Dirigents de la formació magenta a la seu de Palma. | T. Ayuga.

TW
5

L'endemà que el comitè d'empresa de la concessionària dels informatius d'IB3 i la UIB es pronunciassin públicament en contra de l'ús de l'article salat a la cadena autonòmica, el partit Unión, Progreso y Democracia (UPyD) manifestà un tímid suport a la iniciativa.

La formació magenta a les Illes veu amb bons ulls aquest possible canvi de model lingüístic que podria afectar els informatius i també a altres programes. Per a trobar arguments a favor de la mesura fan un intent d''esdevenir' dialectòlegs, assegurant que "la unitat de la llengua no significa en absolut que hagi d'haver uniformitat lingüística".

"Sense posar en dubte la unitat de la llengua catalana, el nostre partit no comparteix el projecte polític pancatalanista que suposa l'exaltació nacionalista de la mateixa", explicà Juan Antonio Horrach, membre del Consell Territorial d'UPyD Baleares.

Notícies relacionades

Horrach recorda que en el programa autonòmic per a les últimes eleccions, UPyD ja s'havia compromès a "adaptar a la realitat insular el model lingüístic del català", que fins ara han utilitzat els mitjans de comunicació públics, amb la finalitat que aquests reflecteixin la realitat i utilitzin en les seves emissions "les dues llengües oficials". En aquest punt, també, UPyD està en sintonia amb el Partit Popular.

"Reconèixer la unitat de la llengua no suposa acceptar una uniformització que és utilitzada pel nacionalisme com a eina política. Aquesta defensa centralista i excloent del català estàndard per part dels nacionalistes va de la mà de la seva defensa de la normalització lingüística, en la qual tant el castellà com les modalitats insulars del català són l'enemic".

En tot cas, UPyD lamenta que aquest tipus de debats serveixin per a "distreure l'atenció del veritable problema" d'IB3, "un ens públic amb un model de gestió insostenible que segueix costant milions d'euros als ciutadans de Balears cada any".