TW
2

Preservar les prades de posidònia és l'objectiu del Govern. Per això, la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori té previst aprovar un decret en aquest sentit. Tanmateix, les línies mestres del pla que elabora el departament que dirigeix Biel Company no acontenten ningú. El GOB es mostra escèptic davant la futura normativa i les empreses nàutiques de Balears la troben massa restrictiva.

Una de les característiques d'aquest pla és que, en relació a l'ancoratge d'embarcacions, la regulació penalitza el fondeig sobre posidònia de naus de més de 12 metres d'eslora que estiguin sobre profunditats de menys de 35 metres. "Ja hem traslladat al conseller que ens pareix absurd", indicà la presidenta de l'Associació d'Empreses Nàutiques de Balears (AENB), Margarita Dahlberg, qui espera que la Conselleria faci cas de les seves peticions a l'hora d'aprovar el decret que reguli el fondeig. De moment, fonts de la Conselleria de Medi Ambient informaren que no s'ha produït cap canvi respecte de la proposta inicial, sobre la qual també recelen des de l'Associació d'Instal·lacions Nàutiques Esportives de Balears (Anade), ja que entenen que "no" es pot regular el fondeig a les costes de Balears "sense una major coordinació entre les distintes administracions que tenen competències en la nàutica recreativa".

Ambdues associacions consideren que aquesta regulació provocarà "una fuga de turistes nàutics a altres indrets". "Amb l'actual crisi econòmica, només ens falta això", lamentà Dahlberg, qui afegí que "es crea alarma i s'espanta els clients". Pel que fa a la regulació, la presidenta de l'Associació d'Empreses Nàutiques explicà que si a les zones afectades per la posidònia s'obliga a fondejar a més de 35 metres de profunditat, "implica fondejar entre Mallorca i Menorca i portar cadenes de més de 100 metres". Per això, troba "exagerada" la mesura i aposta per consensuar el futur decret amb el departament de Company.

Mentrestant, Toni Muñoz, del GOB, expressà la seva preocupació pel mal que puguin fer a la posidònia les embarcacions de menys de 12 metres d'eslora, que "són la majoria" de les que fondegen a la costa balear. "Sembla que es torni enrere", digué, encara que reconegué que, de moment, no han tingut accés a més informació de la que ha fet pública la Conselleria a través d'una presentació a la premsa. En tot cas, segons el seu parer, el nou decret "podria donar a entendre que les embarcacions més petites no seran multades si fondegen damunt posidònia", indicà Muñoz.

Per davall dels 35 metres de profundidat, l'ancoratge sobre fons arenenc de qualsevol embarcació, amb independència de la grandària, no es veu afectat. Quant a la regulació dels fondejos, l'aplicació d'aquest decret no afecta aigües ni zones de reserva de ports estatals ni autonòmics, ni profunditats superiors als 35 metres, "on el creixement de la posidònia es limita bastant a causa de la falta de llum", varen indicar des del Govern.

Vigilància

Per part seva, Amics de la Terra volgué felicitar el Govern per aquesta iniciativa. Això no obstant, adverteixen que "encara s'ha de veure si la vigilància que acompanya el futur decret serà la suficient", ja que l'entitat estima que unes 15.000 embarcacions fondejaran en zones protegides durant aquest estiu. L'entitat alerta que, sense les mesures suficients, "moltes praderies, que gràcies a la transparència de les aigües ocupen una gran extensió, no quedaran prou protegides".

 

Les Balears, pioneres a disposar d'un marc legal propi

 

Les Balears seran pioneres a l'Estat espanyol a l'hora de disposar d'un marc legal propi per protegir la posidònia. Així, el decret que s'elabora des de la Direcció General de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic preveu la protecció estricta dels set esculls -formacions singulars de l'espècie- de les Illes: el Caló (Artà), Sanitja (el Mercadal), Addaia (el Mercadal-Maó), Talamanca (Eivissa), Porroig (Sant Josep de la Talaia), la Torreta i els Pujols (Sant Francesc de Formentera).

També regula l'ancoratge d'embarcacions i altres actuacions que puguin afectar aquesta espècie. A més, s'està elaborant un pla de regulació de fondejos en zones LIC (Lloc d'Importància Comunitària) de Balears, que preveu quatre actuacions principals. La primera és la posada en marxa del servei de fondeig regulat en zones LIC, que preveu la instal·lació de 358 boies per a l'ancoratge d'embarcacions de fins a 25 metres d'eslora a deu zones LIC de Balears entre l'1 de juny i el 30 de setembre.

La posidònia oceànica és una planta que l'any passat quedà inclosa, a través de un reial decret del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, a la llista d'espècies silvestres en règim de protecció especial, fet que implica que se li hagi d'aplicar la Llei del patrimoni natural i de la biodiversitat, que, entre altres aspectes, en prohibeix la destrucció intencionada.