pepote i la seva parella, l’advocada María de los Àngeles López Calderón.
1.800.000 euros
Després dels fiscals va prendre la paraula Daniel Castro, advocat de l’acusació particular en representació d’Ignacio Durand. En les seves al·legacions, va xifrar els doblers robats en 1.800.000 euros aproximadament i assegurà que la Paca no va denunciar el robatori perquè no en podia justificar la procedència legal. El lletrat manifestà que el testimoni del seu client sobre les presumptes agressions havia estat contundent i persistent i hi va afegir que els mateixos acusats havien insinuat al llarg del procés que quelcom havia passat al poblat, tot i haver-ho negat durant el judici.
A la fi, Castro assenyalà que la Paca només va denunciar el suposat xantatge quan li demanaren més doblers, no en realitzar el primer pagament. L’acusació particular hi sol·licita una indemnització de 300.000 euros, la quantitat que suposadament estava disposada a abonar en principi.
"Suborn passiu"
La darrera intervenció fou la de Carlos Portalo, misser de la Paca, qui ja havia avançat en les conclusions definitives una pena de sis mesos de presó per a la seva clienta pel delicte de suborn passiu. Portalo manifestà que Durand havia mentit durant el procediment i també durant el judici. A més a més, va afirmar que el seu testimoni no podia ser prova de càrrec perquè havia estat imputat en la causa. Segons el lletrat, la Paca només havia pagat per evitar que la seva família patís les conseqüències d’una denúncia falsa i havien estat Pepote i la seva companya els que, fent un ús indegut de la seva professió, l’havien conduïda a cometre un delicte passiu. Amb les al·legacions finals de la resta d’advocats, està previst que demà acabi el judici.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Amb això s'equivoquen perquè la veritat és que els ciutadans fa temps que tenen molt poca confiança en les institucions i no vé d'en Pepote. Ell és un més de l'una roda de molí que des de fa anys o segles ferma pel coll a la ciutadania.