Notícies del dia 4 de abril de 2010
Illes Balears / Balears

Part forana

El centre de salut de Muro, més a prop

Els veïnats de Muro estan més a prop de veure com un dels projectes més reivindicats pel municipi veu la llum. El nou centre de salut, que atendrà devers 18.000 persones, aproximadament, començarà a fer-se realitat a partir d'aquest mes d'abril quan, segons previsions de la Conselleria de Salut i Consum, se n'iniciaran les obres de construcció, que tindran un període d'execució de 12 mesos.

M.S.

Part forana

La natura desfà part del paisatge de Cabrera

Hi ha fenòmens naturals que són difícils d'explicar fins i tot per als experts. El paisatge litoral emblemàtic de Cabrera ha canviat la fesomia des de fa unes setmanes. Dos elements molts característics han passat per ull sense que ningú, ara per ara, en trobi l'explicació. Per una banda, l'arc de pedra típic d'un dels illots de Cabrera, na Pobra, i per l'altra, una punta molt pronunciada ubicada vora la cova blava, que era un distintiu de la zona, han quedat totalment trastocats.

Assumpta Bassa

Part forana

Medi Ambient millora l'àrea recreativa del santuari de Bonany a Petra

La Conselleria de Medi Ambient ha realitzat una important millora de l'àrea recreativa del puig de Bonany a Petra, amb un pressupost de 28.000 euros.S'hi han instal·lat taules, bancs, contenidors, un bany per a persones amb mobilitat reduïda, a més d'una taula completament adaptada.

J. Socies

Ciutat

Resultats de Regional Preferent

El Calvià va sortir viu de Ses Planes i amb un punt a la bossa gràcies a la murada que muntà al voltant de Maians durant la segona part i a l'ansietat dels davanters de l'Andratx, que no aconseguiren transformar cap de les nombroses ocasions de les quals gaudiren en el segon acte, molt diferent del primer, en el qual hi hagué els gols i el joc fou més obert.

Crònica Negra

Nit de passió i de bregues a Palma

Passió... i bregues. La nit del Divendres Sant va ser força moguda a Palma i els agents de la Policia Local i de la Policia Nacional varen haver d'intervenir en dues baralles, una a la barriada de Son Roca i l'altra devora l'hipòdrom de Son Pardo, que acabaren amb quatre ferits, un dels quals va ser detingut. El primer dels successos passà al carrer del Cap de Formentor, a Son Roca. Diversos individus es barallaren i un hi resultà apunyalat al cul amb un ganivet. Hagué de rebre assistència mèdica i, segons fonts del 061, el seu estat era "menys greu".

G.P.

Ciutat

Els jueus, indignats amb el Vaticà

El Papa Benet XVI el Divendres Sant. Les relacions entre l'Església i els jueus tornen a viure moments de tensió després que es comparassin els atacs al papa pels casos de pederàstia amb l'antisemitisme, un fet que ha posat en peu de guerra els jueus i ha obligat al Vaticà a assegurar que aquesta no és la seva línia. Divendres Sant, durant la Passió del Senyor, el predicador de la Casa Pontifícia, el franciscà Raniero Cantalamessa, va dir en presència del papa el que li havia escrit un amic jueu -el qual no va identificar- mostrant-li el seu pesar per les crítiques de la premsa internacional contra Benet XVI que l'acusen d'haver ocultat casos de capellans pederastes.

Illes Balears / Polí­tica

Palma Arena

Qui escrivia els discursos a Matas?

El periodista Antonio Alemany entregà al jutge Castro una relació dels treballs que realitzà per a Jaume Matas la passada legislatura. Es tracta de 57 escrits de tota índole: la majoria són discursos, però hi ha algunes conferències, informes i reculls d'idees. Segons Alemany, també prestava una "assessoria personal" al president. Per tot plegat cobrà 197.443 euros en 48 mesos, del novembre de 2003 al maig de 2007. És a dir, i tal com diu l'interessat, uns 3.500 euros per discurs o, el que és el mateix, 575.000 de les antigues pessetes per peça.Els treballs que feia Alemany eren opacs per a l'opinió pública.

A.G.

Polí­tica

“Més que un hospital, Son Espases pareixerà un centre comercial”

L'Hospital de Son Espases està en construcció. Els sindicats han assolit la unitat d'acció gràcies a Son Espases: tots rebutgen el model semiprivat que vertebra la gestió de l'hospital. La darrera passa ha estat l'ampliació de l'espai comercial amb 1.700 metres quadrats més. Aquesta 'galeria comercial', en la qual s'ubicaran 10 botigues, s'afegeix a l'àrea que ja estava fixada en el projecte inicial (2.600 m2, que correspondrien a 20 negocis). Des de l'Ib-Salut, però, encara no han pogut confirmar el nombre exacte de metres quadrats que preveu la concessió. Probablement s'hi instal·laran papereries, perruqueries, oficines bancàries, quioscs, floristeries, bars i restaurants... Tots seran explotats per la UTE que gestiona la construcció i el manteniment del complex, formada per Foment de Construccions, Dragados, Llabrés i Feliu i Melchor Mascaró.

Ander Zurimendi

Polí­tica

Els SFM disposen d'un sistema pioner en control anticorrupció

Jaume Jaume Oliver, en una fotografia d'arxiu. L'empresa pública Serveis Ferroviaris de Mallorca fa prop d'un any que utilitza un innovador sistema informàtic que garanteix la transparència de qualsevol contractació o compra de material. Es tracta d'una web interna o intranet anomenada sistema de gestió de la contractació i és accessible des d'internet amb la contrasenya adequada. Una vintena de treballadors de la companyia pot veure, en tot moment, quins contractes o compres s'estan tramitant, quins passos han superat, quins hi manquen, revisar-ne tots els detalls i, fins i tot, comprovar qualsevol contracte que s'hagi signat abans. A més a més, els encarregats d'autoritzar les despeses empren el mateix mètode per fer-ho i tot allò que es gasta es descompta automàticament del pressupost.

Enric Borràs

Polí­tica

UM s'obre als militants amb un ampli òrgan de direcció

El president d'UM, Josep Oliver i la portaveu del partit, Catalina Julve. Més vies perquè els militants participin en la direcció d'Unió Mallorquina. Aquest és un dels canvis substancials que inclou la proposta de nous estatuts que UM debartà al XII Congrés, el 17 d'abril, a Manacor. Un dels punts més definitius en aquesta direcció és la substitució de l'actual consell polític per un altre de nacional molt ampli, que podria estar format fins devers els 200 membres. Però el gir per refermar la democràcia interna no s'acaba aquí; la proposta d'estatuts també inclou una junta de batles, reforça l'autonomia dels comitès locals i preveu fer convencions amb la participació de tots els afiliats. Si la reforma d'estatuts prospera a partir del dia 17 el consell nacional entrarà en funcionament. Es reunirà, com a mínim, una vegada cada tres mesos i serà el màxim òrgan del partit entre els congressos.

Enric Borràs

Illes Balears / Economia

Economia

Els turistes estatals, els que més ajusten la butxaca en les vacances

Els visitants de l'Estat espanyol, un mercat important per a les Balears, són els que més redueixen les despeses d'allotjament amb la finalitat d'ajustar-se al seu pressupost, encara més que els britànics i els alemanys, els altres dos principals nuclis emissors per a les Illes. Segons un estudi de la Comissió Europea sobre les actituds dels turistes el 2009 i les previsions per al 2010, un 17% dels ciutadans estatals reconeix que tindrà problemes financers enguany, en contrast amb un 25% que creu que no en tindrà. Quant als turistes internacionals, un 16% dels alemanys reconeix dificultats econòmiques, enfront del 9% dels britànics.

Margalida Ramis

Illes Balears / Cultura

Cultura

Revival en vinil

Des de fa un parell d'anys, les discogràfiques més destacades han recuperat el suport musical que regnava arreu del món fins ben entrats els vuitanta, quan la cinta de casset i posteriorment el CD el relegaren gairebé a l'oblit: el vinil. Si bé la febre per miniaturitzar-ho tot va fer que els tocadiscos omplissin els contenidors i les golfes i que els vinils formassin part únicament d'una capsa plena de records, ara sembla que cap suport no ha pogut aconseguir la seva qualitat acústica. "Amb un equip en condicions, el so del disc és més càlid que el del CD i molt millor que el d'un MP3", assenyala l'instigador de la nova secció de la botiga de Xocolat, Toni Vives. "El vinil sempre ha mantingut el seu encant", afegeix.

Laura Acedo

Cultura

Shakuhachi, a Mallorca

Tot i que sempre sonin els mateixos noms, la llista d'instruments que ha ha arreu del món és inexhaurible. Si a això li sumam la passió per la cultura oriental, japonesa en particular, pot resultar-ne el shakuhachi, una flauta de bambú i un dels instruments tradicionals més arrelats al Japó, que el mallorquí Rodrigo Rodríguez ha introduït a l'Illa.

Laura Acedo

Cultura

La Dormició rep l'alta

El patrimoni artístic eclesiàstic de Mallorca es caracteritza per la riquesa en qualitat i, sobretot, en volum. Però per mantenir aquesta afirmació és necessària la conservació de les peces, per a les quals el pas del temps és un contrincant. Algunes d'aquestes valuoses obres protagonitzen arrelades tradicions que es mantenen a l'Illa, com és el cas dels conjunts de la Mare de Déu Morta o de la Dormició de la Verge.

Laura Acedo

Illes Balears / Esport

Motor

Webber fa la pole i Alonso sortirà en dinovena posició

El pilot australià Mark Webber (Red Bull) aconseguí la seva primera pole de la temporada en el Gran Premi de Malàisia, la tercera prova del campionat, mentre que Fernando Alonso (Ferrari) sortirà en la dinovena posició a causa de la intensa pluja que caigué ahir dematí al circuit de Sepang. L'aussie, que continua mostrant l'altíssim nivell dels Red Bull en una volta, aconseguí ser el més ràpid amb els pneumàtics banyats i podrà partir de la primera posició. De fet, va ser l'únic pilot que va abaixar els registres anteriors en la volta definitiva.

E.P.

Futbol

Resultats de Primera Divisió

Bojan Krkic aprofità l'oportunitat que se li tornà a presentar, després que Ibrahimovic es lesionàs en l'escalfament, i col·laborà amb dues dianes perquè el Barça golejàs l'Athletic Club (4-1), que gràcies a Susaeta maquillà al final el marcador. I és que el Barça golejà pensant en l'Arsenal. Guardiola presentà una alineació revolucionària amb un canvi de sistema (4-2-3-1). Puyol suplí Alves, mentre que Piqué i Txigrinski ocuparen l'eix de la defensa i Abidal, que tornava després de la lesió, es posà de lateral esquerre. Busquets i Touré se situaren al doble pivot i Maxwell i Jeffren com a extrems. Bojan jugà de davanter centre i Messi, alliberat, per darrere ell. El Barça, conscient del que s'hi jugava, mogué la pilota a una velocitat endimoniada, no la perdé en gaire ocasions i la tornà a recuperar amb l'agressivitat que el caracteritza. Així, l'Athletic no era rival i arribaren els gols. La nota negativa fou la lesió d'Ibrahimovic. El suec, per culpa d'una ruptura de mig centímetre al soli dret, es perdrà la tornada dels quarts de final de la Champions davant l'Arsenal. A més, igual que Piqué, és dubte per jugar al Bernabéu. El Barça dormí líder.

dBalears

Futbol

Panades, rubiols i... Champions

Panades, rubiols i Champions. Aquest podria ser un dels millors menús per al mallorquinisme aquest diumenge de Pasqua, en què el Mallorca es juga mantenir-se en posicions de privilegi del campionat en la seva visita a l'Almeria (17.00 h/PPV). Els homes de Gregorio Manzano, cinquens a un punt del Sevilla, que ahir guanyà el Tenerife, van a l'estadi Juegos del Mediterraneo, un camp on mai no han guanyat en les dues visites que hi han fet, amb la intenció de sumar-hi la tercera victòria del curs lluny de l'Ono Estadi i recuperar la quarta posició davant un rival que, de la mà de Juan Manuel Lillo, està signant xifres europees en aquesta segona volta del campionat.

Miquel Ramis

Ara / Estat Espanyol

Estat Espanyol

“El rei no em rep si no li duc anxoves”

Miguel Àngel Revilla (Polaciones, 1943) és el president de Cantàbria. Aquesta setmana ha viatjat a Mallorca convidat pel Club Última Hora. Veis possible que també sorgeixin casos de corrupció a la costa de Cantàbria?M'han arribat a demanar si els mallorquins tenen algun gen especial perquè hi hagi tants depredadors. No, no sou diferents del que he vist a la resta de l'Estat. Ara bé, sou els més rics. Balears té dins la UE el 128% de la renda mitjana (mentre que Sòria està en el 62%). Per tant, on hi ha mel apareixen moscards i óssos. Balears és temptadora. Quan veus passar per davant tantes obres i requalificacions, s'ha d'estar molt armat per rebutjar-ho.

Ander Zurimendi

Estat Espanyol

ETA, “més feble que mai per la divisió interna”

El secretari d'Estat de Seguretat, Antonio Camacho, assegurà ahir que el grup terrorista ETA pateix "una forta divisió interna" i que els seus caps "són contestats internament", fet que "hi multiplica els errors d'estratègia". Així, remarcà que "se'n pot concloure que l'organització és més feble que mai", tot i que "manté la seva capacitat" i la "voluntat de matar", per la qual cosa no s'ha d'abaixar gens la seguretat.

E.P.

Estat Espanyol

Troben el cadàver de la nina de 13 anys desapareguda a Seseña

La Guàrdia Civil localitzava ahir migdia el cadàver de Cristina Martín de la Sierra Motilla, de 13 anys, en una antiga fàbrica de guix enderrocada de Seseña (Toledo). El cos va aparèixer completament vestit, amb evidents signes de violència i a 3,5 metres de profunditat en una fossa amb forma d'embut invertit, segons va informar la Benemérita en un comunicat. El batle del municipi, Manuel Fuentes, va afirmar que "tot el poble està consternat per allò succeït".

Agències

Ara / Món

Món

Europeisme: a l'UVI de les ideologies?

Es troba l'europeisme a l'UVI de les ideologies? Probablement, tot depèn dels ulls amb els quals es miri la situació. Si es posen damunt la taula estadístiques de participació en les consultes europees, l'europeisme no gaudeix de bona salut. Així, el referèndum per aprovar la Constitució continental assolí a Espanya una abstenció del 58%. De fet, la Carta Magna quedà finalment aparcada, tot i que els residents de l'Estat hi votaren majoritàriament a favor. I és que la veïna França, imbuïda de la por que el "lampista turc" no es quedàs amb els llocs de feina -i altres arguments, val a dir-ho-, s'hi pronuncià ajustadament en contra.

Ander Zurimendi

Horitzons

Els colors que viuen al nostre cervell

Tot científic és un poc artista. Asseguren, fins i tot, que Ramón y Cajal cercava desenvolupar aquest vessant més creatiu. Per això, quan descobrí els boscos de neurones, amb les sinuoses formes i colors, es digué a si mateix: "Ja l'he trobada, la meva faceta artística". Aquesta anècdota, explicada per l'investigador Javier de Felipe, defineix en certa manera el món de la ciència. De Felipe és el comissari de l'exposició Paisatges neuronals, que es mostra fins al 13 de juny al CaixaFòrum de Palma. Un recorregut pel cervell mitjançant 50 imatges (moltes de les quals il·lustren aquestes pàgines).

Ander Zurimendi

Opinió / Opinió
Josep Maria Llauradó

Opinió

Teologia autonòmica

El pare Casares debutà a la TVG gallega el 15 de gener del 2008 i hi du 4 temporades oficiant al poblet de Louredo, tot i que ell volia anar a Ruanda. El pare Paulino Medina també volia anar a Ruanda, però acabà a Villanueva de...

Josep Maria Llauradó

Joan Riera

Opinió

Que es faci per llei

Aquests sistemes informàtics que detecten qualsevol tipus d'irregularitat i que, de qualque manera, vénen a alleugerir la feina dels serveis d'inspecció de la comunitat autònoma s'haurien de convertir en obligatoris per llei en tots els departaments...

Joan Riera

Opinió

Sense Calvari no hi hauria Pasqua

Mort i resurrecció no són tan sols les referències cabdal del cristianisme, sinó el ritme essencial de l'evolució ascendent de la humanitat. Aquest compàs, Divendres Sant -Dolor-Pasqual-Glòria, marca el pas de la nostra història des dels...

Jaume Santandreu

Glosa de Mateu Xurí

Opinió

Avís d'UM

Declaració d'intencionsa la dreta que s'extremai que vol crear un problemaamb la llengua. Quins collons!S'acosten les eleccionsi els vots tenen importància,l'esforç en la redundànciafa el missatge efectiu,ja que molts fan la viu-viuben amarats d'ignorància.

Glosa de Mateu Xurí

dBalears

Opinió

No vagi per dit

Creixement vertiginósSi divendres capvespre la plana web creada pel guàrdia civil Joan MiquelPerpinyà en suport del jutge Castro i dels fiscals Anticorrupció Horrach i Carrau tenia 69 amics, ahir migdia ja n'hi havia un total de 261. És a dir, un creixement vertiginós.

dBalears

Pere Antoni Pons

Opinió

La TDT (tanca o destrueix la tele)

¿Quantes vegades hem sentit a dir durant aquests darrers mesos que la desaparició de la televisió analògica i la implantació de la digital suposaria una revolució dins el món de l'anomenada caixa ximple? (Una revolució, entenguem-nos, benefactora...

Pere Antoni Pons

Tomeu Martí

Opinió

Cuba

La dictadura dels germans Castro a Cuba ha resistit les pressions polítiques i econòmiques dels Estats Units, l'embargament internacional, les revoltes contrarevolucionàries i els intents d'atemptat contra Fidel, però no resistirà el...

Tomeu Martí

Llorenç Valverde

Opinió

Hauríem de poder

Em desagrada i molesta escoltar un tertulià d'una emissora de Barcelona quan, arran de l'afer Matas, assegura que la gran majoria del teixit social mallorquí no condemna els fets encausats, o que no els condemna a bastament com...

Llorenç Valverde

Ferran Aguiló

Opinió

Indefinició discreta

No em demaneu per què però massa sovint cal recordar que, d'entre el caramull de delictes presumptament comesos en la legislatura del saqueig, n'hi ha uns quants que afecten el PP pel que fa a finançament il·legal i delicte electoral...

Ferran Aguiló

Joan F. López Casanovas

Opinió

Què és que som?

La lectura del setmanari El Temps en el meu cas, i em consta que no som l'únic, comença per darrere, on es troba l'article setmanal que signa Joan F. Mira. En un número recent (de 23/03/10), l'intel·lectual castellonenc, a propòsit d'una anècdota...

Joan F. López Casanovas

Editorial

Opinió

El futur de Son Espases

Els sindicats s'oposen al nou model de gestió de l'hospital de Son Espases pel seu caire "semiprivat", que inclou una superfície comercial de grans dimensions i que s'hagi de pagar per l'aparcament. És lògica aquesta preocupació sindical...

Editorial

Celestí Alomar

Opinió

Madrid existeix

La primera època en què vaig viure a Madrid, ho vaig fer durant tres anys, la capital conservava encara un cert aire provincià. La gent deia que era difícil trobar-hi un madrileny de soca-rel. Era un conglomerat de gent arribada dels més diferents indrets...

Celestí Alomar

Llorenç Capellà

Opinió

Conversa amb el nou líder del Partit Popular

La nova direcció del Partit Popular s'ha dissenyat amb esperit continuista, perquè finalment s'ha imposat el seny. Si les coses van bé és absurd canviar-les. I l'època Matas, tot i les crítiques de la ciutadania, va fer més milionaris que el New Deal...

Llorenç Capellà

Guillem Frontera

Opinió

La captura dels mots de l'emigració

Si en la seva immensa majoria els mals de la història són irreparables, els infringits per totes les modalitats dels processos colonialistes tenen els efectes més duradors i de diagnòstic més complex. Condicionen el futur en la seva economia...

Guillem Frontera

Biel Florit

Opinió

Magror i picor

Després d'haver llegit aquest totxo d'avui, podria esser que qualcú de vostès em comentàs que amem si no podria contar alguna cosa de Sineu, el meu poble, en lloc de ficar el nas a vila externa. I en part tindria raó. Però en defensa pròpia...

Biel Florit

Miquel Ferrà i Martorell

Opinió

El gran demagog (1914)

Fundava el Partit Radical i nomia Alejandro Lerroux (1864-1949), que segons els seus enemics tenia l'eloqüència d'un gran venedor d'elixirs "curalotodo". Però no es dedicà a vendre remeis de flascó, sinó vida política. Nascut al poble cordobès...

Miquel Ferrà i Martorell

Pere Fullana

Opinió

La Pasqua moderna

En el procés de canvi profund i de secularització de la Setmana Santa i de la Pasqua cristiana encara se'n salven molts més elements dels que hom imaginava fa algunes dècades. La modernitat imaginava una societat depurada de religió...

Pere Fullana

Opinió / Cartes al director

Cartes al director

Cartes al director

Unir voluntats a Pere GarauSom una associació jove, amb tan sols un any de vida, creada amb la intenció de donar una veu més a la barriada i amb la il·lusió d'aportar el nostre treball i esforç per oferir solucions als seus problemes i a les seves necessitats. Després de constituir l'agrupació i de donar-la a conèixer entre els nostres veïns, hem crescut de manera gradual i veient com una gran part dels residents d'aquest nucli compartien les nostres mateixes inquietuds.