Amb tot, els Centres d'Educació Infantil i Primària (CEIP), tot i perdre un o dos professors de mitjana el curs que ve, no arriben a les xifres desorbitades que s'estan confirmant per a Secundària. Les quotes establertes per Educació a molts instituts suposen prescindir de més d'una desena de docents. El cas més significatiu és el de l'IES Marratxí, que perdrà 27 professors. Segons el seu director, Jaume March, "perdem professorat, malgrat que encara no sabem la xifra exacta d'alumnes del pròxim curs perquè encara no s'han matriculat. Però en el nostre cas ja sabem que de primer tindrem més alumnes". L'IES Antoni Maura i el Mossèn Alcover són altres centres que sofriran una gran davallada de professorat.
Els docents, a part de veure incrementada la jornada laboral i la càrrega lectiva, també hauran d'assumir un major volum de feina. No és el mateix tenir 30 adolescents a l'aula que 35 o 40 i corregir 30 o 40 exàmens. Però no només estan descontents per fer més feina. La càrrega de treball ve acompanyada de noves retallades en els seus complements salarials. D'una banda, els caps de departament deixen de cobrar els 65,68 euros mensuals que rebien per aquest concepte i a partir d'ara tampoc no es reconeixeran ni es pagaran nous sexennis fins al curs 2013-14.
Paral·lelament a aquesta situació, els professors, els equips directius i els sindicats estan cada vegada més molests amb la Conselleria d'Educació. Acusen el conseller, Rafel Bosch, de no dialogar amb els agents educatius i d'imposar les retallades a força de BOIB i sense passar per cap mesa sectorial.
El darrer cas és precisament el de la quota de professorat per al curs 2012-13, un tema especialment sensible per la pèrdua de més de 1.000 professors a què apunta, per exemple, el sindicat FE-CCOO.
Allò més habitual és que la Conselleria es reuneixi, abans de començar a fixar les quotes, amb la Junta de Personal Docent no Universitari i, d'aquesta manera, informar-los de quins criteris s'aplicaran en la contractació de professors. Enguany, Educació ha ignorat els sindicats i primer ha començat a informar de les quotes i a negociar-les directament amb els directors. Fins dimarts, als sindicats no se'ls en dirà res.
47 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Jo també som funcionari i em va fer vergonya que quasi tota Espanya estés de vaga i noltros no. Segons alguns companys no esteim per perdre 100€. Idò si els 100€ en són la raó ens estarà molt bé tot el que ens passi!
És que és insostenible això que tothom vagi a l'escola. O a l'hospital. Que hi vagin només els qui hi tenguin interès veritable i doblers per pagar-ho. La resta, a fer feina des dels deu anys, què punyetes. O més petits. El que hem de menester és augmentar la productivitat i reduir costos, i els infants ni protesten ni fan vagues, i aguanten moltes hores. Aquí tothom s'ha pensat que té dret a una educació i a una sanitat pagada pels que tenen més, pel simple fet de viure aquí. Idò i no, això s'ha acabat. Cadascú que es pagui el que consumeix, i el qui no pugui, mala sort: game over. S'ha acabat el temps de la pietat, la compassió o la solidaritat. Aquí comença la guerra a mort per la supervivència. Benvinguts a la jungla. Sus.
@Nicodemus: em pots dir un sol sector laboral on no hi hagi qualcú incompetent? Un de sol. Són casos aïllats i em sembla molt injust desacreditar tots els docents per aquest motiu.
Es probable que tu funcionaria indignada siguis professora vocacional...sa critica no va per tu ni per molts com tu...pero no dubtis i tu ho saps molt be, que has hagut de fer sa feina de companys que passen de tot!!! A aquests me referia... Tampoc es colpa teva ni del que tenen vocacio haver creat un sistema educatiu abocat al fracas...aqui estic d'acord que els politic que fa 20 anys varen impulsar sa Logse i despres sa Loe, ens han duit a la ruina educativa, malgrat els projectes els nombrosos projectes pels alumnes ffracasats
Me sap molt de greu llegir alguns del comentaris. Pens que tal vegada el colectiu de docents en sou responsables del que pensa un sector de la societat. Voltros heu d'exigir que s'acabi el corporativisme i heu de treure els colors als que no fan bé la seva feina, denunciau i exigiu uns bones professionals al costat. Només així recuperareu el respecte i el reconeixement perdut. (ja és ben hora) Els equips directius que he conegut fan molt bona feina, i fan moltes, moltes hores. Hi ha molta feina al darrera que ningú veu i el setembre en començar, està feta. Qui la fa ? Per acabar, moltes gràcies a tots i totes els que ens heu ajudat a fer creixer els nostres fills. IES MARRATXÍ, AMUNT !!!!
@Nicodemus: Ara treim el tòpic de les vacances, clar. Com es nota que no tens ni idea de què parles: no he conegut NINGú en 20 anys que faci aquesta feina per les vacances perquè NO COMPENSA. Qualsevol que no tengui vocació no aguantaria ni un mes en aules de 1r i 2n d'ESO, no fotis. I totes les hores que ens passam preparant classes i corregint (milers d'exàmens per curs), què? I totes les hores que passam fora de les obligatòries a ajudar els infants, fent de psicòlegs, pares, policies. i el que faci falta? Nosaltres no podem triar d'agafar un dia lliure quan ens dóna la gana, ni quan tenir vacances. Totes les feines tenen avantatges i inconvenients i si pensàveu que l'ensenyament era un "xollo", per què punyetes no us heu fet professors? Hi ha un grupet de gent que pretén desacreditar el professorat amb tòpics absurds i totalment falsos per tal de justificar les retallades d'aquest govern que vol robar els drets al poble: el dret a una feina digna, a una sanitat i a una eduació gratuïtes. Us veim venir d'una hora enfora.
@ "Mayruquí" (el nom ja ho diu tot): No sobren professors, sobren polítics i sobren envejosos i ressentits (aquells que no han estudiat o que no han aconseguit mai aprovar oposicions). I sí, el fet d'haver aprovat oposicions ens dóna dret a mantenir la feina perquè resulta que precisament aquest és l'únic avantatge de ser funcionari. Mentre nosaltres sacrificàvem mesos o anys de la nostra vida estudiant per a treure'ns una carrera i aprovar oposicions, aquests cambrers, comercials de les immobiliàries o picapedrers (molts d'ells sense estudis) que ara són a l'atur sortien de marxa, anaven a la platja i cobraven el doble que un professor amb una carrera universitària i un màster. I a ningú no li semblava injust. Nosaltres vàrem triar el camí menys fàcil i més llarg a canvi d'un sol avantatge: estabilitat laboral. No podríem comprar-nos un Audi ni un xalet com ells, però tendríem feina segura. No podríem aspirar a ascensos meteòrics dins l'empresa, ni comissions espectaculars però mantendríem un sou correcte (que no excessiu) la resta de la nostra vida. I ara no només resulta que ens varen estafar sinó que tots aquells que han estat víctimes de la bombolla ens envegen (amb enveja malsana) i celebren que ens abaixin el sou i ens obliguin a fer la feina dels companys que han fotut al carrer. Per cert, tots els cambrers, picapedrers i comercials en atur, cobren dels doblers que els funcionaris també pagam a l'Estat. Nosaltres cobram per fer una feina, com tothom, presentar-ho com si visquèssim a costa dels treballadors és mesquí i ridícul. O tu fas feina gratis, potser? I tots els negocis que encara sobreviuen, perdran beneficis quan els funcionaris que quedam reduïm encara més el consum. D'altra banda, si nosaltres cobram menys, a la privada també s'abaixaran més els sous. Per tant, abans de celebrar de forma miserable la desgràcia aliena, pensau una miqueta (és una activitat que potser us resultarà complicada al començament, en part per falta d'hàbit) que tothom en sortirà perjudicsat d'aquestes retallades brutals i totalment injustificades, començant pels malalts i pels infants. Ningú no hauria de defensar que es robin drets als treballadors. I si no ho feis per solidaritat, feis-ho almenys per sentit comú.
Referent a Mayurqi en aquesta pàgina s'ha fet referència al professorat perquè el titular tracta del professorat. Ningú ha dit que els que fem els comentaris no tinguem en compte la situació de la resta de treballadors. Per això, també sortim al carrer a protestar contra la reforma laboral. Tenim ben present els col·lectius que anomena i també les persones que estan a l'atur. També tenim presents els joves que, des dels que sols no han acabat l'ESO fins als que han acabat una carrera universitària, no troben feina i, si la troben, és una feina parcial i mal remunerada. El govern central només han anat a retallar d'allà on sigui per tal de contentar a Europa i aconseguir diners per a la banka. El govern "Bausssà" ha anat a retallar també d'allà on sigui i no ha mirat a qui perjudica i ni tan sols ha mirat si ho pot dur a terme. Llavors negociarà amb col·lectius específics per a reduir l'impacte tan negatiu que ha tingut la seva política en la nostra societat. Dius que la resta dels treballadors han de negociar. Idò pensa que els personal de l'administració ni tan sols pot negociar. En el cas del professorat (jo no ho sóc per si algú pensa que em defens a mi mateixa) els han augmentat les hores lectives; els han suprimit els sexennis que s'han de reconèixer dins aquests pròxims 2 anys; els han llevat tota la ajuda social; els han augmentat el nombre d'alumnes per classe; ja els havien baixat els sou aproximadament un 7%; etc. Per a aquells que pensen que això no és res que s'imaginin que els ho fan a ells. Si es tracta de treballadors de l'empresa privada, com a mínim poden negociar (encara). Trob que és entre tots que hem de lluitar contra el deteriorament de l'educació, de la sanitat, de la cultura. Aquí no hi ha diferències: TOTS I TOTES EN SORTIM PERDUDICATS PER LES ACTUACIONES DELS GOVERNS.
Jo crec que s'hauria de començar per fer una vaga indefinida, millor si el sector educatiu i el sanitari conicideixen. Col·lapsar els Balears per demostrar que el poble és qui mana, no els polítics.
Realment, és trist veuré comentaris defensant que es desfaci el sistema educatiu i sanitari, però com ja sabem, hi ha gent per tot,,,