Emmallorca’t, un grup obert d’abonats i simpatitzants del RCD Mallorca amb ganes de retornar al club un espai per a la mallorquinitat, ha valorat de manera molt positiva el nou manifest del club encaminat a donar espai a la identitat mallorquina.
Segons han explicat els aficionats, «dimecres 13 de novembre, el RCD Mallorca va publicar un manifest sobre els fonaments a partir dels quals vol continuar creixent i els principis que pretén que siguin definidors del club i, per extensió, del mallorquinisme».
Segons Emmallorca’t, «del manifest es dedueix que el Mallorca vol fer poble, teixir xarxa, i que fa una passa endavant: es reivindica com a nexe d’unió de la societat mallorquina. Així mateix, abraça els valors de la solidaritat, l’acolliment, la integració, el respecte, la preservació del territori, la cultura i la llengua. És a dir, es vol fer gran a partir de la defensa dels orígens».
«Atès que Emmallorca’t combrega absolutament amb els valors del manifest, és una gran alegria comprovar que el nostre club —que és l’entitat més important quant a nombre d’abonats i seguidors de les Illes Balears en qualsevol àmbit— s’ofereix per adoptar un rol protagonista com a articulador social», han assegurat.
En aquest sentit, els membres d’Emmallorca’t conceben el Mallorca «com quelcom que va molt més enllà de l’esport. Per a nosaltres és una manera de fer comunitat, relacionar-nos entre nosaltres i estar junts com a mallorquins». Per tot això, animem el club «a fer camí i ens posam a la seva disposició per a qualsevol iniciativa en què puguem participar».
Així mateix, des d’Emmallorca’t aprofiten per suggerir algunes mesures que convindria que el club adoptàs a curt i a mitjà termini: «Augmentar la presència de la nostra llengua en les comunicacions amb els aficionats, animar els membres del cos tècnic i els futbolistes a expressar-se en català a les xarxes i en les declaracions als mitjans de comunicació, crear un equip femení, treballar sempre que sigui possible amb empreses illenques i compromeses amb els valors del territori, sumar-se a campanyes de defensa mediambiental i reforçar les campanyes de la Fundació».
"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"
("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)
1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana:
"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"
("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)
1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",
http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html
1390: "Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que 'si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa' se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, 'per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa'. Això demostra que el gentilici 'català' es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus."
("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)
1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".
("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)