L’acte d’entrega dels Premis Ciutat de Manacor ha tornat enguany a la presencialitat després d’una edició, la de 2020, atípica. Les actrius Marina Collado i Raquel Servera juntament amb el músic Sebastià Gris han dramatitzat la presentació de la cerimònia, que s’ha celebrat al celler de la Institució Pública Antoni M. Alcover de Manacor.
Collado, Servera i Gris han anunciat els guanyadors de les diferents categories dels Premis Ciutat de Manacor 2021. El doctor en Història Antiga i Arqueologia Antoni Puig Palerm ha guanyat el Premi Ciutat de Manacor d’Assaig Antoni M. Alcover amb l’obra Mallorca i la conquesta romana de les Gimnèsies; el director d’escena i dramaturg Josep M. Diéguez i de Jaureguízar ha guanyat el Premi Ciutat de Manacor de Teatre Jaume Vidal i Alcover amb l’obra Via 870; la poeta Mireia Cassanyes Dalmau ha guanyat el Premi Ciutat de Manacor de Poesia Miquel Àngel Riera amb l’obra L’ombra forana. El Premi Ciutat de Manacor de Novel·la Maria Antònia Oliver ha quedat desert.
Durant l’acte també s’han donat a conèixer els 9 semifinalistes de la nova categoria, el Premi de Música d’Autor Guillem d’Efak, que són: Roger Pistola, Els Fun Kiss, Joan Sebastià Sansó, Randa, Sembrant Veus, Mopi, Sebastià Rosselló ‘Gris’, Antoni Nadal ‘Duro’ i Víctor Tugores. Els guanyadors es donaran a conèixer el proper 10 de juliol després dels concerts eliminatoris dels dies 9 i 10.
Els premis Ciutat de Manacor, que impulsa l’Ajuntament de Manacor condecoren i promocionen projectes acabats d'escriptors emergents o consolidats, d'assaig, teatre, poesia i novel·la. Tots els guardonats, a més de la dotació econòmica, han rebut un plat de ceràmica fet als tallers d'Aproscom. Els Premis Ciutat de Manacor preveuen també l'edició de les obres literàries premiades.
Durant el seu parlament, el batle de Manacor, Miquel Oliver, ha destacat que «si bé els darrers temps han estat propicis per a la introspecció i, per tant, favorables als creadors, també és cert que són moments complicats per al català. Per això és tan important la gent que inverteix el seu talent a la creació, perquè no només ajuda a construir una societat més culta i per tant millor, sinó que contribueix a que aquesta llengua nostra pervisqui i bategui».
El gerent de la Institució, Joan Sitges, ha assegurat que «necessitam més referents; els infants han de poder saber que el seu veïnat fa música o que escriu poesia» per això, ha afegit, «els Premis Ciutat de Manacor volen fer cultura però també volen fer públic».