Alguns professors van lluir camisetes verdes i llaços quadribarrats en defensa de la llengua pròpia durant la inauguració del present curs. | M.A. CA

TW
21

El Consell de Direcció de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha reiterat el seu oferiment d'assessorament al Govern com a màxima institució oficial consultiva en matèria lingüística, tal com estableix l’Estatut, després de les informacions que apunten que els informatius i altres programes d'IB3 s'emetran fent ús de l'article salat.

Sobre aquesta informació l'organ acadèmic ha volgut fer algunes consideracions. En primer lloc, la UIB creu que salant la llengua a IB3 "es malmet el català estàndard, que a les nostres Illes es fa servir amb consens de la societat i sense cap mena de conflicte".

A més, la UIB avisa que la introducció de l'article salat i altres elements propis del parlar col·loquial en els registres formals de la llengua pública significa "trencar amb la tradició illenca, general d'ençà del segle XIII, un desbaratament del sistema de registres i un trencament amb la resta de la comunitat lingüística, que no faria més que dificultar el procés de normalització de la llengua catalana, ja de per si subjecte a tota mena de precarietats".

Recorden des del Consell de Direcció de la Universitat que la tradició literària secular en primer lloc, i modernament l'ús dels mitjans de comunicació audiovisuals, han bastit a les Illes uns "models de llengua culta i formal unificada amb el conjunt de la comunitat lingüística".

Notícies relacionades

'Lo nostro'
Alhora, aquests models integren "elements lingüístics valuosos de les varietats insulars", la qual cosa suposa que l'actual model culte de llengua ja inclou girs i formes pròpies de les modalitats de les Illes, allò que al Partit Popular cataloguen com 'lo nostro'.

Finalment, la UIB assenyala que aquest model de llengua és d'un "alt valor i estrictament necessaris per a la preservació de la llengua catalana en condicions de normalitat i d'igualtat amb les altres llengües de cultura". I assegura: "servar-los i perfeccionar-los és un deure de la nostra societat, amb les institucions públiques al capdavant".

Desprestigiar la llengua
Paral·lelament, l'Obra Cultural Balear coincideix amb aquest posicionament, considerant que la mesura "és una baula més de la cadena ordida per l’Executiu de desprestigiar la llengua pròpia de les Illes".

L'entitat cultural lamenta que "un cop més" el Govern actui "d’esquena a la Universitat, desoint especialistes i desacreditant el llibre d’estil d’IB3, aprovat el 2006". En aquest document, afirmen, s'estableix que, d’acord amb la tradició de les Illes Balears, els articles “el”, “la” i els seus plurals seran utilitzats en els informatius com a registres formals.

Destaquen a més que "l’article literari forma part de les modalitats de les nostres Illes des de fa segles, i n'hi ha exemples ben abundosos". "Tanmateix, el rigor i l’atenció a la ciència no formen part del tractament que dóna José Ramón Bauzá a la llengua catalana i segueix, de manera irresponsable i insensata, reobrint debats que fa molts anys varen ser superats", lamenta l'OCB, abans d'assegurar que allò que pretén el PP és "afeblir com més millor l’ús social de la llengua catalana, pròpia de les Illes, reduir-la a l’àmbit domèstic i desprestigiar-la".