El bolet capitalitza la cuina d'Alaró
Fidels a la cita, els bolets de tota casta i especialment l'esclata-sang són els protagonistes indiscutibles d'aquests temps al terme d'Alaró.
La Serra enceta una temporada de bolets tardana
Encara que bolets n'hi ha tot l'any (sempre que hi hagi suficient humitat), la tardor dispara en milers d'aficionats l'avidesa per anar al bosc o a la garriga a cercar aquests preuats fruits de la terra. Tanmateix, el temps no sempre hi acompanya. Les pluges escasses d'enguany, almenys fins aquesta setmana, i un principi de tardor particularment sec i calorós no han propiciat l'esclat d'espècies en les dates habituals. Això no obstant, els boletaires encara no volen renunciar a la temporada i pensen que, amb les pluges caigudes i si no fa gaire fred, encara poden sortir moltes espècies pròpies d'aquesta època abans que arribi l'hivern i proporcionar una bona temporada als aficionats.
No t'enverinis! Consulta'n la web
La micologia és una afició tan meravellosa com perillosa. I és que menys del 10% dels bolets que es troben al camp són comestibles. D’un gust intens, sí, però escassos. Així doncs, què son la resta del 90% de bolets que surten durant la tardor? N’hi ha una part que són innocus, encara que resulten indigests. Però també en trobam de tòxics, i del seu consum en deriven greus indisposicions gàstriques.
Es preveu una bona temporada de bolets, “si no fa massa calor”
Els experts i aficionats a la micologia estan d'enhorabona. Enguany, les pluges abundants de setembre i les temperatures càlides dels primers dies d'octubre han afavorit l'aparició als boscos i a les garrigues de Mallorca de les espècies de bolets més primerenques. A més, els entesos asseguren que la temporada es presenta amb molt bones perspectives, sempre que les temperatures no siguin massa elevades i que no faci vent. En aquest sentit, manifesten que "encara és prest per dir si serà una bona temporada i, tot i que ha començat bé, ara les temperatures són una mica elevades". Així ho indica a Sóller l'expert Carles Constantino de la secció micològica del Museu Balear de Ciències Naturals, una entitat que fa més de 25 anys que divulga el món dels bolets. Constantino ha aconseguit les primeres espècies interessants, almenys sota el punt de vista científic, no sempre coincident amb el gastronòmic. Enguany aquest museu, a més de les tradicionals jornades micològiques, acollirà una trobada de micòlegs d'arreu de l'Estat amb uns 50 experts.
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc