TW
47

Els Instituts d'Educació Secundària (IES) seran els que més patiran la retallada de professorat el pròxim curs. Hi ha tres factors que incideixen en el fet que això passi a Secundària i no a Primària. Tots els professors hauran de fer a partir del curs vinent 20 hores lectives, la jornada laboral dels funcionaris s'incrementa de 35 a 37,5 hores a partir de l'1 de juliol i, a més a més, la ràtio de professor per alumne puja un 20%.

Amb tot, els Centres d'Educació Infantil i Primària (CEIP), tot i perdre un o dos professors de mitjana el curs que ve, no arriben a les xifres desorbitades que s'estan confirmant per a Secundària. Les quotes establertes per Educació a molts instituts suposen prescindir de més d'una desena de docents. El cas més significatiu és el de l'IES Marratxí, que perdrà 27 professors. Segons el seu director, Jaume March, "perdem professorat, malgrat que encara no sabem la xifra exacta d'alumnes del pròxim curs perquè encara no s'han matriculat. Però en el nostre cas ja sabem que de primer tindrem més alumnes". L'IES Antoni Maura i el Mossèn Alcover són altres centres que sofriran una gran davallada de professorat.

Els docents, a part de veure incrementada la jornada laboral i la càrrega lectiva, també hauran d'assumir un major volum de feina. No és el mateix tenir 30 adolescents a l'aula que 35 o 40 i corregir 30 o 40 exàmens. Però no només estan descontents per fer més feina. La càrrega de treball ve acompanyada de noves retallades en els seus complements salarials. D'una banda, els caps de departament deixen de cobrar els 65,68 euros mensuals que rebien per aquest concepte i a partir d'ara tampoc no es reconeixeran ni es pagaran nous sexennis fins al curs 2013-14.

Paral·lelament a aquesta situació, els professors, els equips directius i els sindicats estan cada vegada més molests amb la Conselleria d'Educació. Acusen el conseller, Rafel Bosch, de no dialogar amb els agents educatius i d'imposar les retallades a força de BOIB i sense passar per cap mesa sectorial.

El darrer cas és precisament el de la quota de professorat per al curs 2012-13, un tema especialment sensible per la pèrdua de més de 1.000 professors a què apunta, per exemple, el sindicat FE-CCOO.

Allò més habitual és que la Conselleria es reuneixi, abans de començar a fixar les quotes, amb la Junta de Personal Docent no Universitari i, d'aquesta manera, informar-los de quins criteris s'aplicaran en la contractació de professors. Enguany, Educació ha ignorat els sindicats i primer ha començat a informar de les quotes i a negociar-les directament amb els directors. Fins dimarts, als sindicats no se'ls en dirà res.