El Govern proposa als Estats Units donar impuls al diàleg al Sàhara
La ministra d'Exteriors, Trinidad Jiménez, va proposar ahir a la secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, "elevar el nivell polític" de les reunions del Grup d'Amics per al Sàhara que hi ha a l'ONU amb l'objectiu que Rabat i el Front Polisario se sentin realment "acompanyats" en el procés de negociacions que mantenen obert a la recerca d'una solució al contenciós històric.
El Polisario carrega les armes
El representant del Front Polisario, Bucharaya Beyun (segon per l'esquerra). El representant del Front Polisario a l'Estat espanyol, Bucharaya Beyun, advertí ahir que, si no s'avança en la solució del conflicte, l'organització es veurà "obligada" a anar a la guerra. En aquest sentit, tot i que va admetre que els sahrauís "mai" no tindran la capacitat de vèncer militarment el Marroc, precisà que tenen prou "armes, homes i voluntat" i que la guerra "no quedaria només al territori sahrauí, sinó que afectarà Rabat i Casablanca". Alhora, tant Beyun com els activistes de l'organització Sàhara Thawra Javier Sopeña i Silvia García varen assegurar que el Govern espanyol no s'ha posat en contacte amb ells per demanar-los "informació".
“Em van colpejar, escopir i apallisar”
El col·lectiu de defensors sahrauís de drets humans (CODESA) ha denunciat en un comunicat les tortures i abusos soferts per sahrauines durant la repressió desencadenada després de les protestes pel desallotjament del campament sahrauí aixecat als afores d'El Aaiun.
No als interessos de ZP al Marroc
Milers de persones, entre elles líders polítics i sindicals, a més de representants del món cultural, es manifestaren ahir pel centre de Madrid per denunciar la repressió marroquina al Sàhara Occidental i demanar al Govern espanyol que no se supediti als seus interessos amb el regne alauita i condemni l'actuació de les forces de seguretat marroquines a El Aaiun de la darrera setmana. La marxa fou encapçalada per una pancarta que deia "El Marroc, fora del Sàhara 35 anys després", darrere la qual anaven el vicesecretari de Comunicació del PP, Esteban González Pons; els líders d'IU, Cayo Lara, i d'UPyD, Rosa Díez, i els secretaris generals d'UGT, Cándido Méndez, i de CCOO, Ignacio Fernández Toxo.
El Govern defineix la relació amb el Marroc com a assumpte d'Estat
El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha definit la relació amb el Marroc com un tema d'Estat per a Espanya i s'ha limitat a expressar la seva «profunda preocupació» pels successos que estan passant a Al-Aaiun. Segons ha defensat, la posició de l'Executiu espanyol és «la més apropiada» tant per a la resolució del conflicte com per als interessos del país. En roda de premsa a Seül després de la reunió del G-20, Zapatero s'ha referit a aquests «greus fets» expressant la seva «profunda preocupació» i ha reclamat que el diàleg entre el Marroc i el Front Polisari «continuï» i els dos actors hi posin «el major esforç».
El Govern ZP no es banya
El conflicte del Sàhara Occidental ha arribat al Parlament, on el ministre de la presidència, Ramón Jáuregui, va deixat clar ahir que el Govern no tenia cap informació prèvia del Marroc sobre l'assalt policial al camp de El Aaiun. Això sí, va haver de matisar les seves paraules després d'haver contestat una interpel·lació d'ICV sobre el Sàhara, en què va dir que "l'admissió al territori forma part del nucli dur de la sobirania d'un país". Posteriorment precisà que el Marroc decideix qui entra al Sàhara Occidental "per la seva capacitat d'administrar aquest territori", però aclarí que això no suposa fer "cap reconeixement de sobirania" de Rabat sobre l'excolònia espanyola. Igualment, tant Jaúregui com la ministra d'Afers Exteriors i Cooperació, Trinidad Jiménez, varen demanar a Rabat que deixi entrar la premsa a la zona. Per la seva part, el coordinador d'Afers Exteriors del Congrés, Jorge Moragas, exigí "una rectificació en tota regla, formal, per part del Govern, i no una matisació de passadís", amb referència a les paraules de Jaúregui. Així mateix, demanà que la ministra d'Exteriors i Cooperació "baixi de l'altiplà bolivià i aclareixi públicament als ciutadans espanyols i a tota la comunitat internacional quina és la posició d'Espanya" respecte del contenciós sahrauí. "El Govern ha d'estudiar-se els temes" i demostrar "que coneix el patrimoni diplomàtic del seu país", asseverà. "Legalment, i encara que al Govern li sembli mentida, Espanya continua sent la potència administradora del Sàhara Occidental
La tensió perviu a El Aaiun amb nous enfrontaments aïllats
La tensió continua a El Aaiún. Després dels sagnants enfrontaments de dilluns a la capital del Sahara Occidental arran del desmantellament del campament d'Agdaym Izik, ahir es tornaren a registrar alguns disturbis. Tot i que les forces de seguretat marroquines aconseguiren controlar la ciutat, en alguns barris es van produir enfrontaments entre saharians i la Policia i entre civils sahrauís i marroquins. Alguns testimonis asseguraren que es van produir saquejos i atacs a propietats de saharianes. Per altra banda, el prefecte de la Policia Mohamed Dkhissi assegurà que la situació és "estable i normal", alhora que afegí que Dkhissi va subratllar que el "vandalisme" que es va viure a la capital de l'antiga colònia espanyola va provocar "pèrdues humanes" entre les forces de seguretat (de moment s'ha informat de la mort de vuit agents) i d'una desena de cotxes cremats. Un centenar de persones clama a Palma per la fi de la violència al Sàhara
Batalla mortal a El Aaiun
Centenars de saharians s'enfrontaren ahir en una autèntica batalla campal amb les forces de seguretat marroquines als carrers d'El Aaiun, dins l'espiral de violència creada després del desmantellament a la força del campament de protesta de Gdaim Izik. Els greus incidents acabaren amb la mort de cinc agents de les forces de seguretat marroquines, segons l'agència oficial MAP, i d'un jove sahrauí de 26 anys, informà el Front Polisario. Tanmateix, altres fonts saharianes asseguraren que durant els altercats varen finar un total de quatre civils, un dels quals era un nen que hauria estat "degollat i cremat", i un altre home d'uns 35 anys que fou atropellat per un cotxe policial. Els disturbis sumaren desenes de ferits de diversa consideració. Segons la versió dels fets oferida pel governador de la regió d'Al Aaiun, Bojador-Sakia, i de la província d'Al Aaiun, Mohammad Guelmous, les forces de l'ordre havien entrat al campament per detenir, de manera pacífica, "elements fora de la llei", però els van impedir entrar i es van topar amb la reacció violenta dels residents, que els llançaren botelles incendiàries i bombones de gas. El Polisari demana a Espanya que actuï per evitar "un desastre més ampli"
El Sàhara, etern problema
Ara fa 35 anys, i aprofitant la malaltia irreversible de Franco, el rei Hassan II llançà la marxa verda contra el Sàhara: una gernació de marroquins travessà la frontera sense que les forces espanyoles, nombroses i ben equipades, hi obrissin foc. Hassan...
Un centenar de persones clama a Palma per la fi de la violència al Sàhara
Més d'un centenar de persones s'han manifestat avui horabaixa a la Plaça d'Espanya de Palma reclamant la cessació de la violència per part del Marroc al Sàhara Occidental i demanant el Govern espanyol que actuï, així com una intervenció per part de l'ONU.
El Polisari demana a Espanya que actuï per evitar “un desastre més ampli”
El representant del Front Polisari a Europa, Mohamed Beissat, ha reclamat avui al Govern espanyol que intervingui després del desmantellament del campament de Gdeim Izik (Sàhara Occidental) dut a terme per les forces de seguretat marroquines, per evitar "un desastre més ampli".
- Intolerable: À Punt contracta un col·laborador que celebra la mort d'Ovidi Montllor
- L’organització juvenil Nosaltres sols! visibilitza l’arraconament del català a Calvià
- El Triatló de Portocolom amaga el català
- Golàs a l’Auditòrium de Palma: Jagoba Arrasate puja a l’escenari i emociona tothom amb un ‘bertso’
- Aquí està disponible 'Norats', la sèrie que el nou director d'IB3 no vol que mirem